Miley Cyrus és a pápa is csinálja, mi az?

Persze mémek is készülnek jócskán a témában...

Naná, hogy a szelfi! 2013-ban az Oxford Dictionaries Online a selfie-t, azaz a szelfit választotta meg az év szavának. Nem véletlen, ugyanis mostanra jóformán mindenki, aki számít feltöltött már legalább egy önmagáról mobiltelefonnal készült képet valamelyik közösségi oldalra – még a pápa is. Galériánkban összegyűjtöttünk pár emlékezetes szelfit.

hirdetés

Bár a szó maga 2013 nyara óta létezik hivatalosan – ekkor vette fel jegyzékébe az Oxford Dictionaries -, első előfordulását egy 2002-es blogbejegyzésre datálják. Ebben egy ausztrál fiatalember arról számol be, hogy egy haverja 21. születésnapján elesett, amitől keletkezett egy lyuk a száján. A kép minősége pedig azért lett olyan, amilyen, mert egy “selfie”. (Az eredeti szöveg és a szelfi uralmának indoklása a többi szó felett itt olvasható.)

És azt tudta, hogy már a 20. században is készítettek az emberek képet magukról? Persze akkor még kicsit nehézkesebb volt a művelet: nem csak tükör, de egy szék is kellett hozzá. Azon pedig már szinte meg sem lepődött senki, amikor 2014-ben útjára indult a szelfi-olimpia

De vajon miért imádjuk ennyire magunkat fotózni? Puszta önimádatból, esetleg saját magunkról alkotott képünket akarjuk formálni? Bárhová megyünk és bármit csinálunk, azt kényszeresen meg akarjuk osztani másokkal, amihez a technika egyre több segítséget ad. Ma már nem készítenek olyan telefont, amiben nincsen kamera elöl is és egyre több fényképszerkesztő alkalmazás érhető el az okostelefonokra, amelyek révén javíthatunk a fotóink minőségén. Felmerül a kérdés, hogy mindez nem puszta önámítás-e vagy ma tényleg a begyűjtött lájkok számában mérhető az emberek népszerűsége?

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő PécsMa Presszón, valamint a közösségi média használatának más problémafelvetéseivel, például a folyamatos becsekkolás veszélyeiről és a valódi közösségtől való a feltételezett elszigetelődésről is beszélgetünk majd a Nappaliban csütörtökön (február 27.) este hattól meghívott vendégeinkkel. A kerekasztal-beszéletésen, ahol bárki kérdezhet és hozzászólhat a nézők közül is ott lesz egy pécsi fotóművész, Marsalkó Péter, Guld Ádám, médiakutató és nem utolsó sorban az RG Stúdió kommunikációs munkatársa, Erős Gábor.