Egyre több hölgy vállal olyan foglalkozást, amit korábban csak férfiak végeztek. Ők is ugyanolyan jól, sőt néha jobban teljesítenek az erősebbik nemnél. Lássuk, miért foglalkoztatnak pécsi cégek nőket is nem kifejezetten nőies munkakörökben. 

hirdetés

Sok multinál és kisebb vállalkozásnál is igyekeznek a férfiak mellé nőket bevonni az inkább technikai jellegű munkákba. Általános probléma viszont, hogy a felsőoktatásban résztvevő hölgyek között kevesen választanak olyan szakirányt, ami ezt lehetővé tenné. Pécsi cégeket kérdeztünk róla, hogyan próbálnak tenni ez ellen.

Minden vállalatnál egyre növekvő igény van a jól képzett szakemberekre. Ugyanakkor éppen a technikai területeken messze az átlag alatt van a női hallgatók száma.

Az IT Services Hungary Kft. pécsi telephelyén vegyesen dolgoznak férfiak és nők egyaránt, a pontos arányt a nemek eloszlása szerint nem tudták megmondani. Tény viszont, hogy habár a cég infokommunikációs szolgáltatások szállításával foglalkozik, nem minden munkatárs rendelkezik informatikai végzettséggel, sőt.

A cég csatlakozott a Nők a Tudományban Egyesület által indított Lányok Napja kezdeményezéshez, így április végén egy nap náluk a nőkről szólt. A program keretein belül középiskolások látogathattak el a cég különböző telephelyeire és ismerkedhettek meg az informatika világával. A cél az volt, hogy minél több lányt nyerjenek meg ennek a szakmának. A Lányok Napjáról bővebben itt írnak a kezdeményezés kitalálói.

Az ITSH női (és férfi) kollégái közül sokan nem végeztek informatikai szakon

A Tettye Forrásház Zrt. női alkalmazottainak száma jelenleg 114, ami a teljes létszám 37%-a, mondta el Sándor Zsolt, vezérigazgató. „Férfias” pozíciókat töltenek be például a műszaki igazgató, a műszaki osztályvezető, egy geodéta, egy szennyvízkezelési mérnök, egy alkalmazásgazda, 3 tervező mérnök, és 2 műszaki előadó. Sándor Zsolt hangsúlyozta, a nők munkaképességének a társadalmi megítélése kezd felzárkózni a férfiakéhoz, a helytállas egy-egy területen viszont teljesen nemtől független, az egyéni készségeken alapul.

A cég szintén a Lányok Napja alkalmából szervezett nyílt üzemlátogatást. Kolléganőik példáján keresztül bemutatták, milyen érdekességeket rejt magában a műszaki-, mérnöki- vagy akár technológiai terület a lányok számára. Tapasztalataik szerint létezik különbség a férfi és női munkavállalók fizikai- valamint lelki teherbírása között, azonban ez sokszor épphogy a sztereotípiáknak teljesen ellentmondó formában jelentkezik. Az esetek többségében a hölgyek ugyanis gördülékenyebben teljesítenek nyomás alatt és könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz.

Forrás: Tettye Forrásház

Koch Emil kommunikációs munkatárs elmondta, a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. egyelőre kevés nőt foglalkoztat technikai munkakörökben, viszont május 17-án TechCsajok néven szerveznek rendezvényt, aminek keretein belül ők is segíteni szeretnének az egyébként általános problémán, mi szerint kevés a női hallgató és munkavállaló a technikai területeken.

A programom sikeres nők számolnak be az ilyen jellegű munkában rejlő lehetőségekről és saját TechPályájukról. A TechKaland keretében pedig a régió vállalatai mutatják be a technikai munkakörök érdekességeit és szépségeit. A programmal a technikai irányú szakok iránti érdeklődést szeretnék fokozni a 14-18 éves lányok körében. Részleteket a pécsi programról itt találunk. Pécsen kívül további 3 állomásból áll majd a programsorozat.

A kép illusztráció.

Pécsett egyébként más városokhoz képest rendhagyó módon több a női buszsofőr is, tavaly összesen 10 hölgy ült a városi járatok volánjai mögött. Egyre több a női autósoktató is, jelenleg körülbelül 120 férfi és 15 nő tanít vezetést a városban. Ezzel a baranyai arány jobb az átlagnál, árulja el Katona Ágnes gépjárművezető-szakoktató. Ő egyébként nem csak autót, de blogot is vezet, ahol többek között tanácsait olvashatjuk a jogosítvány megszerzéséről és a biztonságos közlekedésről.

Schúbertné Katona Judit, pécsi női buszsofőr (Korábbi cikkünk itt olvasható.)

A régió egyik meghatározó, munkaerő-toborzással foglalkozó vállalkozása, a Jobcapital Kft. marketingmenedzsere, Tarnai Attila elmondása szerint Pécsen és a régióban is gyakran előfordul, hogy női munkavállalók kerülnek olyan pozíciókba, amiket eddig szinte csak férfiak töltöttek be (például targoncavezető, CNC-gépkezelő, hegesztő).

Sőt, van olyan pécsi partnerük, ahol kifejezetten hangsúlyos a fiatal nők szakképzésbe és duális képzésbe történő bevonása. Ennek oka részben a technológiai fejlődés, hiszen egyre könnyebben kezelhetőek a gépek és jobb, tisztább a munkakörnyezet, illetve a főként a külföldre kivándorlók miatt keletkező munkaerőhiány.

hirdetés

Hirdetés