Tetovált nők: szexi vagy nem?

Jön a strandszezon, egyre több hölgy bújik ki a nadrágból, előtűnnek az eddig rejtve maradt tetoválások is. De vajon hogyan változik a tetkó-divat és mennyire elfogadott a női test tetoválása?

hirdetés

Manapság a nők legalább olyan mértékben tetováltatnak, mint a férfiak, de az is lehet, hogy egy kicsit még népszerűbb is ez a fajta díszítés a hölgyek testén. Korábban – akár 20 évvel ezelőtt – csupán egy-egy kis minta volt jellemző a nők körében, ma már az sem ritka, hogy az egész kar, vagy a hát látványos színeket, mintákat kap. Mostanában a legdivatosabb testrészek a bordák, illetve a lábél és a lábfej. Utóbbi helyeken leginkább feliratok szoktak megjelenni. Mindemellett kiveszőben van az a divat, ami néhány éve tört be a tetováló-divatba: a deréktáji nonfiguratív elemek használata.

– A címlapokon pózoló tattoo modell lányok testük színezésével, férfiak millióinak fantáziáját indítják be, így nem csoda, ha a lányok sokkal bátrabban vállalnak fel egy-egy nagyobb mintát – vélekedik Kis Szilárd, aki több mint két évtizede foglalkozik tetoválással.

Kis Szilárd munkája

Manapság legalább tizenötféle irányzat közül választhat az, aki tetoválást szeretne készíttetni. Ilyenek például azok a minták, amelyeket realisztikusan, három dimenzióban ábrázolnak, tradicionális, vagyis a hagyományos formákat és színeket alkalmazó tattook, a japán stílus, amelyben a távoli ország karakterei, jelképei jelennek meg, a kontúrozott, valamint a kontúr nélküli minták, a teljesen színes, illetve a black&gray, vagyis fekete-szürke képek, ezen kívül a portrék. Szilárd azt tanácsolja, hogy mindenki találja meg a neki leginkább tetsző stílust és tematikát, és kérje kiváló szakember segítségét. Sajnos nagyon sokan készítenek rossz munkát, és ebben nem csak a tetoválók, hanem a hölgyek is hibásak, mert nem választanak elég körültekintően.

Szilárd szerint úgy találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb szalont, hogy először tájékozódunk az eddig elkészült munkák grafikai minőségéről a tetoválók interneten publikált munkái alapján. Ezután, ha tetszenek egy adott művész munkái, akkor érdemes megnézni a szalont személyesen, felmérni a higiéniát és elbeszélgetni a tetovátorral, hogy mennyire vagyunk egy hullámhosszon, tudunk-e együtt dolgozni, hajlik-e a tervünk megvalósítására, vagy esetleg szeretne-e rajtunk “művészkedni”. Ha mindent rendben találunk, jöhet a tervezgetés.

Hogyan dolgozik a jó szakember?

Ha valaki eldönti, hogy tetoválást szeretne, de még nincs tisztában pontosan azzal, hogy mit és melyik testrészére készíttessen, annak nagy segítség lehet, ha elbeszélget a szakemberrel. Már az is előrelépés lehet, ha a tetováló művész annyit megtud a kuncsaftról, hogy milyen irányba szeretne lépni – például a nonfiguratív elemeket kedveli, esetleg a pillangókhoz, halakhoz, feliratokhoz vonzódik inkább. Ezután számtalan sablon közül tud majd választani az illető, a minta helyét pedig könnyebb megtalálni. Utóbbit befolyásolhatja a hölgy fájdalomtűrő képessége is – Szilárd szerint azok a kevésbé fájdalmas felületek a testen, amelyek amúgy is ki vannak téve a környezeti hatásoknak, például a kar, de egyeseknek a válla, vagy a lapockája bírja jobban a gyűrődést. Egyébként érdemes megkérni a tetoválót, hogy a tervezett minta helyén festék nélkül húzza végig egyszer-kétszer a működő műszert, így lehet érezni, hogy mennyire fájdalmas a folyamat. De léteznek olyan készítmények, amelyekkel az adott bőrfelületet kezelve 30 percen belül érzéstelenítenek, így a folyamatból a vendég semmit nem fog érezni.

– Minden testrészre tetováltam már. És itt a minden valóban minden! – vallja be nevetve Szilárd. – Én azt szoktam mondani, ha egy testrészedet ki akarod emelni, tetováltass arra, mert önkéntelenül is oda fog nézni, aki találkozik veled. Ha meg még viselni is fogod tudni, akkor nyertél!

Az, hogy ugyanolyan legyen a tetkó, mint valaki másé, kikerülhető, hiszen minden mintát kézzel dolgoz ki a szakember, ezért mindig lesz köztük különbség. Szilárd pedig, ha megismerte a vendég személyiségét, akkor megpróbálja belevinni az adott témába.

illusztráció

Témaválasztás

Szilárdnál 18 és 50 év között minden korosztályból megfordulnak a nők, de legnagyobb számban a 30 éven aluliak tetováltatnak. Hogy mit?

