Újrapapírral védi a környezetet egy önindítós

Szarvas Gabriella tíz Angliában töltött év után költözött Pécsre és lassan nem győzi a megrendeléseket, újrahasznosított, kézműves papírjai iránt tömeges az érdeklődés, így vállalkozásába hatalmas önbizalommal vág bele. Ő egy azon hetvenöt fiatal közül, akik az Önindító programnak köszönhetően elindulhattak az elmúlt években, a program negyedik felvonásánál tartunk. 

Az önindítósok kreatív vállalkozásötleteiből láthatjuk, hogy a pécsi fiatalok tele vannak elképzelésekkel, melyek rendre megtalálják a piaci rést. Szarvas Gabriella újrahasznosított, úgynevezett merített papírt készít vállalkozása keretein belül.

A pécsi sikerprogram
A megyében kevés a fiatal vállalkozó, nem sokan mernek belevágni új cég elindításába. A 2013 tavaszán indult Önindító program Pécs és a megye sikersztorija, hiszen éppen ezt a hiányosságot pótolja, ráadásul az önindítós vállalkozások működnek, fejlesztenek, adót fizetnek. A program kétségkívül Baranya egyik legértékesebb vállalkozásfejlesztési kezdeményezése, amelyet a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja indított el. Maga a kezdeményezés sokszereplős, a Baranya Megyei Kormányhivatalon kívül a Kreatív Ipari Klaszter, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Pécs városa is támogatta az önindítósokat.

– Hogyan kerültél Pécsre?

– Alföldi vagyok, de az elmúlt tíz évemet Angliában töltöttem. A férjem unszolására határoztuk el, hogy hazaköltözünk, és mivel ő pécsi, így esett a választásunk erre a városra. Rögtön beleszerettem a városba, minden nap mosolygósan megyek haza, annyi izgalmas kis utcát és hangulatos részt fedezek fel. A legújabb tervem az egyetem botanikus kertjének bejárása.

– Mit jelent az, hogy merítéses technika? Hogy készül egy ilyen papír?

– Alapvetően használt könyv lapjaiból készítem az újrapapírt. Darabjaira tépkedve áztatom vízben, majd egy szita segítségével merítem ki a szétázott masszát, ezt szárítom ki. Egy fehérítő eljárásnak köszönhetően tudom a betűket eltüntetni a lapokról, de olyan módszer is létezik, mellyel megmaradnak a betűk, a szavak, és az újrapapíron még halványan látszik a korábbi szöveg. Előállítási költsége minimális, egy könyvből akár több ezer papírt is tudok készíteni attól függően, hogy mennyire préselem ki.

– Miért pont a papírmerítés?

– Sok szakmám mellett ruhatervező-készítő is vagyok, de mindig is rajzolni és festeni szerettem a legjobban, így történt, hogy egyszer egy kézműves papír került a kezem ügyébe, amire fenomenális érzés volt alkotni. Nagyon tetszett natúr felülete, ami a festékre is kivételes módon reagált. Angliában ráadásul mindent újrahasznosítanak, szinte tényleg semmit nem dobnak ki – innen jött az ötlet, hogy miért ne hasznosíthatnánk újra a papírt egy elegáns módon, merítéses eljárással. Elkezdtem kutatni, hogy hogyan készítik, majd elkezdtem otthon kísérletezni, a szakma csínját-bínját pedig egy hagyományos technikával dolgozó brit kézművestől lestem el. Évekig otthon fejlesztettem a technikát szabadidőmben, vállalkozást azonban nem indítottam, így az Önindító program nagy lökést adott. Az ismerősök körében egyébként nagy sikere van a papírjaimnak, megrendelések is érkeznek bőven.

– Mire lehet felhasználni egy ilyen merített papírt?

– Barátoknak készítettem már esküvői meghívót, oklevelet, képeslapot – ez utóbbit egy olaszországi barátnőmnek küldtem el, úgyhogy a postázás próbáját is kiállta. Tervem továbbá, hogy nemcsak megvásárolni lehet majd tőlem az alapanyagot, de segítek megtervezni és megvalósítani is az elképzeléseket. Ezen túlmenően pedig szeretnék nyári táborokban papírmerítést, festést és rajzolást tanítani a környezettudatosság jegyében.

Hirdetés