Pécsi kézműves borok I.: bodzabor

A fiatal pécsi bodzaborkészítő, Szilágyi Eszter története kalandos. Sosem tanult a borkészítésről, és egészen addig nem is érdekelte a szakma, amíg bele nem kóstolt egy pohár bodzaborba – ekkor, puszta passzióból nekiállt. A terméke mára elismert, olyannyira, hogy különleges ízvilágát a közelmúltban aranyéremmel honorálta a Pécsi Kistermelői Borverseny. Kalandjairól mesélt lapunknak.

hirdetés

– Hogyan kerültél kapcsolatba a borkészítéssel?

– Általában azok, akik hozzáfognak a borkészítéshez vagy beleszületnek ebbe a csodálatos világba és családi hagyományként gyermekkoruk óta természetes közegük a szőlész-borász szakma, vagy egyetemen, felsőoktatásban szereznek átfogó tudást. Ennél nekem rögösebb volt az utam, mert azelőtt sohasem készítettem bort még szőlőből sem, pláne nem bodzából.

– Honnan jött az ötlet, hogy bodzából készíts bort?

– Egy ismerősömnél kóstoltam először, szerelem volt első ízlelésre. Azonnal visszatért a gyermekkori bodzaszörp kedves ízvilága, ami viszont egy aranyló borban összpontosult – nem tudtam betelni vele. Elhatároztam: készítek én is, 2001-ben megvolt az első palack. Kis mennyiségben kezdtem, és minden évben változtattam valamin. Lassan, rengeteg próbálkozás után kezdett kialakulni a végleges recept.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Kik segítettek ebben?

– Évről évre egyre nagyobb mennyiségben készítettem, és egy idő után már a baráti, családi körben is egyre ismertebb és keresettebb lett. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. És igazán boldoggá tett, hogy édesapámnak is nagyon ízlett, pedig ez egy nagyon édes bor és inkább hölgyek körében népszerű. Ahogy az idő haladt előre, a baráti összejövetelek nem múltak el a bodzabor nélkül. Majd szüreti mulatság is kerekedett a bor köré – ennek már több mint 13 éve.

– Az, hogy laikusként kezdted és ilyen messze jutottál, ritka dolog!

– Az idő múlásával és a tapasztalatok gyűjtésével egyre motiváltabbá váltam. A tökéletesítés érdekében elhatároztam, hogy elkezdek borásznak tanulni. Elvégeztem a bor és pezsgőgyártó technikusi szakot, és hivatalosan is borász vált belőlem. Azóta készítettem már szőlőből is bort, pécsi olaszrizlinget, amire szintén büszke vagyok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– A borod és Te. Gondolom rengeteget tanultatok egymástól…

– Mára már nehéz lenne eldönteni, ki formált többet a másikon. A borkészítés mindvégig arra ösztönzött, hogy ha csinálok valamit, akkor ne vegyem félvállról. Ez a szakma nagyon összetett, de csodálatos is. Egy társam mindig azt mondta: „a borász a pincében király és szolga”. Rengeteg alázat szükséges a jó bor készítéséhez. Ezen az úton én még csak épp, hogy elindultam.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– A közelmúltban megrendezett Pécsi Kistermelői Borversenyen aranyérmet nyertem, ami nagy siker, hiszen önerőből alkottam meg és formáltam az én – és apukám – ízlésére, és ezt a szakmai zsűri is értékesnek találta.

Bodzabor

– Mik a kilátásaid, terveid a borkészítéssel kapcsolatban?

– Komolyabban nem tervezek szőlőből készült borokat készíteni, ezt meghagyom azoknak, akik ehhez igazán értenek. A bodzapezsgő készítésének gondolatával játszadozom, de ez is a jövő dala. A bodzabort viszont szeretném a jövőben a szélesebb közönséggel is megismertetni, mert meggyőződésem, hogy sokak stílusához passzol különös íze, illata és zamata.

 • Koltai Katalin

  Eszterkém, gratulálok, szuper! A következő biciklitúrára hozol ugye egy kis kostolót ! Koltai Kati

 • Sziki és Kármi

  Nagyon finom BOR! Mi azon kivételes emberek közé tartozunk akik a barátaidnak nevezhetjük magunkat, így jó régóta fogyaszthatjuk ezt az édes és kivételesen finom, semmihez sem hasonlítható nedűt, köszönjük! Még egyszer GRATULÁLUNK Eszterkénk!

 • Névtelen

  És mi imádjuk!!! 🙂

 • Koncsecskó Adrienn

  És mi imádjuk!!!! 🙂 Hajrá Eszterke!!

 • Pufó

  Egészségükre!