– Úgy vettem észre, hogy a hölgyek érzelmi alapon tetováltatnak. Válságok, szerelmek, halálhír, öröm, bánat, új kapcsolatok, új élethelyzetek azok, amik rendszerint behozzák őket a stúdióba, illetve természetesen a divathullámok – osztja meg tapasztalatait Szilárd, akinek kozármislenyi stúdiójában a nők gyakrabban és bátrabban vállalnak be színes tetoválásokat, mint a férfiak.

Ha valaki konzervatívabb munkahelyen dolgozik, vagy szakmája visszafogottságot követel, még nem kell lemondania a tetoválásról. Ám azt, hogy mennyire látható helyre és mennyire kihívó minta készíthető, mindenkinek magának kell eldöntenie.

A friss tetoválás épségének megóvása, ápolása is körültekintést igényel. Vigyázni kell a leégés veszélyére és az egyéb környezeti ártalmakra, kerülni kell a fizikai sérüléseket is.

Hastetkót szeretnél?

Sok fiatal lány a hasát szeretné egyedi motívumokkal díszíteni, ám attól félnek, hogy szülést követően, vagy évek múlva, amikor felszalad néhány kiló, a minta esetleg eldeformálódik. A szakember azonban megnyugtató választ ad:

– Ha valaki szülés előtt tetováltat a hasára, a terhesség alatt az valóban megnyúlik, de ugyanúgy vissza is húzódik. Azt, hogy valakinek a bőre repedezni fog-e a szülést követően és ez majd esetleg befolyásolja a mintát, azt a vendég tudja saját magáról megmondani. Azt viszont a bőr víztartalmából egy jó tetováló meg tudja állapítani, hogy mennyire lesz alkalmas a tetoválásra, mennyire lesz színtartó. Egy testrészre amúgy 10-15 kg-ot kellene hízni ahhoz, hogy a minta eldeformálódjon, így erre elég csekély az esély.

Kis Szilárd munkája

Mi van, ha megunod?

Majdnem minden minta végleges, ezért alaposan érdemes megfontolni, hogy hova, mikor és milyen tetoválást készíttessünk.

András húga 16 évesen titokban a mellkasára varratott egy csikóhalat, de egy éven belül megbánta. Nem tudta átüttetni, leszedetni, később egy orvos segítségével sikerült eltávolíttatnia, de a helye örökre ott marad. Szilárd azonban ennél jobb megoldást is tud javasolni.

– Ha valaki megunja tíz, húsz év múlva a tetoválását, akkor még van pár lehetősége. Ott van mindjárt a szerintem legjobb, ha egy másik mintával elfedjük a régi, idejét múlt, netán elrontott tetkót. Hatásfokban és árban ez verhetetlen.

Tetkó a gyereknek!?

Kis Szilárd pályafutása alatt egyszer fordult elő, hogy egy ma 24 éves lány 6 és 8 évesen tetoválást készíttetett magának – szülői beleegyezéssel. Először egy színes delfint kapott a hasára, másodszor pedig a bokáján körbefutó kobrát. És máig nem bánta meg akkori elhatározását. Szilárdhoz ma is járnak fiatalkorú vendégek, de ők már inkább a kamasz korosztályból kerülnek ki, és rendszerint viszik magukkal a szüleiket is. Aki szülői kíséret nélkül érkezik, annak írásos engedélye van. Körülbelül 15 év az a határ, amikor a gyermek kitartó kérésére beadják a derekukat a szülők.

illusztráció

Szexi vagy nem?

Emőke (28) – Arcomon, lábamon, hátamon, kezemen vannak minták. Már nem is emlékszem, hogy mit és miért tetováltattam először, de 16 éves voltam, és a szüleim megengedték. Nonfiguratív mintáktól az életképekig van rajtam minden, de csak fekete tetoválások, a színeseket nem szeretem. A nonfiguratív mintát saját magam készítettem, azt felvarrták rám. A páromnak tetszik. Neki szintén van tetoválása az egész karján, hátán.

Sanyi (27) – A deréktáji nonfiguratív minták, a bokán a virág, lepke, szívecske motívumok tetszenek a nőkön. Ez utóbbiakból a színeseket, előbbiekből a feketéket szeretem. Én nagyjából 37 éves korig nézem meg a nőket, azon a korosztályon még tetszik a tetoválás.

Zsolt (59) – A nő legyen nő: tiszta, ápolt, csinos. Semmilyen tetoválást nem tudok elfogadni. 40 éve vagyok a feleségemmel, nem tudom elképzelni, hogy ő mondjuk ráíratja a nevemet a karjára. Bár láttam egy fiatal nőt, akinek a melle fölött volt egy szívecske, amiben két betű szerepelt, az csini volt.

Roland (37) – Nekem van tetoválásom, a nőkön is tetszik a színes, nagy minta, a virág, lepke. A volt feleségemnek nincs semmilyen tetoválása, de ha választok magam mellé valakit, el tudom képzelni, hogy olyan valaki lesz, akinek van.