Nőiség és tetoválás – Interjú Baranyi Katával

Baranyi Kata keze munkáját lassan már az egész város ismeri, közel 20 éve erősíti a város kiemelkedő tetoválóművészeinek körét. Bár Katának csupán egyetlen tetoválása van, nőként speciális szemszögből látja, hogy miként lehet meghatározni a szép női testet a tetoválás vonzatában.

hirdetés
Uránia Mozi

– Mesélj kicsit magadról, hogyan kerültél kapcsolatba a tetoválással?

– Budapesten végeztem egy német cég által meghirdetett tanfolyamot 1994-ben. A Beauty Fórum részeként megismerkedhettem a szépségipar különböző ágaival, az új technológiákkal, divattal, ezen belül is a tetoválással. Magyarországon akkoriban alig lehetett tetovált embert látni – ekkor történt, hogy azt mondtam „nekem ez kell!”. Szalonunkat a Tribal Tattoot 1996-ban nyitottuk meg Pécsett, és azóta is működünk. A vendégköröm szerint ebből a szakmából nem lehet kiöregedni.

– Férfi vagy női divatnak tekinthető inkább a tetoválás manapság?

– Számszerűen nem tudnék különbséget tenni a két nem gyakorisága között, de tény, hogy sok lány vendégem van. Ez egyértelműen annak tudható be, hogy egy női vendég sokkal szívesebben vetkőzik le előttem, mint egy férfi művész előtt, főleg ha intim tájékú elképzelése van.

tribal tattoo Kata 03

– Lehet beszélni a női tetoválás tekintetében pécsi divatról?

– A feliratok, dátumok, szövegek igénye dominál manapság, de a legjobban mégis az érzékelhető, hogy ha egy híres személy vagy előadóművész új tetoválást csináltat, akkor az biztosan sláger lesz. Ezáltal szorosan összefügg az internet világa az adott tetoválási divattal. Ami a virtuális hálón sikeres és divatos, annak biztosan lesz visszhangja a tetoválás művészetében is.

– Mik a legnépszerűbb női testrészek, tájékok ahova tetoválsz?

– Leggyakrabban a csuklókörnyék, lábfej, boka, lábél, tarkó alatti részekre készül minta – ezek a legcsinosabb női testrészek, ahova tetoválva hangsúlyosabbak lesznek a női vonalak és szép összhangot teremtenek a testtel.

– Hogyan tud kooperálni a nőiség és a tetoválás?

– Ez rendkívül szubjektív dolog. Van a tetoválásnak ellentábora, ők meg vannak róla győződve, hogy a nő tönkreteszi testét ha tetováltat, illetve vannak olyanok akik a „minél több, annál jobb” elv alapján felettébb szexinek tartják a női testet ékesítő mintákat. Én valahol a két tábor közötti arany középúton helyezkedek el, szerintem egy-két szolid, előnyösen elhelyezett minta dekorál, a zsúfolt hatást keltő mintahalmaz pedig már túllő a célon.

tribal tattoo Kata 06

– Látom neked (csak) egy tetkód van!

– Így van. Mindig vannak elképzeléseim, mindig vannak terveim és álmaim, de sajnos nincs időm többet tetoválni magamnak – a rohanó világ átka. Elképzelhető, hogy lesz a jövőben még.

– A művész keze munkája, vagy a vendég hozott anyaga élvez prioritást?

– Ha a vendég hoz egy mintát és ahhoz ragaszkodik is, akkor nekem kötelességem követni az elképzeléseit, ha tetszik, ha nem, még ha az én elképzelésem teljesen más is. Azért olyan is történt már, hogy az elgondolásaink olyannyira nem estek egybe, hogy elutasítottam a kérést és nem készítettem el a tetoválást. A vendég ugyanis az én nevemet is „viseli”, ami persze előnytelen minta esetén rossz fényt vethet a szalonra. Akik pedig abszolút ötlettelenül érkeznek, azok számára van egy mintagyűjteményünk, amiből kedvükre válogathatnak.

tribal tattoo Kata 01

– A dobogó első fokán a szépen kidolgozott vagy az izgalmas mintákkal ellátott női test szerepel?

– Az internet által reprezentált, tetovált bomba-csajok nagy részén nem is látszik a minta, csak az, hogy meg van tetoválva. Így egyértelmű, hogy a szépen kidolgozott test kerül a dobogó első fokára, a tetoválás ilyetén módon csak egyfajta plusz a testen. Nem a tetoválás teszi széppé a nőt, a karbantartás, sport sokkal fontosabb. A tetkó pedig csak egy ékszer.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Igen Ronaldo,igazad van!Csak találjátok szépen meg egymást!Az inteligensebbje valóban nem jár ribancrendszámmal,bár ez nem jelenti,hogy szexuális élete ötletszegény.Viszont neked és a hozzád hasonló parasztoknak mindenképp nagy segítség ez a lyukvadászat útvesztöjében!Hajrá Ronaldora fel ribancok!!!:D

  2. én csipázom a ribancrendszámot, mert így könnyebb azonosítani a bevállalós, könnyen kapható bulákat. a tetkómentes nők igényesek és intelligensebbek, kár pazarolni rájuk az időt.

Comments are closed.