Uniós országba utaznál most? Ezt nézd meg előtte

Hasznos infók, ha az Európai Unión belül utazgatnánk – vagy legalábbis ezt terveznénk – a nyáron.

A Magyar Rendőrség Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus-világjárvány alatt több nyelven, többek közt magyarul is tájékozódhatunk az uniós országokban lévő beutazási korlátozásokról, átutazási szabályokról, egyéb intézkedésekről.

A reopen.europa.eu honlapján arról is olvashatunk, az adott országban mik a maszkviselésre, fizikai távolságtartásra és karanténkötelezettségre vonatkozó szabályok, illetve utazási tervet is lehet készíteni akár több ország megjelölésével.

Érdemes böngészni egyébként ezt az oldalt is, ha többet szeretnénk megtudni arról, hova utazhatunk, milyen korlátozások vannak érvényben egyes államokban, mely határok vannak nyitva, vagy épp zárva, a magyar konzuli szolgálat honlapján szintén friss információkat, utazási tanácsokat kaphatunk országokra lebontva, de több országnak, például Horvátországnak is van saját koronavírus-információs oldala.

Mindenképp tájékozódjunk utazás előtt, legutóbb például arról számoltunk be épp Horvátország esetében, hogy megváltoztak déli szomszédunknál a beutazási szabályok, már senki nem léphet be ellenőrizetlenül. Míg nagyjából két héttel ez előtt személyi igazolványon kívül semmilyen más dokumentumot, igazolást nem kértek el a határon.