Minek sminkelsz, úgysem számít?

Na jó, lehet, hogy ez költői túlzás, de közel sem akkora tévedés mint gondolnánk. Egy 2015-ös pszichológiai kutatás szerint ugyanis a nők szépségének megítélését csupán minimálisan befolyásolja a tükör előtt feldobott vakolat.

hirdetés

A smink szépségnövelő hatásával kapcsolatban korábban is végeztek már kutatásokat, melyekből kiderült, a smink valamilyen módon fokozza a női arc vonzerejét. Az észlelők az alapozóval fedett és kifestett szemű arcok tulajdonosait egészségesebbnek és magasabb társadalmi státuszúnak tartották – így Meskó Norbert, evolúciós pszichológus.

Sőt, azt találták, hogy a sminkelt arcok látványa erőteljesebb aktivitást váltott ki az agy jutalomközpontjában, amelynek többek közt az a feladata, hogy érzelmi reakcióinkat finomítsa, árnyaltabbá tegye.

smink

Számszerű mérésre azonban egészen ez évig nem került sor. 2015-ben viszont Alex Jones és Robin Kramer pszichológusok modern arckutatási módszereket – standardizált körülmények között készített portrékat, és matematikai statisztikai elemzéseket – használva utánajártak a témának.

– A kutatók azt találták, hogy a smink növelte az arcok vonzerejét, ám míg a smink a különböző arcok között található vonzerő-különbség csupán 2%-t magyarázta, addig az arcok egyéni karaktere mintegy 69%-ban volt felelős azért, hogy kit mennyire láttak szépnek az észlelők – magyarázza a szakember.

Vagyis ebből a vizsgálatból az derült ki, hogy a smink jóval szerényebb mértékben járul hozzá a szépséghez, és sokkal kevésbé képes elkendőzni az arc színének és textúrájának tökéletlenségét, vagy az arc aszimmetriáját ellensúlyozni, mint azt korábban feltételezték.

Ugyanakkor a férfiak vonzerő-ítéleteinek kialakításában szerepet játszhat a modern kultúra szépségápolással kapcsolatos túlzó elvárása, illetve annak hiánya is – bontja tovább a témát Meskó Norbert.

smink nyár2

Érdekes eredményre jutottak például egyes vizsgálatok: ezek szerint a szépségtermékeket használó nők kevésbé önállóak, inkább hajlamosak saját akaratuk másoknak való alávetésre. Ezzel pedig szorosan összefügg, hogy a nemi alapon való elnyomásra inkább hajlamos (szexista) férfiak számára lényegesebb hogy a velük mutatkozó nők akár túlzó módon is alkalmazzák a nőiességet hangsúlyozó praktikákat.