Sportoló kismamák – veszélyes is lehet?

Ismét különösen felkavarta az állóvizet egy kismama, aki szétsportolt alakjában növeszti utódját, gondosan ügyelve arra, hogy egy deka felesleg se kerüljön izmos testére a várandóság ideje alatt. Chontel Duncan ausztrál fitneszmodell terhessége ellenére semmiben sem változtat életvitelén, sem az edzések, sem az étkezés során. A várandóság és a sport kapcsolatáról kérdeztük Dr. Bálint Írisz Boglárka, szülész-nőgyógyászt, aki az alábbi válaszokat adta.

hirdetés

A szakorvosnő a várandóság alatti sporttevékenységgel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy minden esetben javasolt a gondozó orvossal egyeztetni. A kismamák számára kifejezetten előnyös a testmozgás, így ellenjavallat csak speciális esetben, veszélyeztetett terhesség során fordul elő.

Mozogjunk, de csak okosan!

Fontos kiemelni azonban, hogy a testmozgás az esetek döntő többségében áldásos hatású. A szülésznő szerint amennyiben a leendő anyuka már a várandóság előtt életvitelszerűen sportolt, akár káros következményei is lehetnek a testmozgás teljes felfüggesztésének. Annak ellenére, hogy a nem veszélyeztetett várandósság természetes folyamat, nem szabad figyelmen kívül hagyni az ezzel együtt járó élettani változásokat, melyek a kismama szervezetében végbemennek.  Mindezek mellett a doktornő kiemelte még, de talán ez valamennyiünk számára természetes, hogy azoknál a hölgyeknél, akik a baba fogantatása előtt nem sportoltak, nem javasolt a versenysportok elkezdése.

Chontel_Duncan_34
Chontel Duncan instagram fotója terhessége 34. hetében
Tiltott mozgásformák

Azoknak a kismamáknak is ajánlott bizonyos sporttevékenységet kerülni, akik nem szeretnének lemondani a mozgásról és különösen aggódnak a feleslegesen felszedett kilók miatt. Ilyen az intenzív ugrálás a méhnyakra nehezedő nyomás miatt, a hasizomzatot terhelő gyakorlatok végzése, a súlyemelés, a gimnasztika és a hirtelen irányváltoztatással járó mozgásformák az ízületi szalagok hormonok okozta lazasága miatt. Valamint ide sorolható még a fokozott verejtékezéssel járó tevékenységek, a csapat- és küzdősportokat a fokozott ütközésveszély-, illetve a hirtelen testhelyzetváltozással járó sporttevékenységek a vérnyomás élettani változásai miatt. Ügyelni kell a súlypont eltolódására, illetve a gerincgörbület megváltozott voltára. Valamint egyes várandósoknál az úszás is ellenjavallt lehet a fokozott fertőzésveszély miatt – zárta a sort a szülésznő.

Chontel Duncan_instagram
37. héten sincs több felesleg a fitneszmodellen (forrás: instagram/chontelduncan)
Hova vezet a túlzott diéta?

Természetesen azzal mind tisztában vagyunk, hogy a kismama táplálkozása jelentősen befolyásolja a magzat méhen belüli fejlődését. Ennek oka, hogy a terhesség alatt megnő az energia- és fehérjeszükséglet, illetve egyes vitaminok és ásványi anyagok iránti igény. Amennyiben a leendő anyuka nem ezekhez a megváltozott igényekhez igazítja táplálkozását, az a magzat méhen belüli sorvadtságát, az anya egészségkárosodását, sőt akár magzati fejlődési rendellenességet is okozhat. A szülésznő szerint tehát mindenképpen javasolt a kiegyensúlyozott táplálkozás, és kerülendő a koplalás.

Chontel Duncan
Ismert ausztrál fitneszmodell, akinek gyermekkora óta szenvedélye a mozgás. A különböző csapatsportok mellett – mint a kosárlabda, a rögbi, vagy a tollaslabda – már fiatalon beleszeretett a súlyemelésbe és a boxolásba. 14 éves korától modellként is dolgozik. Jelenleg speciális edzéseket tart személyi edzőként. A honlap itt érhető el.