Mínusz tíz év három liter víztől? Lehetséges!

A Dailymail egy múlt heti cikkében számolt be a 42 éves Sarah csodás átalakulásáról. Az angol nő egy hónapon keresztül, minden nap megivott három liter vizet. Az arcán bekövetkezett változások megdöbbentőek, ezért utánajártunk, hihetünk-e Sarah kísérletének.

hirdetés

A weboldalon olvasható cikk szerint a két gyermekes édesanya már évek óta kóros fejfájással és emésztési gondokkal küzdött, amikor megelégelve a panaszait neurológushoz és táplálkozási szakértőhöz fordult. Az orvosok azt tanácsolták neki: igyon meg napi három liter folyadékot és minden problémája megoldódik.

A kísérlet elvégzésére azonban nem csak a szakemberek ajánlása sarkallta. A két gyermekes anyukánál az tette be a kiskaput, amikor több, napjainkban készült tanulmányban is azt olvasta, hogy Angliában öt nőből legalább egy biztosan nem issza meg a napi javallott folyadékmennyiséget.

Sarah ekkor úgy döntött, egy hónapon keresztül szigorúan betartja a javasoltakat és megfigyeli, mi történik.

Vizsgálatát fotókkal illusztrálta. Íme:

szépülj a víztől

 

A különbség látványos, szinte években mérhető, ezért úgy gondoltuk, utánajárunk valóban hihetünk-e Sarah vizsgálatának. Rögvest tárcsáztuk dr. Várszegi Dalmát, a Bőr- és Nemikórtani Klinika tanszékvezető helyettesét és nekiszegeztük a kérdést: valóban ennyit számít a folyadék?

Bizony, bizony, bizony

Így hangzott a doktornő válasza. Az ember lánya sajnos szereti elfelejteni, amit az iskolapadban a fejébe vertek, miszerint szervezetünk 50-60 százaléka víz, ezért nagyon fontos a napi 2-3 liternyi folyadék bevitele.

– Amikor nem iszunk eleget, szervezetünk próbál védekezni, elkezd tartalékolni, és oda koncentrálja a folyadékot, ahol a legnagyobb szükség van rá. Kevesebbet juttat például az agyba és a bőrbe (előbbi következménye lehet a fejfájás).

Ha valaki éveken keresztül csak minimális mennyiségű vizet fogyaszt, a szervezet kénytelen-kelletlen hozzászokik a nélkülözéshez, persze a megvonás látszani fog – figyelmeztet dr. Várszegi Dalma.

Milyen lesz a bőr, ha szomjazik?

Az erek összehúzódnak, ezért szürkévé, fakóvá válik.

Veszít rugalmasságából, és ezt nemcsak az arcon, hanem az alkaron is tapasztalhatjuk. Ha két ujjunkkal megcsípjük a bőrünket, és az nem visszaugrik, hanem petyhüdten lóg, vagy csak nagyon lassan húzódik vissza, az egyértelműen vízhiányt jelent.

Szintén az összeszűkült ereknek köszönhetően a szem alatt sötét karikák jelennek meg, szaknyelven szólva aláárkolttá válnak.

A tekintet fáradt, elnyűtt lesz.

víz

A sok folyadék csodákra képes

Amennyiben megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk lassíthatjuk a bőr öregedését. A ’70-es évektől kezdve egyre több kozmetikai szakember ismerte fel, hogy a bőr szempontjából is a víz az egyik legfontosabb anyag. Ha ugyanis minden rétegében megfelelő a víztartalom, akkor annak felszíne bársonyos, sima tapintású és rugalmas lesz, a bőr színe pedig üde és hamvas lesz.

De ha nem iszunk eleget, annak nem csak bőrünk látja a kárát. A folyadékhiány számos más tünetet generál: kiszáradunk, agresszívebbek leszünk, szédülünk, remeg a lábunk, gyengeséget érzünk, fáj a fejünk. A folyadéknak ráadásul a méregtelenítésben és a salakanyag kiürülésében is fontos szerepe van.

nő

Fontos a külső védelem is

A napi 2-3 liter minőségi folyadék elfogyasztása tehát az egész szervezet számára létszükséglet. Ám semmiképp sem szabad csodát várnunk tőle. A napi tisztítás és hidratálás éppen olyan fontos a bőrünk számára, mint az elegendő víz. A stressz és a környezeti ártalmak ugyanis jelentősen csökkentik önvédelmi képességét.

