Segít-e a szauna edzés után?

Egyre több edzőterem bővíti ki kínálatát finn szaunákkal. Vajon valóban van-e a forróságnak jótékony hatása a szervezetünkre? És ha igen, mi ennek az oka? A kérdés eldöntésében az egyik baranyai gyógyfürdő szaunamestere volt a segítségünkre.

hirdetés

Egy izzasztó edzés után semmi másra nem vágyik jobban az ember, mint a kiadós pihenésre. Erre kínálnak remek lehetőséget a finn szaunákkal felszerelt edzőtermek, amelyek száma napról napra nő. A kérdés csupán az, hogy izmaink és szervezetünk valóban jótékonyan élik-e meg, ha az erősítőgépek okozta megterhelés után nem természetes közegükben, hanem a szauna forróságában pihenünk?

A szaunamester a finn szauna jótékony hatásai közül az egyik legfontosabb azt tartja, hogy a 80℃-90℃ fokosra hevített zárt térben a nagyfokú izzadás során rengeteg méreganyag távozik a szervezetből. A könnyed kikapcsolódással elért káros anyagok bőrön történő távozása mellett kiemelte, hogy a szaunában töltött 20 perces időtartamok során javul a vérkeringés, és edződik a szív állapota, amelynek oka ugyancsak a magas hőmérséklet miatti igénybevétel.

szauna

A vizes sportok képviselői számára már régóta része az edzéstervnek a szaunázás – avatott be minket a szakember. Ennek oka, hogy a hideg vízben áthűlt és kimerült izmok számára regenerálódást jelent a medence után a forró szaunában eltöltött idő.

A szaunamester különösen fontosnak tartotta kiemelni, hogy mielőtt magunkra zárnánk az ajtót, kihagyhatatlan lépésként iktassuk be a hideg vizes zuhanyt. A rituálét a szauna elhagyása után is mindenképpen érdemes megismételni. Ennek célja, hogy az igénybe vett szervezet gyorsabban alkalmazkodjon a hőmérséklet-különbséghez.

zuhany

Az edzés és a szauna kapcsolatára visszatérve a szakember elmondta, mindkét esetben közösnek tekinthető a fokozott izzadás, és ezzel együtt a vérkeringés, valamint a szívműködés serkentése. Véleménye szerint tehát nem kell káros hatásoktól tartani, mivel semmilyen negatív hatást nem gyakorol az edzés utáni szauna használata egy egészséges szervezetre. Természetesen ez csak akkor garantálható, ha mindenki egyénileg, saját állapotára átültetve betartja az általános elvárásokat. Ezek közé nem csupán a zuhanyzás tartozik. Fontos, hogy mind az edzés, mind a szaunázás előtt mellőzni kell az étkezést. A szaunából kilépve pedig a tust követően is hagyni kell néhány percet, hogy a szervezet újra elérje a normális állapotát.

A szakember véleményét kikérve tehát elmondható, hogy javasolt az edzés szaunával való kombinálása, de természetesen csak egy egészséges mérték, és az előírások betartásának figyelembevételével. Rendszeres alkalmazásuk pozitív eredményeképp optimálissá válik a szervezet működése. Végül pedig elérkezik a kívánt állapot, vagyis a súlyunk csökkenése mellett fittnek és energikusnak érezhetjük magunkat.