Ne árnyékolj eszetlenül!

Egyre több olyan videót és arctérképet találni a világhálón, melyek a sminkmesterek által alkalmazott korrigáló alapozási technikát mutatják be. Az előtte-utána képek valóban meggyőzőek, de a módszer egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Gali Renáta sminkmester megmutatja a megoldást!

hirdetés

Azt, hogy a különféle sminktrükkökkel teljesen át lehet formálni az arcot, eddig is tudtuk. Láttunk már videót Barbie babává és Csingilinggé sminkelt nőkről, sőt van egy kislány, akinek az a legjobb szórakozása, hogy különböző Monster High babáknak maszkírozza magát.

A szélsőségek mellett azonban egyre több olyan írás és videó jelenik meg, amik az arc teljes átmaszkírozása helyett az arcforma tökéletesítését mutatják be. Bloggerek és sminkmesterek szemléltetik a szakemberek által alkalmazott árnyékoló vagy más néven korrigáló alapozást.

Ezt a technikát rendszeresen alkalmazzák a sminkesek, elsősorban alkalmi vagy menyasszonyi make-upoknál. Ilyenkor soha nem egy színnel alapoznak, mindig legalább 4-5 árnyalatot használnak, azért, hogy a lehető legjobban tudják korrigálni az apró hibákat: szem alatti árkokat, szem körüli kékséget, sötét karikákat, pattanásokat stb.

– Nekem például orrsövényferdülésem van, ezért ha komolyabb sminket teszek magamra, mindig leárnyékolom azt a részét, amelyik irányba ferde, így úgy tűnik, mintha teljesen egyenes lenne – mondja Gali Renáta, sminkes.

Íme egy arctérkép, amihez hasonlóval valószínűleg már sok nő találkozott valamelyik weboldalon.

smink, arctérkép

Nem alkalmazható mindenkire

Ha ilyen arctérképpel találkoznánk és esetleg eszünkbe jutna, hogy kipróbáljuk a tippeket saját magunkon, mindig jussanak eszünkbe Gali Renáta szavai.

– Ezek az arctérképek, illetve videók nagyon jól használhatóak, abban az esetben, ha majdnem a “tökéletes” ovális arcformáról beszélünk. Az alábbi két példában is ilyen nők arcán mutatják be az árnyékolás szabályait. Mindentől függetlenül az a véleményem, hogy egy generál arctérkép semmiképp sem nyújt segítséget az egyéni problémákra.

Hasonló videókkal van tele az internet…

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=pNTgBpQjO9M”]

Mire jó az árnyékolás?

Tudni kell, hogy a világos színnel mindig kiemelünk, a sötéttel pedig “beljebb nyomjuk” az adott területet, illetve optikailag csökkenthetjük azt.

  • Ahogy a fenti arctérkép mutatja, vékonyíthatjuk az arcot, ha az arccsont alatti területet sötétebb színnel árnyékolunk. Ám abban az esetben, ha valakinek nagyon beesett arca van, katasztrofális lesz a végeredmény, mert még jobban ezt az előnytelen tulajdonságot hangsúlyozzuk vele.
  • A homlokon (hajtő közelében történő) sötétebb árnyékolás szintén hozzájárul, hogy az arcformát közelítsük az ideálisnak tartott ovális felé. Viszont akinek nagyon alacsony a homloka, vagy keskenyebb, mint az arc többi része, és arra még ráárnyékol, szinte biztosan tovább ront a helyzeten.
  • Az orrot – ahogy látjuk is – úgy tudjuk kicsinyíteni, ha a két oldalát leárnyékoljuk. Viszonylag ritka, hogy valaki nagyobb orrot szeretne, ezért ez tényleg szinte bárkinek jó. Ha például ferde az orr, akkor érdemes csak azt a felét árnyékolni, amelyik irányba ferde, és mindjárt egyenesebbnek tűnik.
smink
Ilyen, amikor egy sminkes alapozza le az arcunkat – Gali Renáta munkája

Ahogy már említettük, a világos színnel mindig kiemelünk, így ezt a mélyen ülő részekre alkalmazzuk. Ilyen például a szem alatti terület, és az orrtól száj irányába induló mélyedések, mimikai ráncok.

  • Amikor az egész szem alatti területre világos kerül, ez általában 2 árnyalttal világosabb az alapozó színénél, mélyen ülő szemeknél kifejezetten ideális, hiszen segít csökkenteni a bemélyedést. Viszont olyanoknál, akiknek duzzadt a szem alatt, ez kifejezetten kerülendő.
  • Ahogy a képen látszik, világos szín került a szemöldök alá, a szemöldökcsontra. Ezt a trükköt azonban kicsit lógó vagy duzzadt szemhéj esetén ne alkalmazzuk, mert még nagyobbá tesszük az adott területet. Ilyen esetekben inkább sötét kerüljön fel, ezzel optikailag csökkenthetjük a problémát.
smink
Ilyen, amikor egy sminkes alapozza le az arcunkat – Gali Renáta munkája

Hogyan árnyékoljunk a hétköznapokban? 

– Én amondó vagyok, hogy a mindennapi sminkelés során a fentebb felsoroltak nagy részére egyáltalán nincs szükség. Egy nappali smink nem erről szól, ráadásul ehhez azért be is kell ruházni különféle alapanyagokra, illetve meg kell tanulni szépen eldolgozni azokat.

Ha bizonyos problémák nagyon zavarnak  bennünket, akkor két dolgot tehetünk: vagy az említett módon megveszünk mindent és megtanuljuk a fortélyokat, vagy megelégszünk az egyszerűbb technikákkal.

  • Pattanásokra tegyünk zöldes árnyalatú korrektort, így anélkül csökkenthetjük a pirosságot, hogy vastag vakolat kerülne a bőrünkre.
  • Ha nagyon beesettek a szemek, tegyünk rá a bőrünk tónusánál kettővel világosabb színt, így kicsit tompítjuk a beesettséget.
  • Ha pedig kékes-szürkés sötét karikák vannak a szem körül, ezt sárgás, narancsos árnyalattal tudjuk tompítani.

Ezek alkalmazásával a lényeges problémákat gyorsan korrigálhatjuk, és még természetes külsővel léphetünk utcára.