Szantiágó és Gandalf után jönnek az Instagram-nevek?

Már megszokhattuk volna, hogy Amerika igazi melegágya a furábbnál furább hóbortoknak. Ráadásul már az ismert sztároknak köszönhetően is tudjuk, a tengerentúlon teljesen elfogadott, hogy gyermekünket szinte bármiről elnevezzük. Vajon honnan indulnak az új hullámok, és hogyan csapodnak le itthon? A legújabb őrületet akár egy valódi bizonyítéka is lehet annak, különleges kapcsolatot kezdünk ápolni telefonunkkal.

hirdetés

Az amerikai BabyCenter internetes portál 300 000 szülőt faggatott ki, és állította össze a 2015-ös év legnépszerűbb babaneveinek listáját. A meglepő eredmény szerint lassan átveszik a vezetést az Instagram-filterek megnevezései. Lux, Ludwig, Willow, Valencia, Juno és Reyes már mind megtalálható a kedvencek között.

speaker-587687_960_720

A popkultúra termékei

A populáris kultúra természetesen nemcsak Amerikában, hanem más nemzeteknél is rányomja bélyegét az utónevekre. Ilyen különös népszerűségi hullámok hazánkban szintén megfigyelhetőek, hiszen egy-egy ismert sorozat vagy film szereplőiről, esetleg rendkívül felkapott külföldi sztárok után a magyar anyák ugyancsak előszeretettel nevezik el gyermekeiket.

Korábban Eszmeralda kezdte meg térhódítását, de manapság már Dzsasztin, Britni, Szántiágó és Gandalf neveken sem kell meglepődnünk az iskolai beiratkozásnál. A leendő szülőknek azonban a névválasztás előtt érdemes figyelembe venniük azt is, hogy anyakönyveztetni csak a magyar helyesírás és kiejtés szabályainak megfelelően lehet a megálmodott neveket.

Kik engedélyezik az új neveket?

Amennyiben képzeletünk szárnyra kap és gyermekünk nevének kiválasztásakor nem elégszünk meg a jelenlegi utónév-katalógusban felsorolt listával, így az Instagramból vagy más helyekről szemezgetnénk, abban az estben az új keresztneveket az illetékes anyakönyvvezetőn keresztül a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell jóváhagynia.

baby-678835_960_720

A sor tehát folyamatosan bővül. Minden bizonnyal igazán boldog szülők lehetnek azok, akiknek engedélyezték a Sáfrány, Cseresznye, Fehér, Amondó vagy Balzsam neveket, hogy csak néhány különlegességet említsünk. Ne érezzük tehát korlátozva magunkat, ha a pocaklakó nevének egy mások számára rendhagyó szót szeretnénk választani, hiszen ha ilyen ütemben változnak a hagyományok, pár év alatt az Aniták, Péterek, Petrák és Dávidok lesznek kisebbségben a tanulók névsorában.

Most furcsa, de hagyomány is lehet

Irodalomórai tanulmányainkból is emlékezhetünk még a tündér szóból eredő Tünde név történetére, amelyet Vörösmarty Mihály először a Csongor és Tünde c. művében használt. A mára teljesen hagyományos név elképzelhető, hogy kezdetben legalább annyira meglepő választás volt, mint számunkra az újként bejegyzett, érdekes eredettel rendelkező keresztnevek. Ebből kiindulva pedig nem árt, ha bízunk a megérzéseinkben és nyitottak leszünk, ha névválasztásra kerül a sor.