Rénszarvaskonzerv és adventi naptár kutyáknak

Akinek van házi kedvence, biztos szereti elkényeztetni néha (vagy épp rendszeresen). Hála a kisállat-kereskedéseknek és az online shopoknak, ma már a háziállataink is igazán egyedi, trendi vagy épp őrült holmikat ehetnek, hordhatnak, téphetnek szét. Körülnéztünk a kisállatpiacon!

hirdetés

Különleges ételek

Ma már a kutyusok is igazi gourmand-ok lehetnek, léteznek ugyanis egészen különleges ízesítésű tápok. Az egyik márka készít például narancsos, gránátalmás, áfonyás tápokat felváltva keverve bárány-, csirkehússal, tőkehallal és lazaccal. Ezek persze nem is olcsók, majdnem háromezer forintba kerül belőlük egy kiló.

– Konzervekben is hasonló a helyzet: karácsony környékén rendeltem rénszarvasos konzervet, amiről azt hittem, megbánom majd, mivel piszok drága volt, de végül mindet elkapkodták – mesélte Késes Molnár Emese, aki Komlón működtet kisállat-kereskedést.

kutyakaja
Gránátalmás és narancsos tápok is kaphatók

Jutalomfalatok

Akinek van kutyája, szinte biztos, hogy vett már neki legalább egyszer jutalomfalatokat. Így természetes, hogy a kisállatboltok kínálatában ez egy külön világ, szinte végtelen változat létezik belőlük. Népszerűek a különböző szárított állatok egymásra csavarva: például szárított hal csirkével kombinálva. Amit igazán szeretnek a gazdik Emese tapasztalatai szerint, az a kutyacsoki, amiből szintén rengeteg típus létezik.

– Mi direkt yorkshire terriereknek való junior tápot veszünk a kutyánknak, nem engedjük senkinek, hogy bármi mást adjon neki, szerintünk így megtanulja, hogy kitől és mit fogadhat el és az utcán sem eszik fel mindenfélét. Jutalomfalatot akkor kap, ha ügyes, szépen sétál mellettünk az utcán póráz nélkül, nem rohan oda kutyákhoz vagy emberekhez. Kutyacsokija is van, de nagyon ritkán adunk neki, külön ki kell érdemelnie. A bivalybőrcsont a kedvence, amin hónapokig elnyammog, könnyű lekötni vele a figyelmét és a mi cuccaink helyett azt rágcsálja – mesélte Évi, egy tíz hónapos yorki gazdija.

kutyaeledel
Rénszarvaskonzerv és kutyacsoki a kis kedvencünknek

Kiegészítők, játékok

Nézzünk egy-két különlegesebb darabot: létezik például hámra csatolható biztonsági öv kocsiba kutyának, macskának (1000 Ft), világító nyakörv és biléta, ami főleg a téli időszakban, amikor korán sötétedik, nagyon praktikus tud lenni (1000-4000 Ft). A mancsvédő krém (550 Ft) igen keresett télen a havas, sónedves utak miatt.

Ami a játékokat illeti: a kínálat nagyon széles, csak a gazdi pénztárcája szab határt annak, mit vesz meg kedvencének. Meg persze az állat igényei: kicsi kutyának kicsit játék jár és az sem mindegy, hogy ad-e hangot, kutyája válogatja, mivel játszik szívesen.

– A mi foxinknak két tüskés labdája van, ami a fogainak is jót tesz. Ezekkel felváltva vagy egyszerre játszik, illetve egy rongymacit cipel mindenhova. De igazából egy fadarabbal is lehet kötni a felesleges energiáit…- meséli Erika, akinek most lett egyéves a foxterriere.

állat kiegészítők
Balra: biztonsági öv, jobbra: világító biléta

Kutyaruhák

Késes Molnár Emese úgy látja, a legnagyobb őrületet a kisállat-kereskedelemben az állatoknak készült ruhadarabok jelentik. Ezekből van mindenféle méret, anyag, szín és fazon, a bevállalós kutyáknak még műbőr szerkót is vehetünk.

Baranyi Erika kutyaruhákat, hordozókat és fekhelyeket készít Pécsett, amiket itt a vásárban és a neten is árul online boltjában. Úgy látja, a gazdik inkább a praktikumot és a kedvező árakat részesítik előnyben, ő maga nem is készít például jelmezeket kutyánknak, inkább csak olyan ruhadarabokat, amik arra szolgálnak, hogy a kistestű szobakutyák ne fázzanak meg, ha kimennek a huszonpárfokos lakásból a hidegbe.

– Nagyon népszerűek a hordozótáskák, a bebújós kuckók, ahová befészkelhetnek a kutyusok. A ruhák közt mostanában az állatmintás és tappancsos anyagok hódítanak – mondta Erika.

kutyaruhák
Baranyi Erika ilyen és ehhez hasonló ruhákat készít kutyák számára

Szezonális őrületek

Ahogy az emberek, úgy a házi kedvencek számára is készülnek a gyártók speciális, ünnepi termékekkel, amikre a fanatikusok egyből rá is ugranak.

– A karácsonyi szezonban a kutya adventi naptár (4000 Ft) volt az újdonság, de a különböző méretű ajándékcsomagok a kutyáknál is igen népszerűek (700-800 Ft-tól 7-8 ezerig) – mesélte ünnepi emlékeit a komlói állatbolt üzletvezetője. A játékok is mindig változnak, húsvét körül például felbukkannak a nyúl alakú plüssfigurák és egyéb játékszerek.

kutyalakás
Hordozót és kuckót is vehetünk kisállataink számára
[box title=”A cicáknak is jár a jóból” box_color=”#c10053″]A macskajátékok többnyire zenélnek, sípolnak, zörögnek, a cicák inkább erre buknak Emese tapasztalatai szerint. A macskafű nagyon keresett termék – ez egy táplálékkiegészítő, ami segíti az emésztést és aminek a cicusok nagyon szeretik az illatát. Több formája létezik, van, amelyik növeszthető, de kapható tégelyben is – ezzel a gazdik az új tárgyakat bevonják, a szag miatt pedig egyből megszereti a macska az egyébként idegen dolgot.[/box]

  • Maya

    Erika köszönjük szépen Maya nevében a sok, szép, praktikus kutyaruhát és meleg, puha, thermo-kosárkát. 🙂
    További munkájához sok sikert kívánok.
    Kati és Maya

  • Kuytaakaroklenni

    Besz.rok. Én lóhús parizeren élek. Valaki befogadhatna. Ugatok én ha kell.