Trendi cuccok: gyerekeknek és anyukáknak

A divat és a gyerek szó egy mondatban emlegetése Hollywoodban már egyáltalán nem szokatlan dolog. A sztárcsemeték szettjeit figyelemmel kíséri a sajtó, komplett galériákat hoznak létre a gyerkőcökről készült fotókból, az újságírók pedig azt találgatják, vajon a szülők vagy stylistok öltöztetik a kicsiket.

hirdetés
Uránia Mozi

Formáljuk az ízlésüket

A gyerekdivat tehát nem ismeretlen fogalom. Minden, magára valamit is adó divatcég tervez gyerekruhákat. Sőt, az átlagos pénztárcájú üzletek többségében is működik gyerekrészleg. Ezen persze meg lehet botránkozni, lehet mérgelődni, de igazából felesleges. A dolog egyáltalán nem ördögtől való, főleg akkor nem, ha a szülők a józan ész határán belül tudnak maradni, és nem csinálnak mini felnőttet a csemetéikből.

A kicsik öltözködésében természeten nem a divat az elsődleges szempont, a kényelem és a praktikum sokkal fontosabb tényezők. Ám tagadhatatlan, hogy a csinos, jól összeválogatott ruhákkal formálhatjuk a gyerekek ízlését – mondja Lánczos Benkő Tímea stylist.

– Véleményem szerint nem árt, ha már időben megtanítjuk nekik, hogy az ápolt külső fontos. Természetesen a gyerekeink nem attól lesznek boldogok, hogy mit viselnek, azt viszont tudom, hogy már igen korán tudatára ébrednek annak, hogy ők miben akarnak vagy éppen nem akarnak óvodába menni. A vitákat úgysem kerülhetjük el, de könnyebben kompromisszumra juthatunk akkor, ha már kicsi koruktól kezdve alakítjuk az ízlésüket.

Ne essünk túlzásba!

A magyar és külföldi weboldalakon egyaránt találkozhatunk sztáranyukákkal, akik bohócnak öltöztetik csemetéjüket. Talán az egyik legjobb példa erre Suri Cruise, Tom Cruise és Katie Holmes gyermeke. A kislányt láthattuk már vörösre pingált ajkakkal és magas sarkú cipőben, de ha éppen nincs is kisminkelve, az esetek többségében akkor is úgy néz ki, mint egy harmincéves nő kicsinyített mása.

Tímea semmiképp nem tanácsolja, hogy ilyen irányba menjünk el a kicsik öltöztetése közben.

– Kulcsfontosságúnak tartom, hogy megőrizzük a gyerekkort, ezért egyáltalán nem javaslom, hogy a divat a kényelem és a praktikum rovására menjen. A gyerek nehogy azért ne mászhasson be a homokozóba, vagy ülhessen bele a hintába, mert éppen a trendi nadrágja van rajta.

A gyerekruhák beszerzésének helyét természetesen mindenki maga választja meg, de a picik annyira gyorsan nőnek, hogy nem érdemes súlyos tízezreket költeni egy-egy nadrágra vagy szoknyára. A turkálókban szerencsére ma már alig használt, de akár egyszer sem használt, márkás, jó minőségű darabokat találunk. A nagyobb divatházak leárazásain pedig szintén érdemes körülnézni. A legfontosabb szabály a fiúk és a lányok esetében is az, hogy felejtsük el a komor és egyszínű darabokat, illetve ne féljünk a kiegészítőktől sem.

Lányosan

Hiába a hatalmas korkülönbség, a jelenlegi trendek éppúgy megjelennek a kislány ruhákban, mint a női divatban. Az állatminta, a virágos nadrágok és a szegecsek majdhogynem elkerülhetetlenek – mondja a stylist. Bátran öltöztessük őket színekbe, náluk aztán tényleg nincsen határ. Keverhetjük az árnyalatokat és a mintákat, csak arra figyeljünk, hogy az összhatás ne legyen papagájos.

