Pénztárcakímélő iskolakezdés

A tanszereké és a könyveké az augusztusi főszerep a gyermekes családoknál. Nem csoda, hiszen sok szülőnek hatalmas anyagi teher az iskolakezdő bevásárlás, egy túra ugyanis több tízezer forintba is kerülhet. Segítünk átvészelni ezt az időszakot néhány tippel, amivel csökkenthetjük a kiadásokat.

hirdetés

Vessünk számot

Mielőtt elindulunk a végső beszerzőkörútra, mérjük fel az előző években felhalmozódott tanszerek mennyiségét és minőségét. Nem érdemes ugyanis egy új szett színes ceruzát venni, ha a nagyobb testvérnek már van egy, amit nem fog használni. Bármennyire is nehéz, álljunk ellen a nagy, csillogó szemeknek és hagyjuk otthon a gyerkőcöt. A marketing ugyanis direkt a gyermekekre koncentrál, tudva levő, hogy sokszor a poronty győzi meg a szülőket egy újabb felesleges holmi vásárlásáról.

Backpack with school supplies

Az sem baj, ha használt

Vannak olyan tanszerek, melyek beszerzése során érdemes útba ejteni a vásárt vagy az antikváriumot. A tolltartók, körzők és egyéb apróságok esetében érdemes ellátogatnunk a pécsi vásárba, ahol számtalan régies, már-már antik korú kincset tudunk beszerezni a gyerkőcöknek.

[box title=”Plusz tipp” box_color=”#57cc87″]

A Pécsimami, ahogy minden évben, idén is a Mosolymanó Egyesülettel összefogva segít a bölcsi-, ovi-, és sulikezdésben. A tanévkezdő börzére augusztus 17-én vasárnap három órától várják az érdeklődőket, a helyszín a kertvárosi ANK aulája. Vásárlóként vagy árusítóként is részt vehetünk a börzén, annyi biztos, hogy nem maradunk gyermekholmi nélkül, ha odalátogatunk.[/box]

A tankönyvekkel is lehet trükközni

Nemrég írtunk részletesebben az új tankönyvrendszerről (ITT). Eklics Judit a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tankönyvrendelésért felelős pedagógusa elmondja, hogy a rendelet szerint valamennyi iskolában az első és második évfolyamon ingyenes a tankönyvcsomag. A többi korosztály számára lehetőség az öröklés, a könyvtár és az antikvárium. Megnehezíti a dolgokat azonban, hogy számos évfolyam számára új tankönyvek beszerzése kötelező, ám ezek között is vannak olyan darabok, melyek kijátszhatóak, például az atlaszok, példatárak. Nehéz spórolni, de érdemes a tavaszi tankönyvlistából már előre szemezgetni, hogy melyiket tudjuk költséghatékonyan helyettesíteni.

Ha van egy kis időnk, böngészhetünk a Diákoldal.hu-n, a Használttankönyv.hu-n, vagy a Használtat.hu oldalakon használt tankönyvek után.

iskolaérettség kislány

Az internet a barátunk

A nagyobb tételeket, mint például az iskolatáska beszerezhetjük a végtelennek tűnő virtuális hálón. Mivel a Micimackó egy bizonyos kor után már inkább ciki, a Pókember pedig ultramenő, a gyerekek hajlamosak egy-két év alatt megunni a táskáikat és újért könyörögni. A legjobb oldalak erre a problémára a Vatera.hu, a Teszvesz.hu és a Babaszoba.hu ahol áron aluli, jó állapotban lévő táskákat is be tudunk szerezni, vagy akár a sajátunkat is fel tudjuk tölteni.

A kreatívaknak

Szinte minden évről marad félig üres füzet és pár nem használt oldal. Ezeket érdemes összegyűjteni, és egy mappában összefűzve újrahasznosítani. A kreált füzet előlapját ráadásként pedig a gyermek kénye-kedve szerint díszítheti matricákkal, rajzokkal. Egyedi, és a pénztárcánkba sem kell beletúrnunk!

[box title=”Ne feledjük…” box_color=”#d15151″]

…Soha ne dobjunk ki semmit, még akkor sem, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem fogjuk többet használni. Nem tudhatjuk, hogy melyik ismerős vagy családtag használja majd, vagy melyik börzén tudjuk eladni, kis zsebpénzért cserébe.[/box]