Új ruha, minimál költségvetésből

Ha eszerint a mottó szerint fésüljük át a gardrób tartalmát mindjárt másképp látjuk majd a helyzetet. Aki ugyanis nincs megáldva varrónői képességekkel, annak nem biztos, hogy egy megunt ruháról egyből az jut eszébe, hogy miként lehetne átalakítani, és újat varázsolni belőle. Épp ezért összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű technikát, amivel könnyedén újjávarázsolhatod a ruhásszekrényedet. 

hirdetés

Régi pulcsi nem rossz pulcsi

A pulóvereket természetesen számtalan módon át lehet alakítani, így aki igazán ügyes, annak nincs szüksége tanácsokra, csak egy varrógépre és néhány alapanyagra. Jó hír azonban, hogy kézügyesség és masina híján sem kell egyből az elajándékozás mellett döntenünk.

Íme két remek példa arra, hogy miként lehet aprócska változtatással látványos eredményt elérni.

DIY pulcsi

Forrás: sárga – www.mirisjahrbuch.com; fehér – www.virginiepeny.com

A bal oldali képen látható pulcsi megvalósítása hihetetlenül egyszerű. A két egyforma (kis) méretű és formájú horgolt terítőn kívül csak tűre, cérnára és a megunt pulóveredre lesz szükséged.

A jobb oldali egy picivel macerásabb. de csak azért, mert itt egyesével kell felvarrogatni a lapocskákat a pulcsi váll részére. A képen látható felsőrésznek az alkotója egyébként egy színes (enyhén áttetsző) füzetborítóból vágta ki az apró téglalapokat, de természetesen ez csak egy lehetőség a sok közül. Készíthetünk hasonlót tüllből, flitterekből, de akár gyöngyökből is.

Ha már végkép használhatatlan

Természetesen az is előfordul olykor, hogy nem azért akarunk megválni egy adott ruhadarabtól, mert már nem tetszik, vagy meguntuk. Prózai okok is állhatnak a háttérben, például kiszakadt, kiégettük, ráömlött stb. Ám az elég ritka, hogy a ruha teljes egészében használhatatlanná válik.

Hogy a pulóvereknél maradjunk, remek ujj nélküli kesztyűt lehet készíteni a pulcsi ujjából. Így:

DIY kesztyű

Forrás: hecottagemama.com

Az, hogy mit varrunk a levágott ujjra, kizárólag rajtunk múlik: lehet gomb, virág, gyöngy, flitter, bármi. Ebben az esetben érdemes körülnézni a bizsus dobozunkban is, mert lehet, hogy ott lapul egy nyaklánc, amit évek óta nem viseltünk, de a gyöngyei remekül mutatnának a vadonatúj kesztyűnkön.

Itt a cipő, hol a cipő

A lábbelik átalakítására is számtalan ötletet találunk az interneten. Léteznek bonyolultabb és egészen egyszerű megoldások is. Mi most két  villámgyors technikát mutatunk.

DIYcipők

Forrás: csipkés – pinterest.com; csillámos – misskristurner.com

Az első változatot nagyon egyszerűen el lehet készíteni, csupán egy balerinacipő, némi csipke és bőrragasztó (vagy bármilyen, ami megtartja a textilt a cipőn) kell hozzá. A csillámos alkalmi topánhoz szintén nincs szükség túl sok mindenre: ragasztó, csillám, és egy ecset, aminek a segítségével meghintjük a cipő orrát. Mindkét esetben legalább 1-2 órát hagyjuk száradni a  lábbeliket.

Masni, masni, masni…

Egy jó helyre tett masni a legegyszerűbb ruhadarabot is feldobja. Tökéletes példa erre az alábbi két megoldás.

DIY masni

 Forrás: pinterest.com

A bal oldali képen egy egyszerű, kicsit bővebb fazonú nyári trikót dobtak fel egy színes masnival, de hasonló kivitelezhető selyem szalaggal is.

De mi van akkor, ha az egyik régi darabodból csak a masni maradt meg épen? Nehogy kidob! Készíts belőle nyakláncot egy kis darab vékony lány, tű és cérna segítségével.

Nyakbavalók

Szortírozás közben ne csak a még hordható ruhákra koncentrálj. Érdemes a tönkrement, már elhasználódott ruhaneműket is megvizsgálni.

Íme egy inggallér alternatív felhasználása, némi gyöngy közreműködésével, a bal oldali nyaklánc pedig könnyen megvalósítható egy-két régi, már rongyosra hordott pamutpóló beáldozásával. A lehetőségek tárháza azonban végtelen. Mi most találtunk egy szakadt bőrnadrágot, abból fogunk nyakláncot készíteni.

DIY nyaklánc

Forrás: pinterest.com

[note note_color=”#66ccff”]És Te készítettél már megunt ruhából valami teljesen újat?

Ha igen, küldd be kedvenc darabjaidat szerkesztőségünknek (haszon.zsofia@pecsma.hu) némi leírással, és egy fotóval. A legjobbakat közölni fogjuk az oldalon. [/note]