Mit viselnek a pécsi menyasszonyok?

A menyasszonyiruha-trend évről-évre változik, mindig más-más elemeket emelnek ki a nagy divatházak a sok lehetőség közül. Mi most három  pécsi és Pécs környéki tervező és esküvőiruha-szalon 2014-es kollekcióját vesszük górcső alá.

hirdetés

[box title=”Bélavári Zita Couture” box_color=”#df8bc1″]A mohácsi divattervező 2014-es kollekciójában a míderek és fűzők mellett a csipke body vette át az uralmat. Bélavári Zita a szépségkirálynőknek tervezett magyaros ruháinál alkalmazta először ezt a megoldást.

– Amikor láttam, hogy mennyire jól működik, milyen remekül használható, variálható és mennyire kényelmes viselni, elhatároztam, hogy mindenképpen használni fogom a bodyt a menyasszonyi ruháimnál is. Ám a megfelelő anyag és csipke megtalálása hosszú heteket vett igénybe.

A Zita által kifejlesztett body jóval kényelmesebb, mint egy merev míder: rugalmas, követi a test vonalát, formál és tart. A csipkerátétekkel, applikációkkal díszített felsőrészek többségében test-, krém- és fehér színű, áttetsző anyagból készültek. A végeredmény pedig igazán látványos, olyan, mintha az ara a csipkén kívül semmi mást nem viselne.

– Bár ezek a felsők merésznek tűnnek, felvéve gyönyörűen mutatnak, visszafogott alsó résszel kombinálva pedig a hatás romantikus lesz – mondja Bélavári Zita.

A mohácsi tervező idei kollekciójában háttérbe szorultak a színek, de – nemzetközi trendekhez illeszkedve –  nagy hangsúlyt kaptak a különleges hátmegoldások. A divatguruk ugyanis ráébredtek arra, hogy a menyasszonyt nemcsak szemből, hanem hátulról is sokat látja a násznép. [/box]

bélavári
Bélavári Zita kollekciójából
[box title=”Whitewedding Szalon” box_color=”#8fb776″]A pécsi esküvőiruha-szalon saját ruhákat is tervez, illetve az egyik nemzetközi márkát kínálják az üzletükben. Idei kollekciójukat főként a vintage stílus jellemzi.

– A nemzetközi trendekhez igazodva nagy hangsúlyt kap a csipkerátét, a kövezés és bizonyos esetekben a túldíszítettség is – mondja Kozarics Viktor, a Whitewedding Szalon tulajdonosa.

A csipkék közül is a 3D-s és az úgynevezett légcsipke jelenik meg a ruhákon. A díszítés jellemzően a ruha egy adott részére koncentrálódik, például egy köves deréköv formájában.  Anyagok tekintetében a tüll és az organza uralkodó a Whitewedding kollekciójában.

A 2014-es kollekcióban az abszolút letisztult vonal és a romantikus, fodros ruhák egyaránt megjelennek. A hercegnős stílust pedig az A-vonalú és a csípőiben szűkített fazonú ruhák szorították le a trónról.

A nyitott, vállakat szabadon hagyó pánt nélküli felsők helyett idén a zárt felsők évét éljük – így Kozarics Viktor. Ám a zárt ruha nem szűzies viseletet jelent, a nyakig húzódó textil legtöbbször csipkéből vagy tüllből van, így nem takar, csupán sejtet. A látványos dekoltázs helyett a kivillanó hát került előtérbe.[/box]

whitewedding
A Whitewedding Szalon ruhái
[box title=”Orchidea Szalon” box_color=”#c59acb”]Borbély Zsuzsi, mohácsi tervező romantikus személyisége és sajátos stílusa minden évben megmutatkozik menyasszonyiruha-kollekcióján. Legkedveltebb motívumai a virágok, és szívesen használ habos, puffos anyagokat, illetve csipkét.

Bár a fő irányvonal 2014-ben is megmaradt, idén egy kicsit visszafogottabb lett a kollekció.

– Mivel a csipke most trend, így szinte az összes menyasszonyi ruha csipkés, de virágapplikációkból is rengeteg van. Ezért úgy döntöttem, idén egy kicsit más irányba indulok – mondja Zsuzsi.

Egyre többen kelnek egybe kettesben a tengerparton. A lakodalomra szánt pénzt inkább elutazzák, a szertartás helyszínéül pedig a homokos vízpartot választják. Ehhez a hangulathoz illeszkedik Zsuzsi egyik legfeltűnőbb darabja, egy csipke rátétes, áttetsző hosszú ruha, amit a merészebbek franciabugyival, vagy sorttal kombinálnak, de akár szaténruhával is viselhető.

Idén egyre több a tüll ruhaköltemény az Orchidea Szalonban és megjelentek a színes ruhák is: nevezetesen a púderrózsaszín árnyalatok.

– Eleinte a mentával is operáltam, de az valószínűleg túl sok lett volna a magyar menyasszonyoknak. Még a pasztellrózsaszínektől is tartottam, de ezek már megtalálták a gazdájukat.

További újdonság, hogy a különféle kiegészítők: csipke fejfedők, fejpántok, övek sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak, mint a korábbi kollekciókban.[/box]

borbély
Borbély Zsuzsi ruhái

 

[note note_color=”#f29bc1″]Közös vonás

Mindhárom szalon nagy hangsúlyt fektetett 2014-ben az átalakítható, variálható ruhákra, a tervezők tapasztalata szerint ugyanis erre van a legnagyobb igény. A legtöbben alapruhákkal operálnak, amikhez számos kiegészítőt választható, így a menyasszony egy este alatt akár többször is “átöltözhet”. [/note]

  • moderátor

    Gazdag pasas akad bőven, az már mellékes hogy Qasimodóra hajaz.