Töredeznek a tincseid: van megoldás?

Bizonyára valamennyi nő megtapasztalta már a hajnövesztés kínkeserves időszakát, amikor az ember lánya mindent megtesz, hogy a tincsei legalább egy centivel hosszabbak legyenek. Profikat kérdeztünk arról, hogy létezik-e házi módszer a töredezés megelőzésére.

hirdetés

A Youtube-on számos videó kering jobbnál jobbnak tűnő házi módszerekről, hogy miként kezelhetjük hajkoronánk, ha van néhány megroncsolódott tincsünk. Ez alábbi is egy a sok közül:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=yMAK89QaB-U” width=”650″]

Az itt prezentált módszerek azonban semmi jóra nem vezetnek! Eszteri Zsófia, a pécsi Dudás-Hajas Szalon fodrásza elmondja, hogy az ominózus videónak az első és legnagyobb hibája, hogy a hölgy otthon, magának – fiúk segítségével – áll neki hajat vágni. Módszerei azért nem célravezetőek, mert a töredezett hajvégek nem állnak el az összecsavart tincsektől, vagyis sokszor egészséges hajvégeket nyisszantanak le.

A vizes hajvágásról pedig annyit, hogy mivel nem vagyunk fodrászok, nem fogjuk tudni annyira ügyesen levágni a roncsolt végeket, hogy velük együtt ne távolítsuk el egészséges társaikat, és még szép frizurát is készítsünk. Ez kizárt.

Töredezett haj 2

Akkor mi a megoldás?

A fenti negatív példán kívül azonban sok célravezető otthoni módszer van. Az első, amit meg kellene említeni, az a megfelelő fésű használata.

– Egy hosszabb, növesztésre szánt hajra ne apró fogú fésűt, hanem természetes szőrből készült kefét használjunk, mivel előbbi könnyen össze tudja törni a hajszálak szerkezetét – így a pécsi fodrász.

Kétszer mossunk hajat

Sokszor előfordul hosszú hajnál, hogy a hajvégek szárazak, a hajtövek pedig könnyen zsírosodnak. Erre a legjobb megoldás, ha kétszer mosunk hajat egy mosás alkalmával. Az első habzással eltávolítjuk az általános szennyeződéseket, megtisztítjuk a fejbőrünket, a második pedig már az ápolás része, ekkor erőteljesebben habzik is a sampon, hatóanyagai pedig jobban be tudnak ivódni a hajszálakba. Ezután jöhet a balzsam. Ne sajnáljuk rá az időt és pénzt, illetve ne a hajtövekre, hanem a hajvégekre vigyük fel!

hajpakolás

Minőségi pakolás, hetente egyszer

Hetente nem árt, ha jó minőségű, tápláló hajpakolást viszünk fel hajunkra. Ha kicsit több időnk van, akkor a pakolással együtt csavarjuk törölközőbe a fejünk, így a hő hatására még jobban fog dolgozni a pakolás. Hagyjuk rajta 20-30 percig. A hatást fokozhatjuk hajvégápoló olajokkal és egyéb termékekkel is, de a hangsúly a minőségen van! Ha tehetjük, kérjük ki a fodrászunk véleményét, melyik szert és terméket ajánlja a mi tincseinkre.

Igyunk sok vizet!

– Amire nagyon kevesen gondolnak, hogy a napi elfogyasztott víz mennyisége is visszaköszön hajunk minőségében. Ha napi 2-3 litert vizet iszunk, akkor hajunk is frissebb, tápláltabb lesz. Ha viszont vízhiányos életmódot élünk, akkor ez a frizuránkon is meg fog látszani – így Eszteri Zsófia.

Igenis menjünk el fodrászhoz!

Végül, de nem utolsósorban ne felejtsük el, hogy 3-4 havonta érdemes elmenni fodrászhoz. Nem kell minden alkalommal újabb fazont vágatni, ám a töredezett hajvégek eltávolítása fontos lépés, ha szép frizurát szeretnénk.