Tavaszi fény vs. szolárium

A fehér bőr sajnos csak Nicole Kidmannek áll jól. A barnaság karcsúbbnak mutat minket, az izmainkat kiemeli, fittebbek, szebbek leszünk általa. Ezért a tavasz közeledtével nem árt egy kis színre szert tenni, hogy az egyre ritkuló ruházatból a nap barnította bőrünk lógjon ki. Azt viszont kevesen tudják, hogy hol érdemes nekilátni az árnyalat-harcnak. Utánanéztünk, és összevetettük a tavaszi fény hatását a szoláriuméval.

hirdetés
Uránia Mozi

A D3 vitamin

A D3 vitamin – más néven a napfényvitamin – elengedhetetlen a szervezet számára. A napfény UV-B sugarainak hatására keletkezik a bőrünkben. Nem csupán a csontjaink egészségéhez járul hozzá, de újabb kutatások szerint nagy szerepe van a rák elleni küzdelemben, a gyulladásos betegségek megelőzésében és az autoimmun folyamatok elleni harcban. Naponta minimum egy óra napozás, teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3-vitamint. Ezt azonban sokan nem teszik meg a bőrráktól és a napfénytől való félelmük miatt.

Tavaszi fény vs. szolárium 2

[note note_color=”#f5ad33″]Mi a fény?

Középiskolai tanulmányainkból emlékezhetünk erre a témaköre. A fény alapvetően kettős: hullám-, illetve részecsketermészetű. Hullámtermészetén belül osztályozzuk látható (vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya) és nem látható fényre (például az ultraviola sugárzás). Ezek a tulajdonságok más-más hatást gyakorolnak a szervezetben lévő sejtekre.[/note]

Az UV fények

UV-A, UV-B, és UV-C sugárzásokat különböztetünk meg. Az UV-C-nek esetünkben nincsen jelentősége, ugyanis nem jut át az ózonrétegen, ezáltal nem fenyeget a veszélye.

– Az UV-B sugárzásról azt kell tudni, hogy a melanintermelés kiváltója, ami a barnulást idézi elő a bőrben. Az UV-A sugárzás – ami gyakorlatilag a szolárium fénye – a bőrben már meglévő melanin sejten belüli elrendeződésén változtat, plusz fényvédelmet emiatt nem biztosít. Ezen változás az oka annak, hogy szoláriumozás során a bőr sokkal gyorsabban barnul, mint a természetes fényen – mondja dr. Schmelás Attila, bőrgyógyász és kozmetológus magánorvos.

A fényvédelem tehát úgy működik, hogy a melanintermelő sejtek melanint termelnek és ennek lesz egy fényvédő hatása, ami meggátolja a további sugárzás behatolását a szervezetbe.

Szolárium

A szoláriumipar fényvédő és barnító krémek széles választékával kecsegtet a fényvédelem érdekében.
– A biocső is csak egy marketingfogás, a szoláriumgyártók által kitalált fogalom – így Schmelás Attila szakorvos. – Egészségtudatosan, mértékkel és körültekintően azonban lehet szoláriumozni, a téli és az alacsony fényű hónapokban jó hatással is lehet bőrünkre.  A megfelelő fényvédelemről azonban gondoskodjunk, ugyanis a „bőr nem felejt” – teszi hozzá már dr. Várszegi Dalma, bőr- és nemigyógyász, allergológus szakorvos.

Tavaszi fény vs. szolárium 3

A tavaszi fény

A tavaszi fény jótékony hatásáról legendák szólnak. Ám azt, hogy mennyire hatékony barnító megoldás, azt kevesen tudják.

– A tavaszi fény elsősorban azért tűnik erősebbnek, mert annak, aki télen nem jár napos helyekre vagy szoláriumba, annak a bőre még nem szokott az UV fényhez. A másik ok, hogy tavasszal még tisztább, kevésbé párás a levegő, ezért az UV fénynek nem kell áthatolnia ezen a párás rétegen – avat be a részletekbe dr. Várszegi Dalma.

Érdemes ezért hozzászoktatni bőrünket a napfényhez, és elkezdenünk már tavasszal is sütkérezni. A Föld elliptikus mozgása miatt tavasszal a napsugarak beesési szöge más mint nyáron, a Nap távolabb van a Földtől, ezért ebben az évszakban kisebb a leégés valószínűsége.

[note note_color=”#52c690″]- A természetes fény a bőrnek megfelelő fény – mondja dr. Schmelás Attila, és javasolja, hogy ha tehetjük, a szolárium helyett a tavaszi fényen való sütkérezést válasszuk.[/note]

Tavaszi fény vs. szolárium

Béta-karotin

A magas hatékonyság elérése érdekében a tavaszi sütkérezés előtt kezdjünk el természetes béta karotint bevinni a szervezetünkbe. A béta-karotin alkalmazása és a hagyományos napozószerek együttes használata biztonságosabb védelmet nyújt, mintha csak a napozószereket vennénk igénybe. A béta-karotin valójában az UV-A sugárzás ellen véd, mind belsőleg, mind külsőleg. Hatását valószínűleg azzal fejti ki, hogy a bőr természetes ellenálló képességét fejleszti az UV károsító hatása ellen. Ha időben elkezdjük szedni, a bőr természetes barnulását tudjuk erősen fokozni.

Béta-karotin a legnagyobb mennyiségben a sárga, narancssárga és sötétzöld gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő, így például sárgarépában, őszibarackban, spenótban és a kelkáposztában.