Pécsi cég az ország legkreatívabbjai közt

A Super Channel budapesti designügynökség idén negyedik alkalommal szervezi meg a Highlights of Hungary-t, amelynek célja a hazai kreatív ipar, szektor legizgalmasabb, legkiemelkedőbb alakjainak, cégeinek összegyűjtése. Mindezt egy szigorú szakmai kurátorcsapat jelölése és közönségszavazás alapján. Idén pécsi jelölt is akadt.

A Super Channel arra törekedett a kezdeményezéssel, hogy egy olyan sorozatot indítson el, amely a kurátori jelölésekkel szakmai alapokon nyugszik, de kategóriák nélkül, a nagyközönséget bevonva ad színes képet a hazai kreatív szektor produktivitásáról, eredményeiről. A Highlights of Hungary pozitív társadalmi üzenete: örüljünk egymás sikereinek és legyünk büszkék a kreatív értékeinkre.

A Super Channelt a kreatív tartalmak iránti szenvedély hívta életre. A csapat egy olyan innovatív ügynökség alapjait rakta le, ahol design&business szemléletű szolgáltatásokat nyújtanak: stratégiai partnerként dolgoznak vállalati, intézményi megbízóiknak, speciális design menedzsmenttel támogatják  a kreatív vállalkozások fejlődését, valamint saját projekteket fejlesztenek és szerveznek.

A csapat célja a kreatív ipar különböző területein alkotó művészek és alkotóterületeik összefogása egyfajta csomópont, bázis létrehozásán keresztül. Idén a sok budapesti jelölt között egy pécsit is találhatunk, méghozzá Szabó Ákos kreatív ipari vállalkozását, az Arteriát.

hoh-04
Forrás: Highlights of Hungary

Szabó Ákos és pécsi műhelye

– Olyan fiatalok vagyunk, akik szenvedélyesen járják az elhagyatott ipari helyeket. Ezekben a szomorú sorsú épületekben pedig néhol ott pihennek a poros lámpák, törött székek, egyéb régi, mégis erőt sugárzó darabok. Mi ezeknek a tárgyaknak adunk  második életet. Gondos munkával felújítjuk, megszereljük és akár új funkciót is kapnak tőlünk – mondja Szabó Ákos, a cég ügyvezetője.

Az Arteria egy ’re-filozófiával’ gondolkodó vállalkozás, ahol a vevő egyedi darabokat talál. A nosztalgikus, minőségi és autentikus termékek nem mindennaposak és nem futószalagon gyártottak.

Trellay Levente, a vállalkozás kurátora hozzáteszi: az ő esetükben nem csupán arról kell beszélni, hogy miként újulnak meg bizonyos tárgyak, hanem arról is, ahogyan Pécsen építik a közösséget. Nagyon fontos, az egész ország szellemi megmaradásának kulcsa az, hogy minél több ilyen vagy ehhez hasonló “alkotótér” jöjjön létre vidéken. Onnan ne elmeneküljenek az emberek, hanem egymást erősítve megújítsák környezetüket.

620x229_web_lámpa

Hogy zajlik a szavazás?

A szakmai kurátorcsapat 11 tagja minden év decemberében jelöli ki azt az 55 aktuális projektet, amelyet érdemesnek tart a hazai kreatív szektor legizgalmasabb, legkiemelkedőbb tartalmainak címére az adott évben. A jelöltek hivatalos felkérése után a közönség januárban, a Highlights of Hungary weboldalán ismerheti meg a projekteket és szavazhat a legjobbra. A február elejére kitűzött zártkörű díjátadón derül ki az online szavazás eredménye, a 10-es top lista és a 2016-os év győztese.

A szavazás január 12. és 29. között zajlik online, a Highlights of Hungary weboldalán, és az eredmények mindaddig titkosak, amíg február elején, a díjátadón ki nem derülnek a végső helyezések.

Szabó Ákosnak és csapatának nem lesz könnyű feladata, ugyanis a jelöltek között igazán híres kezdeményezések és csapatok vannak. A pécsi vállalkozásra itt tud szavazni!