Olvass a körmeidről!

A körmeinken jelentkező különféle elváltozások, színeződések, foltok és társaik betegségeket jelezhetnek – érdemes tehát odafigyelni, miként üzen nekünk testünk. Ha a különböző szokatlan “tünetek” tartósan fennállnak, érdemes felkeresni egy orvost. Megmutatjuk, mik a legfontosabb jelzések és ezek mit jelenthetnek.

hirdetés

[note]

A körmök külsejének elváltozását több dolog is okozhatja. Ezek egyik csoportja a külső behatások, azaz például az időjárás, bizonyos vegyszerek vagy éppen a gyakori kézmosás, lakkozás. Ha a köröm színe, “állaga” és alakja változik, az betegségre, táplálkozási gondokra, vitaminhiányra is utalhat.[/note]

A színek

Sárga: leggyakrabban az erős dohányzás okozata, de a lakkozás is ludas lehet. Ha ezek közül egyiket sem csinálod, mégis besárgul a körmöd, az a máj vagy a tüdő megbetegedését jelezheti.
Barna, vörös: ilyen elszíneződés jelentkezhet bizonyos gyógyszerek hatására, a vörös magas vérnyomást jelez, a vörösesbarna körömágy májproblémára utalhat.
Szürke vagy sápadt: előbbi a kevés, utóbbi a sok vas jelenlétét jelzi.
Kék: keringési zavar vagy épp valamilyen tüdőt érintő megbetegedés állhat a háttérben.

köröm2
Az állandó lakkozástól is elszíneződhet a köröm

Csíkok és foltok

A durva, repedezett körmök vas-, vitamin- és cinkhiány jelei lehetnek.
Világosbarna vagy fekete foltok: a bevérzésen felül súlyos esetben rosszindulatú daganat vagy pikkelysömör is okozhatja.
Fehér foltok: bár vitaminhiányt is jelezhetnek, többnyire külső nyomások vagy a túlzásba vitt manikűr okozhatja ezeket. Fehér harántcsíkokat fehérjehiánynak, fertőzéseknek köszönhetjük.
Árkok: ekcémás és pszoriázisos betegségek esetén jelentkeznek ilyen kis gödröcskék a körmön.
Hosszanti barázdák: dehidratáció vagy az öregedés jele is lehet. Ha ezt el akarod kerülni, időnként áztasd meleg vízben a körmöket, utána pedig kend be őket hidratáló krémmel. A barázdák ugyanakkor általános emésztési zavart is jelezhetnek.

manikűr
Az áztatás jót tesz a vastag körmöknek

A körömhold

Ha vörösre színeződik a körömágynál a kis fehér félhold, az szívbetegséget jelezhet.
A szokásosnál nagyobb méret a pajzsmirigy alulműködését jelentheti.
A túl kicsi körömhold szívműködési és keringési zavarokra hívhatja fel a figyelmet.

köröm
A citrom jól működik töredezés ellen

Töredezés

A törékeny köröm folyadékhiányt jelez, de okozhatják a vegyszerek is, ezért inkább használj gumikesztyűt, illetve igyál sok folyadékot és a citrommal való időnkénti bedörzsölés is segít. Rosszabb esetben vitamin- és ásványianyag-hiány, gyulladás vagy pajzsmirigy-alulműködés is lehet a ludas.