Ősszel és télen napközben használjunk zsírosabb, vastagabb krémet, ami a szél és a hideg ellen jobban védi a bőr felületét. Éjszakára pedig válasszunk könnyedebb hidratálót, ami alatt bőrünk lélegezni tud.

Hirdetés

11 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Melyek azok a folyamatok, amelyek a vízivást követően halálhoz vezetnek? A nagymértékű folyadékbevitel hatására felhígul a vér, a nátriumionok mennyisége pedig a literenkénti 135-145 millimól alá csökken: a jelenséget orvosi szóval hiponatrémiának nevezik. Ez az állapot kialakulhat például erős hasmenés, vese- vagy mellékvese-károsodás, illetve a vizelethajtó szerek mértéktelen szedése következtében is, de egy 2005-ös tanulmány szerint a maratoni futóknál átlagosan minden hatodik esetben kimutatható a jelenség enyhébb formája. A hiponatrémiát hányinger, hányás, fejfájás, fokozott vizeletürítés és általános zavarodottság előzi meg.

    A szervezetünkből különféle módokon távozó víz mennyiségét a vesék szabályozzák: amikor rövid idő alatt túl sok vizet iszunk, a vesék nem lesznek képesek megfelelően ellátni feladatukat, és a vér “vízzel telítődik”; a víz ilyenkor nem tud a szokásos módon távozni, ezért a fölös mennyiség a vérből a sejtekbe kerül, amelyek térfogata ennek következtében hirtelen megnő. A legtöbb sejttípus esetében ez nem jelent problémát, ugyanis a sejtek rugalmas szöveteket alkotnak – például zsír- vagy izomszövet – az idegsejtek számára azonban nem áll rendelkezésre több hely (a koponyában az idegsejtek mellett vér és az agy-gerincvelői folyadék tölti ki a fennmaradó helyet). Mivel az idegsejtek emiatt már képtelenek tágulni, az agy megduzzad, ami remegést, légzésbénulást, kómát, végül pedig az életfolyamatok teljes leállását eredményezheti.

  2. Ezzel a cikkel egyet értek. Egy hete kezdtem én is odafigyelni a folyadékbevitelemre, mert láttam ezt a cikket a Dailymail-en. No hát, a ragyák eltűntek, a karikák is.

  3. Jó nagy hülye vagy, azt hiszed, a víztől csak “hugyozni” lehet. Remélem egyszer jól kiszáradsz. Inkább azt tudja egy általános iskolás is, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. És igen, ez több liter!

  4. Nem tudom, hogy miért kell szidni az oldalt és a cikket egyaránt…
    Szerintem igenis lehetséges, hogy valaki megfiatalodjon, hogyha elhatározza azt, és erre a viz még rá is segit. Saját tapasztalatom, ha legalább 3 liter vizet iszok meg egy nap, akkor a következő nap sokkal jobb lesz, ezalatt azt értem, hogy nem fog fájni a fejem, türelmesebb leszek, valóban mint azt ahogy az orvos a fenti cikkben nyilatkozta.

  5. Igaz, a Pécs Ma még a Pécsi Újságnál is gázabb. A baranyai sajtó legalja ez a Bors-szintű szennylap.

  6. Brit kutatók szerint akár 10-20 öregedést és súlyos mentális zavarokat okozhat a Pécsi Újság álhíreinek rendszeres olvasása. A vizsgálat bebizonyította, hogy a lap Abszolút Nő című rovatának bulvárcikkei alkalmanként akár 1.000.000 agysejt pusztulását okozhatják, így jelentős idegrendzserű kárososádáshoz, agyműködési rendellenességekhez vezethetnek.

Comments are closed.