Miért kéne mindig új pelenkát venni, ha lehet mosni is?

Tavaly nyáron jött létre Kertvárosban a Mosható Pelenka Klub. Azóta a népszerűsége egyre nő a kismamák körében. Ide nem csak tanácsért fordulhatnak az anyukák a környezetbarát pelenkázással kapcsolatban, de meg is nézhetik, sőt, kölcsönözhetik is azokat. A klub elnöke, Turi Mariann mellett egy édesanya, Bíró-Csányi Krisztina is beszámol a mosható pelenka pozitívumairól.

A mosható pelenkázás iránt érdeklődők számára tavaly augusztusban indult el egy klub Pécsett – mondta el Turi Mariann, a Mosható Pelenka Klub vezetője.

pelenka_mosható

A klub elsődleges célja, hogy legyen egy olyan csoport, ahova tanácsért, segítségért fordulhatnak a kismamák. Emellett meg lehet nézni a pelenkákat, illetve lehetőség van kölcsönözni és kipróbálni is azokat. Havonta 1 alkalommal, a hónap utolsó szerdáján 10:00 órakor, a kertvárosi Mosolymanó Családi Központban gyűlhetnek össze a kíváncsi kismamák.

Akik szeretnének, emellett a közösségi oldalon létrehozott csoportjukhoz – Mosható pelusozók Pécs és környéke – is csatlakozhatnak.

Mi is az a mosható pelenka?

A laikusok könnyen asszociálhatnak a régi idők pelenkáira, melyeket valóban mosással tisztítottak az édesanyák. Az újgenerációs pelenka, azonban egyáltalán nem feleltethető meg ennek.

– A modern mosható pelenkáknak nagyon sok előnye van, de ezek közül is a környezetbarát szempont szokott leginkább előtérbe kerülni. Használatukkal sokkal kisebb mennyiségben növelik a családok a kommunális hulladék mennyiségét, hiszen a pelenka a mosógépes mosás után ismét használható – mondja Bíró-Csányi Krisztina, aki első kisfia megszületésével állt be a mosható pelenkát használó anyukák sorába.

mosható_pelenka

A pelenka három részből tevődik össze. A külseje egy cserélhető, különböző színben, fazonban kapható vízálló rész. Ebbe helyezhető el egy puha és kényelmes nedvszívó réteg, ami pamut, kender, mikroszálas, vagy bambusz anyagban kapható. Erre kerül a papír betét, ami szintén mosható, de el is dobható szükség esetén.

Az anyukák tapasztalatai szerint a textil pelenka esetében a baba bőre jól szellőzik, így a kiütésektől nem kell tartani, és a sokat reklámozott krémekre sem lesz szükség, amikor tisztába tesszük a babát.

A család szempontjából természetesen a takarékosság is nagyon sokat számít. A modern mosható pelenka esetében valamennyi kimutatás azt igazolja, hogy az akár használtan megvásárolt pelenkákba fektetett pénz sokszorosan térül meg az évek során. Főleg abban az esetben, ha már az első babánál ezt a megoldást alkalmazzák az anyukák, mert így a testvéreknél csak elő kell venni a félretett pelust.