Útmutató az ombre labirintusához

Világos ombre, halvány napszítta hatás vagy durva átmenet – már mi se tudjuk követni, hogy mi a divat, ezért megkértünk két pécsi fodrászt, hogy definiálják nekünk a hajstílusok közötti különbségeket. De ami még fontosabb, hogy a trendek közül melyik a legújabb!

hirdetés

Nem kell aggódnunk, attól még, hogy az ombre stílus már kezd kimenni a divatból, újabb változatai ütik fel a fejüket és hódítanak majd. A halvány átmenetes haj, a melírok és a napszítta hatás a következő lépcső.

Az ombre

Magyarországon két, Európában már több éve hódít az ombre hajstílus. A francia eredetű szó jelentése árnyalás, lényege, hogy a hajtövek sötétebb tónusai a végek fele közeledve egyre világosabbá válnak, egyfajta színátmenetet képezve. A legjobb módszer erre a tupírozás, a szakemberek ezzel az eljárással tökéletes átmenetet tudnak képezni a frizurán úgy, hogy a feltupírozott haj végeit, kilógó tincseit festik be. Eszteri Zsófia, a Dudás-Hajas Szalon fodrásza elmondja, hogy máig napi szinten kérnek a vendégek ombre hajat, hiszen ez a stílus már egyfajta „hangulatot” jelent.

Ombre 4
Számos változattal találkozhattunk

– A napszítta, természetes hatást keltő stílusnak számos irányzatával találkozhattunk eleinte. A kiszőkült hajvégekkel kezdődött, majd divat lett az erősebb kontrasztú árnyalat. Végül volt egy divathulláma a rikító kék vagy pink színű átmeneteknek is – mondja Hajek Dóra, a Hartung Szalon munkatársa.

Az új ombre, a sombre

A sombre, vagyis a soft ombre (lágy ombre) divatja van manapság, amely az ombre stílusnál enyhébb, természetesebb hatást keltő festés. Tehát a sombre sokkal lágyabb vonalakat takar, hiszen az eredeti hajszínünktől csupán 2-3 árnyalattal térhetünk el. A szakemberek elmondják, hogy városunkban is egyre elterjedtebb a stílus, hisz’ sokkal visszafogottabb a végeredmény.

A copacabana melír

A természetesség felé közelítve az ombre hullám is egyre visszafogottá válik. Ez látszik az új copacabana stíluson is, amely nevéből fakadóan azt a hatást próbálja kelteni, mintha hajkoronánkon meglátszana a nyári napozás. A rendkívül halvány melírnak a lényege, hogy hajunk csakis oldalt kap visszafogott, szép szőkített csíkokat.

Copacabana 2
Mintha a Copacabanán nyaraltunk volna

– Pécsett már régóta kérik ezt a stílust, pedig még nem is volt ennyire felkapott. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy nem vagyunk annyira bátrak. Ami a fodrászatot illeti, a természetes hatás és a visszafogott stílus a legdivatosabb – mondja a Hartung Szalon szakembere.

Az új őrület, a hajfénymelír

– A már Európában is dívó új divat azt a hatást kelti, mintha a napfény megcsillanna a hajkoronánkon. Tehát a lényeg a szokásos árnyalatnyi átmenet, majd az eredeti sötétebb színhez való visszatérés – avat be Hajek Dóra.

Eszteri Zsófia elmondja, hogy a hajfénymelír lényege az, hogy szinte hajszálanként melírozzák a hajat, így lehet minél fényesebb hatást elérni. Nagyon érdekes módszer, országunkban azonban még nem ütötte fel a fejét a stílus, ám ez is csak idő kérdése.

Light 3

[box title=”Nem számít a hossz” box_color=”#f0ca80″]

Az általunk megkérdezett fodrászok elmondták, hogy a hossz nem igazán számít a fenti hajstílusok elkészítésénél, vagyis rövidebb frizurában is lehet nagyon mutatós a stílus. Két fontos dolog: a nagyon tépett hajban nehezebb elkészíteni az átmenetet, illetve a tíz centiméternél rövidebb, tépett haj szintén nem ideális a színátmenetes frizurához.[/box] [box title=”Otthon semmiképpen” box_color=”#efa652″]

Az ombrét és a sombrét is elkészíthetjük otthon, ám a pécsi fodrászok nem ajánlják, hiszen igen könnyű elrontani. Mivel az átmenetnek szinte „láthatatlannak” kell lennie, ezért inkább bízzuk szakemberre az elkészítést.[/box]