Spórolós tippek: varázsold újjá a gyerekruhákat!

Költséghatékonyságból sok ruhát örökölnek a kisebb gyermekek a családban. Hogyan tehetjük egyedivé a nagyobb csemete által használt öltözéket? Az Abszolút Nő stylistja ad néhány tippet.

hirdetés

Amikor első gyermekét várja egy anyuka, hajlamos a baba neméhez illő – leggyakrabban kék vagy rózsaszín – ruhaneműket és berendezési tárgyakat választani. Aztán jön a második csemete, aki ellenkező nemű, és rájönnek a szülők, hogy egyik ruhácska sem örökölhető. Mit tehet, aki ilyen helyzetbe kerül? Mi a megoldás, ha valaki szeretné elkerülni, hogy egynemű gyermekei ugyanabban a ruhában pózoljanak a fényképeken, de anyagi lehetőségei nem engedik a teljes ruhaszekrény tartalmának cseréjét? Íme néhány ötlet.

Forrás: pinterest.com

 

Ne ragaszkodj a színekhez!

Hasznos, ha az első gyermekvárás alkalmával nem ragaszkodunk a megszokott rózsaszín vagy kék színekhez, hanem az uniszex darabokat választjuk. Ez már akkor is nagy megtakarítást jelent, ha egy-egy ruhaneműt két különnemű gyermek tud hordani a családban, de a tapasztalatok szerint a használtruha-piacon is könnyebb túladni ezeken a holmikon, ha jó minőségben maradtak meg. Ha mégis szeretnénk feldobni a rendszerint fehér, sárga, piros vagy zöld bodykat, rugdalózókat, jó, ha rendelkezünk némi kézügyességgel, esetleg varrási alapismeretekkel – vagy ha nem, van ismerősünk, akire rá tudjuk bízni a munkát.

Forrás: pinterest.com

– Már a kis bodykat is elég könnyen át lehet alakítani. A fiúknak készíthetünk kis csokornyakkendőt, amit rá tudunk varrni, a lányoknak virágot vagy akár szívecskéket – ad ötleteket Lánczos Benkő Tímea stylist.

A varrható vagy vasalható matrica, a textilfestés, a batikolás, a foltvarrás sok esetben megoldás lehet, ha el akarjuk kerülni, hogy a gyermekeink felnőttebb fejjel nézegessék a családi fényképalbumot és számon kérjék szüleiket: „Ne már! De ciki! Ugyanabban a ruhában járattatok minket!?”

Saját tapasztalat, hogy az első gyermek születése előtt kiválasztott napellenzős, fehér nyári csecsemősapkán található barna repülőgép remekül lányosítható egy narancssárga, virág alakú, varrható matricával. Később fiúnak is adható, csak el kell távolítani a virágot.

 

 

 

 

Forrás: pinterest.com

Nagyobb gyerekeknek

A bodys korszakból kinövő gyerekek számára már egyre kevésbé találunk uniszex darabokat. Kisóvodás korban a lányoknak már fontos, hogy igazán csajos darabokat vehessenek fel, de a fiúk is kezdenek ragaszkodni a pasis szereléshez. A megoldás itt is lehet egy kis kézügyességgel és fantáziával összeállított, „új” öltözet.

– Ha van olyan kis kabát vagy kardigán, aminek a bélése virágos, amúgy maga a kardigán fehér, azt is könnyen átvarrhatjuk. A virágos bélésre tegyünk egy fiúsabb anyagot! A farmernadrágoknál sokszor a zsebeken jelennek meg a lányos vagy fiús díszítő elemek. Ezeket is könnyen átalakíthatjuk. Sokszor csak a gombok nem megfelelő színűek. Ne legyünk lusták lecserélni – javasolja Tímea.

 

 

 

 

 

Forrás: pinterest.com

Újrahasznosított ruhadarabok

Az elhasználódott, agyonhordott, már nem elajándékozható vagy eladható, foltos, kicsit szakadt gyermekruháknak sem kell feltétlenül a kukába kerülniük. Az internet számos lehetőséget ajánl, hogyan tudunk játékokat vagy más használati tárgyakat készíteni belőlük csemetéinknek – például zokniból macit, újszülött bodykból, rugdalózókból színezés vagy díszítés után fakanálbábot, farmernadrágból táskát vagy sapkát, szoknyákból, pólókból ovis tornazsákot, uzsonnás zacskót.