Varrassunk, vagy kölcsönözzünk?

Szinte minden menyasszony számára az esküvőszervezés sarkalatos pontja az álomruha megtalálása. Az online böngészés, néhány ruhapróba – és az árak realizálása – után sok arában merül fel a gondolat, hogy egy kisebb vagyon árából saját menyasszonyi ruhát terveztessen. Oláhné Óvári Franciska női szabóként számos ruhakölteményt készített már az arák elképzelései szerint.

A legtöbb esetben azok a menyasszonyok szeretnének saját ruhát készíttetni, akiknek különlegesebb elképzeléseik vannak arról, miben szeretnék kimondani a boldogító igent. Emellett szintén nyomós érv, ha ízlésük nem követi a szalonokba bekúszó legújabb trendeket, így a ruhakölcsönző üzletekben nem találnak olyan darabot, amit szívesen viselnének esküvőjükön – monda a szakember.

menyasszonyi ruha

Szerencsére azonban Óvári Franciska szerint nem kell lemondaniuk elképzeléseikről, hiszen egy ügyes szabó bármilyen álomruhát képes lesz elkészíteni a különleges csipkeberakástól kezdve a tüllt, vagy fodrok sokaságát rejtő szoknyán át a hosszú uszályokig.

Azoknak a menyasszonyok tehát, akik a varratás mellett döntenek, a legfontosabb feladatuk a megfelelő ruha helyett a kiváló szabó megtalálása lesz. A csalódást okozó végeredmény elkerülése érdekében érdemes olyan alkalmi- és menyasszonyi ruhák készítésében jártas szabót keresni, aki a képzettség mellett gyakorlott is munkájában, így ismeri a szakma apró trükkjeit – emelte ki Óvári Franciska.

Jobban járunk-e a saját ruhával?

Nehéz erre a kérdésre választ adni, hiszen számos eltérés lehet ara és ara elképzelései között. A menyasszonyi ruha elkészítésénél nagy különbségek fedezhetőek fel a szabók munkadíjainál. Ahogy a szalonok kölcsönzési árai, úgy a szakemberek munkadíjai is folyamatosan növekednek, tehát mindenképpen alaposan körbe kell kérdezni a választás előtt.

esküvői_ruha

Emellett a másik fontos tényező a ruha fazonja. Az anyag minősége és mennyisége nem elhanyagolható és mindenképpen lényegesen befolyásolja a végösszeget is. Nagy eltérés lehet egy egyszerű szabású és egy különlegesebb, gyöngyökkel, csipkével, több anyag felhasználásával készülő ruha között.

Mindezeket számításba véve nem feltétlenül lesz olcsóbb, ha saját elképzeléseinknek megfelelő ruhát szeretnénk a nagy napunkra, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a terveztetéssel járó pozitívumokat sem.

– A szabó által készített kreációknál nem kell kompromisszumokat kötni. Az a ruha valóban úgy fog állni a menyasszonyon, ahogy megálmodta. Nem lesz egy picit sem több fodor rajta, és a kivágása is éppen a dekoltázsához legelőnyösebb formát ölti majd. Emellett egyedül ő fogja viselni, amit az esküvő után megtarthat csodás emlékként, vagy el is adhatja, ha úgy dönt – mondta Óvári Franciska.

esküvői ruha

Meddig kell döntened?

– Fél évvel az esküvő előtt már nem árt meghozni a döntést a varratás kontra kölcsönzés kérdésében. A fazontól függően változhat, de átlagosan legalább 3 hónap szükséges az anyagok beszerzésétől az utolsó öltésig. Mivel a megfelelő szakemberek sok megrendelést kapnak, így érdemes már fél évvel a lagzi előtt megbízni a kiszemelt szabót a munkával – véli a szakember.

Az első egyeztetésekkor csupán az elképzelésnek kell körvonalazódnia. Ezt követi a szabásminta megalkotása, az anyagok beszerzése és maga a ruha elkészítése. Az esküvő előtti utolsó három hét a legintenzívebb. Ez a végző igazítások időszaka is, hogy a menyasszony valóban álmai ruhájában vonulhasson az oltár elé.

Fontos megemlíteni, hogy mind a női-, mind a férfiszabó hiányszakmává vált az utóbbi években. Azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a téma iránt, érdemes erre a területre lépniük, hiszen a szakma szépsége mellett biztos munkahelyek fogják várni őket.