Lábbelikből is van bőven választék a divatüzletek polcain, de ezeknek a cipőknek a minősége sokszor kérdéses. Ne adjunk a trendi külsőre, gyerekcipőt inkább megbízható helyről szerezzünk be, a divat mindenképpen csak másodlagos szempont legyen.

A kiegészítőkkel pedig a csemetéknél is csodákat művelhetünk. Egy mókás hajpánt, egy csajos táska vagy sál, egy vagány sapka könnyen a gyerekek kedvencévé válhat, ám a túl kaotikus összkép elkerülése érdekében figyeljünk rá, hogy a színek mindig harmonizáljanak.

első szett: nadrág: H&M; póló: F&F; mellény: Zara; cipő: Zara; hajpánt: Zara
második szett: nadrág: H&M; póló: Zara; pulcsi: Zara; cipő: Zara; kalap: Zara
harmadik szett: ruha: Zara; kardigán: H&M; cipő: H&M; táska: H&M

Fiúsan

A fiúk esetében is ugyanaz mondható el, mint a lányoknál. Mindent megtalálhatunk már miniben: galléros pólók, farmeringek, színes nadrágok. Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a kissé konzervatívabb, klasszikusabb stílusú darabok a kötött kardigánoktól a sapkákig. A csokornyakkendőt utánzó felsők és rugdalózók azonban új őrületnek számítanak. Ezek masniját akár naponta cserélhetjük a patentos megoldásnak köszönhetően.

A fiúk esetében általában a színekkel vagyunk bátortalanabbak.

– Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy ne kizárólag kékbe öltöztessük őket. Jöhetnek a színek: a piros, zöld, sárga, akár keverve is – mondja Lánczos Benkő Tímea.

 

első szett: nadrág: H&M; atléta: H&M; pulcsi: Reserved; cipő: Reserved
második szett: nadrág: Zara; póló: H&M; ing: Reserved; cipő: H&M
harmadik szett: nadrág: H&M; póló: H&M; pulcsi: Zara; cipő:Zara; sapka: Zara

Anya is trendi

Természetesen ha a gyerkőc csinos, akkor az anyuka sem nézhet ki slamposan. Már csak azért sem, mert saját külsőnkkel is példát mutatunk a gyerkőcnek. Ugyanakkor tény, hogy kisgyerekes anyukaként az idő a legmeghatározóbb tényező: mindig abból van a legkevesebb.

Ha megbeszélésre rohanunk…

Manapság egyre gyakoribb, hogy az anya dolgozik a gyerkőc mellett. Ilyenkor adódhatnak olyan helyzetek, amikor a játszótérről egy találkozóra kell rohannunk, és csak pár percünk van átöltözni.

Íme, egy jól variálható szett, amivel időt spórolhatunk:

farmer: H&M; rózsaszín pulcsi: Zara; póló: Stradivarius; tornacipő: H&M; blézer: Mango; táska: Zara; kék cipő: Zara; ékszer: rue21.com

Sétához, fagyizáshoz

Attól, hogy nadrágban könnyebben rohanunk a gyerek után, még nem kell mackóalsóban eljönni otthonról – figyelmeztet Timi.  Persze nem kell túllihegni a dolgot, a most divatos virágos nadrágok, farmerek egy egyszerű felsővel kombinálva tökéletes külsőt kölcsönöznek. Egy érdekesebb mellénnyel, kardigánnal és ékszerrel pedig fel tudjuk dobni a szettünket.

– Cipőben érdemes a józan eszünkre hallgatni. Ám ha valaki szereti a magas sarkakat, akkor a telitalpú szandálokat ajánlom, ezek lényegesen komfortosabbak és futni is egyszerűbb bennünk – mondja a szakember.

A táska, ahogy az előző szettnél is kulcsfontosságú, legyen nagy és lehetőleg vállon átdobható: egy gyerkőc mellett olykor mindkét kezünkre szükség lehet…

nadrág: szinte bármelyik boltban megtalálható; mellény, cipő: Mango; táska: Gap; felső: F&F; nyaklánc: fantasyjewelrybox.com

 

1 hozzászólás

Comments are closed.