Kutyaruha: bohóckodás, vagy szükség?

Egyre több kabátos kutyát látni a városban a mínuszok közeledtével. Az állatok felöltöztetése azonban nem mindig jó döntés, hisz függ a szőrzettől, fajtától és attól is, hogy hol tartjuk kutyusunkat. No meg hát túléltek néhány évezredet nélkülünk, és a csilli-villi ruháink nélkül.

hirdetés

Kutyacipő, kutyacsizma, kabát és pulóver – a kedvenceinket öltöztető piac ma már igen széles. A gazdik pedig őrülten elkezdenek vásárolni, ha meglátják kutyájukat kicsit dideregni. Nem biztos, hogy a legjobb döntés rögtön felöltöztetni a kutyát, mondjuk is, milyen három kérdést kell feltennünk magunknak.

black-and-white-animal-dog-pet

Mekkora termetű a kutyánk?

Értelemszerűen, nem ugyanúgy kezelünk egy Újfunlandit, mint egy Yorkshire terriert. A kistermetű kutyusok hajlamosabbak a didergésre, így rájuk jobban kell figyelni. Fontos azonban a további két pont:

Mennyi a kutya által megszokott hőmérséklet?

Hartung István, pécsi állatorvos elmondja, hogy annak a négylábúnak a szervezete, aki lakásban van tartva, ahhoz az adott lakáshőmérséklethez fog alkalmazkodni. Tehát ha panelban élünk, akár 24 fokos is lehet a lakásunk – ehhez a hőmérséklethez fog szokni a kutyus. Ilyenkor például a téli szőrváltásnál nem fog olyan dús szőrzetet növeszteni, mint kinti társaik. Ha viszont kint tartjuk, a bundája is alkalmazkodni fog a hideghez, zsírszövetei is megvastagszanak, aljszőrzetet növeszt, így könnyen tud védekezni a téli hideg ellen.

Milyen hosszú a kutya szőre?

Harmadik fontos támpont a kutyaruha eldöntésénél, hogy milyen hosszú az állat szőre. Ha van például egy kint tartott magyar vizslánk vagy egy boxerünk, gyakran kaphatjuk azon, hogy didereg. Ez nem jelenti azt, hogy a kihűlés szélén van, ám nem árt ilyenkor megmozgatni őt, vagy ellenőrizni, hogy elég pokróca van-e, és hogy jól tart-e a szigetelés az ólban. A rövid szőrű kutyákra érdemes pulóvert adni abban az esetben, ha bent tartjuk, és kilépünk a téli hidegbe egyet sétálni.

dog-clothes

Ivett Seregélyi pécsi kutyakozmetikus, a Netti Kutyakozmetika és Kereskedés tulajdonosa elmondja, hogy télen például a sózott utak kimarhatják a kutya tappancsát, így ilyen időszakokban – ha az állat elviseli – cipőcskét is adhatunk rá. Hozzáteszi, hogy a kozmetikában gyakrabban fordulnak meg kistestű, rövidebb szőrű kutyák, akikre a szőrnyírás után érdemes ruhát adni, hiszen ilyenkor kisebb lesz a védelem a hidegben.

A pécsi kutyakozmetikus elmondja, hogy ha választunk kutyaruhát, részesítsük előnyben a minőségi, poláros ruhákat a divatos társaikkal ellentétben.

Hogyan kerülhetjük el, hogy megfázzon a kutyánk?

Kinti kutyusoknál mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően legyen szigetelve óluk, és legyen elég pokrócuk, amikor beköszönt a durva fagy. Szintén nagyon fontos, a pécsi állatorvos szerint, hogy ha már fagypont közeli a hőmérséklet, akkor rendszeresen cseréljük a kutya vizét. Reggel ugyanis a nulla fokos vízbe fog beleinni, ekkor viszont könnyen megfázhat. A téli időszak alatt a kutya vacsora adagját (tápanyagot) is érdemes növelni, hiszen éjszaka nagyobb a hő vesztesége, vagyis a kutya több energiát használ fel, amit valamiből pótolnia kell.