Tiltólistás ajándékok gyerekeknek

De nem ám csak azért, mert veszélyes: lenyelik, orrba dugják, megvágja őket, rossz a csíje stb. Hanem, mert nem akarunk kiszúrni a gyereket nevelő barátainkkal, rokonainkkal. Összeszedtünk pár ajándéktípust, amit jobb elkerülni, ha tényleg szeretjük a megajándékozott családot.

hirdetés

Zörög, villog, zenél

A tiltólista első helyén a bármilyen hangot kiadó játékok szerepelnek, ezek ugyanis már a második percben nagyon bosszantóak a szülők számára. Pláne, ha egész nap az ABC-t vagy a színeket kell hallgatniuk valamilyen géphangtól. A különböző dallamok végképp őrjítőek, ráadásul gondoljunk bele: ha mindenki zenélő dolgot visz ajándékba, akkor egy idő után annyi ilyen halmozódik fel, hogy akár egy kis kórust alkothatnának. Valószínűsíthetően egy ilyen “kórus” hallható a pokolban.

gyerekgitár

Valami, ami hatalmas

Óriás plüssmackó, dömper, kisház és társai – ezek olyan dolgok, amiket nagyon mutatós átadni, mert “odanézz, Ferike, mekkora kutyust hozott a Laci bácsi!”, ugyanakkor az anyuka mosolya nem lesz őszinte, mert már arra gondol, hogy hová fogja eltenni ezt a hatalmas izét, ami akkora, mint az egész előszoba.

[box title=”A kicsiknek szinte mindegy is…” box_color=”#0fd6ff”]Kisbabák esetén szinte teljesen mindegy, hogy mit adunk ajándékba, mert egy perc múlva nagy valószínűséggel úgyis a dobozával fog játszani. Ezért 0-2 éves korig a szülőket érdemes óvni, az ő “érdekeiket” ajánlott figyelembe venni. A kisgyerek ilyenkor még mindennek egyformán örül.[/box]

Ruhák

Ruhaneműt kizárólag előzetes egyeztetés alapján vegyünk. Egyrészt, mert a kisgyerekek percenként nőnek, másrészt, mert jobb tudni, mire van szükség és aszerint választani. Ne vegyünk tehát negyvenkettedik rugdalózót, ha mondjuk helyette egy sapkával tényleg hasznos ajándékot tudunk adni.

Egyebek

Nem túl okos dolog olyasmit venni a gyereknek, ami erőszakra ösztönzi őt (pl. különböző akciófigurák) illetve amihez még túl kicsi, vagyis kárt tehet magában. Szintén érdemes figyelembe venni a szülők nevelési elveit. Például, ha ismerősünkről tudjuk, hogy videójáték-ellenes, ne vigyünk Playstation 4-et karácsonyra a gyermekének.

gyerekek

Mi alapján válasszunk?

Az első és legfontosabb, hogy figyelembe vegyük az adott korosztály igényeit és olyan dobozt emeljünk le a polcról, aminek -tól-ig előírásába belepasszol a megajándékozni kívánt gyermek életkora. A fejlesztő hatású játékok lehetnek a legjobbak, ezekből is találunk a boltokban minden korosztálynak megfelelőt. Nagyobb gyerekekkel könnyebb dolgunk van, hiszen nekik már kialakul a saját ízlésük, esetleg “gyűjtői szenvedélyük” a játékok kapcsán.

[box title=”Vigyázzunk a reklámokkal” box_color=”#ff50a6″]A reklámokkal vigyázni kell, különösen karácsony környékén, mert ilyenkor még nagyobb játék-dömping zúdul a tévéből. Ez két okból lehet gond: egyrészt, ha a gyerek még nem tudja, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot, akkor ezek összezavarhatják; másrészt elkezdhet követelőzni, ha olyat lát, amiért megőrül.[/box]

 • rendszerüzemeltető

  “erőszakra ösztönzi őt (pl. különböző akciófigurák)”

  ez komoly?

 • Pufó

  Gyerekjátékkal kapcsolatos aranyszabály nr. 1:

  Gyereknek olyan játékot, amivel zajt, kellemetlen szagot, vagy piszkot, rendetlenséget lehet csinálni, NE VEGYÉL!

  🙂