Topisan járunk színházba?

Néhány hét múlva elkezdődik a színházi évad, a teátrum előtti tér megtelik élettel, és a bejárat előtt nők, férfiak és gyerekek százai toporognak majd az előadásokra várakozva. A kérdés csak az, milyen ruhában?

hirdetés

Ha az általános iskolás színházi kiruccanásokra gondolunk, talán eszünkbe jut, hogy olyankor mindig vittünk magunkkal váltóruhát a suliba, vagy a busz indulása előtt gyorsan hazatekertünk és felvettük, amit anyukánk kikészített az ágyra: egy harisnyát, egy sötét szoknyát és egy blúzt.

Abban az időben egyenesen cikinek számított, ha valaki elfelejtett átöltözni, és ezért az iskolai ruhájában volt kénytelen végigülni az előadást. Mostanában viszont úgy tűnik, ez nemhogy nem ciki, hanem egyenesen sikkes, vagy legalábbis a “nemszámít” kategóriájába tartozik. Ami pedig a legszomorúbb, hogy nemcsak a kamasz, lázadozó fiatalok képtelenek rendes ruhában megjelenni a teátrumban, hanem a felnőttek jó része sem foglalkozik a kérdéssel.

– Sajnos az emberek többsége elfelejtkezik arról, hogy a színház egy ünnepélyes hely, ahol a színészeket és az előadást is megtiszteljük azzal, ahogyan felöltözünk. Külföldön és itthon is ez a tendencia – mondja az Abszolút Nő stylistje, Lánczos Benkő Tímea.

A topis kinézetre nincs elfogadható magyarázat. Sem régen, sem ma nem lehet pénzkérdés, hogy a színházba járó embereknek legyen otthon két-három olyan szettje, amit havonta egyszer fel lehet húzni a kulturális programokra. A turkálóktól, az olcsóbb üzleteken át, a leárazásokig számtalan helyen és alkalommal be lehet szerezni normális áron olyan ruhadarabokat, amik passzolnak az est fényéhez.

Íme néhány példa, melyekkel azt szerettük volna szemléltetni, hogy nem kell a szekrényben KÜLÖN polcot szentelnünk a színházba járós ingeknek, nadrágoknak és táskáknak. Kizárólag a kombináció számít.

Sötét elegancia

A fekete, és a bordó önmagukban is ünnepélyes árnyalatok, pláne, ha egyszerre viseljük őket. Az ujjatlan blúzok szuper divatosak idén, és szerencsére számtalan színben és mintázatban kaphatóak. Ez a darab kellőképpen csinos, de szoknyával, vagy rövidnadrággal bulizni is felvehetjük.

A nadrág szintén nem egyszer használható. Egy sima fekete pulóverrel hétköznapi viseletté tehetjük, és dolgozni is elmehetünk benne.

Nem kötelező a magas sarkú cipő, a lapos balerina tökéletes. A lakk borítéktáska és az arany kiegészítők úgyis sokkal többet dobnak a megjelenésünkön.

táska: Tesco, minden más: H&M

A pasztell is jöhet!

Évekkel ezelőtt még kőbe volt vésve, hogy kizárólag a fekete-fehér összeállítás lehet kellően elegáns, ha színházba mennénk. Szerencsére ma már ez nem igaz. Bátran válogathatunk a színekből, csak egyre figyeljünk: ne legyünk túl harsányak – tanácsolja a stylist.

cipő és táska: Tesco, minden más: H&M

Kezdjük az alapoknál!

Ennél az összeállításnál azt szerettük volna megmutatni, hogy az úgynevezett basic felsők milyen jól kombinálhatóak, és variálhatóak alkalomtól függően. Erről a szürke felsőről elsőre biztosan nem a színház jutna eszünkbe, de a különleges szoknyával, magas sarkú cipővel és az ezüst táskával máris mi lehetünk a teátrum királynői.

cipő: Tesco, szoknya és póló: H&M, táska: John Lewis

[frame]

Tiltólista!

Minden, ami túl rövid, túl kivágott, és túl átlátszó kerülendő viselet, ha színházba mennénk. A tiltólista élén viszont a farmer áll. Semmilyen körülmények között ne húzzuk fel az esti előadásra, mert nem oda való. Ezen még a kiegészítők sem segítenek![/frame]

 • Kris

  Fiidnng this post. It’s just a big piece of luck for me.

 • Pingback: Színház ó színház… | Stílustanácsadás, Személyi styling()

 • Tutti

  Látszik, hogy épp csak a cikket nem sikerült elolvasnia. Na mindegy. Okoskodni egyszerűbb.

 • vai pra onde?

  Ki beszélt szakadt farmerról? Ferde gondolkodás az, hogy csak pucc van, meg szakadt póló.
  Ha egy évben egyszer mennék színházba, akkor az ünnep lenne, mint az Ön által sorolt események. De akkor meg minek pucc? A helyzet persze más akkor, ha valaki nem a mű miatt megy színházba, hanem azért, hogy kiöltözhessen. Snoblesse oblige.

 • 7623

  1-es hozzászólásból következik a ferde gondolkodás e tárgykörben is.
  Gondolom a randijaira,majd az esküvőjére is valami lebernyegbe megy, vagy a diplomaosztójára, vagy valamelyik szerettének temetésére, mert hát a lényeg nem a külsőségeken van.
  De, hogy még érthetőbb legyen ha pl. meghívják valakinek valamilyen fontos ünnepi eseményére gondolom nem szakadt farmerben és pólóban állít oda…

 • vai pra onde?

  Nemtom, de én a darabért, irodalmi/művészeti érdeklődés miatt megyek színházba, és a művészi teljesítményre vagyok kíváncsi, és nem mások ruhájára, főleg nem társadalmi pozíziójára….