Pécsi lány ékszerei a fővárosi kifutón

A japán-magyar nemzetiségű Wakabayashi Noémi munkáin már évekkel ezelőtt látni lehetett, hogy ez az, amiben ő kifejezetten tehetséges. Részt vett már divatbemutató szervezésében, indult a Gombold újra! pályázaton, és most a Marie Claire Fashion Days kifutóján láthatta nyakékeit a nagyközönség.

hirdetés

Noémi egészen az általános iskola befejezéséig Japánban élt, majd gimnáziumi tanulmányait a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola textilműves tagozatán végezte. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem kézműves alapszakán tanul divatékszer- és kiegészítő-tervezést. Noémi a Gombold újra! pályázaton is indult 2012-ben, sőt, a döntőbe is bejutott magyar motívumok ihlette fejfedőjével. Nemrég a budapesti közönség hallhatott róla, ugyanis a Maria Claire Fashion Days-en két nyakékével is szerepelt.

15025678_1177828815598348_7670601185677010082_o

A Várkert Bazárban novemberben megrendezett divatbemutatón az egyetem hallgatóinak munkáit is megnézhették a divatguruk, a kifutón kortárs anyagokból tervezett, letisztult öltözékek és kreatív kiegészítők egyaránt felvonultak. A neves magyar tervezők és divatiskolák mellett láthattuk a két, Noémi által tervezett, geometrikus marhabőr nyakéket.

Hajtogatott nyakékek valódi bőrből

– Tanárom, Hajdu Anett keresett meg a kínálkozó lehetőséggel, hogy nyakéket tervezhetek a Marie Claire Fashion Days-re – meséli Noémi. Beavat, hogy a nyakékek valódi bőrből, a merevítés bőrszövetből készült, az összkép pedig geometrikus formát ad ki.

A technika, amivel a nyakékek is készültek, egy speciális hajtogatott módszer, ez eredményezi az izgalmas geometrikus formát.

– Először papírból kezdtem el hajtogatni a formákat, majd ellenőriztem, hogy miként áll a testen a hajtogatott alakzat. Természetesen több prototípus készült, mielőtt véglegesedett a nyakék, hajtogattam kagyló alakú fejdíszt is, de sokkal praktikusabbnak láttam a nyakéket, így alakult ki a végleges kiegészítő – meséli a fiatal tervező. Hozzáteszi, hogy miután összeállt a csoporttársakkal tervezett összkép, hatalmas élmény volt a kifutón látni az alkotásokat.

noemi-nyakek4

A kiegészítő-tervezés Noémi szerint egy roppant szerteágazó és izgalmas szakma. Nem merül ki csupán az ékszerekben, ide tartozik a táska, cipő, fejdísz, kesztyű, de még ruhákat is tervezhet a kiegészítőtervező művész.

Mi jellemző a munkáidra?

– Jelenleg választás előtt állok, hiszen innen bármerre el lehet indulni. Szeretem a geometrikus formákat, de nyitott vagyok a csavart formákra is. Jelenleg egy átfogó munkán dolgozom, különböző korszakok stílusait kell kiegészítőkben megjelenítenünk, úgyhogy kreatív kavalkád az asztalom. Van gumicukortól elkezdve egészen az aranyporig minden a munkaasztalamon. Sok tanárom mondja például, hogy a munkáimban fellelhető az ázsiai vonal, ám ez részemről teljességgel akaratlan. Szeretem magam elhelyezni a magyaros és a japános vonal közepén, az arany középúton.

Érdemes megnézni, hogy másfél éve milyen színvonalas divatbemutatót szervezett Noémi és gimnáziumi csapata még a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában.