Negyven felett felejtsük el a miniszoknyát!

Amikor az ember lánya fiatal és vékony, még mindent megengedhet magának. A legapróbb, legszűkebb ruhadarab is jól mutat rajta, csak saját ízlése szab határt öltözködésének. Ám az évek múlásával párhuzamosan érdemes átgondolni gardróbszekrényünk tartalmát. Az Abszolút Nő stylistja segítségével megmutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani 40 felett.

hirdetés

Mindjárt az elején leszögeznénk: nagyon nehéz általánosságban beszélni arról, hogy 40-50 körül mi áll jól egy nőnek. Hiszen ez nem csak kor, de alkat, stílus, alkalom és fiatalosság kérdése, illetve sok minden máson is múlik.

– Sokkal könnyebb arról beszélni, hogy mely fazonokat kerüljük el, mint megadni egy listát a vállalható holmikról. Hiszen rengeteg ruhadarabot viselhetünk, csak az nem mindegy, hogy mivel párosítjuk azokat – mondja Lánczos Benkő Tímea stylist.

Ezen cikkünkben mi a teljesen átlagos testalkatú és fittségű nőket vettük alapul.

[box title=”Divat a negyedik X-en túl” box_color=”#dfb9c9″]Az interneten keresgélve rábukkantunk néhány külföldi divatblogra, melyeket középkorú nők vezetnek azzal a céllal, hogy szépség- és öltözködési tippeket adjanak a többi hasonló korú hölgynek.

Itt van például Cyndi blogja, mely címe és bejegyzései alapján igencsak vallásos szemléletű, ám outfitjein ez egyáltalán nem mutatkozik meg, így ha valakit nem zavar Jézus Krisztus gyakori emlegetése, bátran nézegesse az angol nyelvű oldalt. Érdemes.

Bár Claudia Steinlein blogján nincs kiemelve, hogy a 40-es nők a célközönség, ettől függetlenül ez elég egyértelmű, hiszen láthatóan ő maga is ebből a korosztályból való. Szuperek az összeállítási, képei pedig vidám hangulatot árasztanak.

A harmadik oldal újfent angol nyelvű, és az előbbi kettőnél szélesebb körben dolgoz fel témákat. Sylvia blogján kifejezetten 40-es nőknek ajánlott online shopokat és fórumot is találhatunk. De stílustanfolyamokra is lehet jelentkezni nála, sőt létrehozott egy közösséget, ahol összegyűjtötte a 40 feletti bloggereket, akikről interjúkat is közöl. Érdemes olvasgatni.[/box]

divatcyndi
Szettek Cyndi blogjáról (Forrás:cyndispivey.com)

Íme, a ruhadarabok, amikkel érdemes vigyázni:

Minden, ami túl rövid. Szerencsés, ha a szoknya térdnél, vagy térd felett néhány centivel ér véget. Érdemes minél kevesebbet mutatni a combokból. Az idén igencsak trendinek számító midi szoknyák például kifejezetten kedveznek a 40 feletti korosztálynak. Ezen “szabályok” alól természetesen kivétel lehet egy nyaralás, ahol belefér egy sort a vízparti lazuláshoz.

Pánt nélküli pólók és ruhák. Egy bizonyos kor után, (kinél előbb, kinél később) a bőr már nem olyan szép feszes a mellkas és a kar tájékán. Ez persze nem azt jelenti, hogy sátorvászonban kell közlekedni, de érdemes inkább pántos, vagy rövid ujjú felsőket viselni – tanácsolja Timi. A pánt nélküli csőtoppok egyébként a melleket sem tartják olyan szépen.

A túl mélyen dekoltált felsőrészek. A jó ízlés határait fiatalabb korban is érdemes betartani, de huszonévesen még belefér egy-egy merészebb nyakmegoldás. Negyven felett ez azonban már inkább közönséges, mint szexis.

divat 40 felett
Nem kell garbóban járni, de azért vigyázzunk a nyakkivágásokkal! (Forrás: pinterest.com)

Kilógó has. Ilyennel ritkán találkozni és jellemzően ez nem tudatos, ám a hibás méretű felsők következtében néha mégis előfordul.

Szakadt farmer. Az ötödik X környékén érdemes végleg elfelejteni.

Feszülős szettek. Nyugodtan lehet testhezálló darabokat viselni, de ebben a korban különösen ügyeljünk arra, hogy ha az egyik ruhadarab feszülős, a másik legyen lezser.

divat 40 felett
Egy-egy élénkebb árnyalat elegendő, ne öltözzünk talpig rózsaszínbe! (Forrás: pinterest.com)

Túl magas sarok, platform cipők. Nem kell elfelejteni a kecses körömcipőket, de egy 15 centis sarok már nem mutat feltétlenül olyan jól, főleg nem platform talpakkal kombinálva. Persze ez nagyban függ attól, hogy mivel viseljük. Egy elegáns nadrággal egy magasabb sarok is stílusos lehet.

Színkavalkád. Ne hordjunk egyszerre ezerféle élénk színt! A pasztell árnyalatok sokkal előnyösebbek a 40-es, 50-es korosztálynak.

Íme egy képes összeállítás azokról a ruhadarabokról, amiket érdemes elkerülni.

mitne

 • Katalin Agoston

  Kedves Haszon kisasszony! Köszönöm a negyven felettiek nevében a szíves felvilágosítást. Kár, hogy néhány évtizedecskével le tetszett maradni, micsoda pech, pedig hogy belepasszolt volna ez a cikkecske a Nők Lapjába mondjuk úgy 1978-ban! Ahelyett hogy ásatag, múlt századi sztereotípiákat ismételgetne, nézzen körül a nagyvilágban. Komolyan: menjen el Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba, Amerikába. Nézze meg a “negyven feletti” nőket, akiket ön persze matuzsálemeknek gondol. Gyönyörű nőket fog látni, személyiségeket, akik önmagukhoz öltözködnek és nem nevetséges, rég meghaladott klisékhez igazodnak. Az élet szerencsére sokkal összetettebb és gazdagabb annál, a szépség és a női lét is sokfélébb, mint azt ön most el tudja képzelni. De ne aggódjon, majd “negyven felett” ön is meglátja. Addig legyen türelmes.

 • alfa

  Zsófika, arany csillagom. Tudod kislány egy nő 40 felett is lehet vékony és kívánatos, nemcsak “fiatalon”. Az ún. sok “fiatal” hölgyikére csak ránézni, a hamburgertől meg kóláétól dagadó tepsiseggére ami már most akkora mint egy fotel. Szóval nyugi angyalom 40 felett is van élet, sőt. Tudnék mesélni:-))

 • Lol

  Nem mondjátok meg, hogy mit hordjak!!!!
  (Feri, 42)

 • Klaudia

  Köszönet a Pécs Ma stábjának, hogy ezzel a minden szempontból kimelt fontosságú cikkel új szintre emelték a helyi olvasóközönség szakszerű és naprakész tájékoztatását.