Van, ahol már büntetik a modellügynökségeket

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Franciaország hatalmas lépést tett a fiatalok egészséges önképének helyrebillentése érdekében. A napokban életbe lépett törvény szerint mostantól minden modellnek optimális testtömegindexét és fizikai egészségügyi állapotát orvos által kiállított papírokkal kell igazolnia. A törvényszegők borsos pénzbírságra, akár börtönbüntetésre is számíthatnak. A pécsi ügynökségek eltérően vélekednek. 

hirdetés

Hatályba lépett az a két éve előterjesztett törvényjavaslat Franciaországban, mely betiltja a modellügynökségeknek, hogy kórosan sovány divatmodelleket alkalmazzanak. Az orvosok dönthetik el, hogy életkorának, súlyának és alkatának függvényében kórosan vékony-e a modell ahhoz, hogy a szakma alkalmazza. A francia képviselők támogatták a tervezetet, a modellügynökségek azonban nem voltak elégedettek a BBC szerint.

Mindenesetre az volt a cél, hogy felvegyék a harcot az táplálkozási zavarokkal és az irreális szépségideálokkal szemben. A törvény annyira szigorú, hogy megszegésével a modellügynökségek hat hónapig terjedő börtönbüntetésre és akár 75 ezer eurós pénzbírságra is számíthatnak.

Franciaország egyébként nem az első ország, ahol törvényt hoztak a kórosan sovány modellek alkalmazására; Olaszországban, Spanyolországban és Izraelben is életben van hasonló szabályozás. Szó, ami szó, ránk is ránk férne egy hasonló törvény, ugyanis Magyarországon a becslések szerint ötvenezer táplálkozási zavarban szenvedő ember él, a statisztikáknak pedig nem kedvez a kifutókon látott egészségtelen testkép.

Na, de mit mondanak erről a pécsi modellügynökségek?

Szőke Barbara, a Crisp Model Management társtulajdonosa szerint minden ügynökségnek az a feladata, hogy figyeljenek az általuk képviselt modellek egészségi állapotára, és megfelelő, személyre szabott tájékoztatást adjanak nekik arról, hogy milyen edzésprogrammal és egészséges étrenddel tudják magukat csúcsformában tartani.

– Erre rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk, a munkánkat dietetikus és személyi edző is segíti. Sajnálatosan azonban még mindig vannak olyan ügynökségek, akik elintézik annyival, hogy “fogyjál le”, ezért hasznosnak tartom a rendszeres orvosi vizsgálatot – mondja Barbara.

Hozzáteszi, hogy a profi ügynökségek – különösen a divatheteket megelőzően – eddig is elvégeztették minden modelljükkel a szükséges vizsgálatokat, hiszen nekik is az az érdekük, hogy a modell minél energikusabban jelenjen meg a válogatásokon, ezzel ugyanis több munkát tud szerezni.

Nyári Fanni, a pécsi Estate Model Management tulajdonosa szerint azok a lányok, akik csak sanyargató diétával képesek a megadott derék és csípőbőségen belül maradni, általában 6-8 hónap alatt kihullanak a szakmából és a divathetekig sem jutnak el karrierjükben.

– Azoknak a paramétereknek, amiket a tervezők elvárnak egy modelltől, egy testalkatilag vékony lány abszolút megfelel, amit egészséges táplálkozással és rendszeres sportolással fent tud tartani.

Azt gondolom, hogy az egészségtelen testképet nem feltétlenül a modellügynökségek generálják, sokkal inkább a média, illetve azok a tervezők, akik egyre szűkebbre szabják a bemutatóruháikat. A modellügynökségek csak kiszolgálják ezt az ipart – mondja Nyári Fanni.

A modellügynökség tulajdonosa nem tartja nagy előrelépésnek a törvényt, hiszen ha papír kell arról, hogy magasabb a modell BMI indexe, akkor úgyis talál olyan orvost, aki ezt írásba adja neki.

– A probléma a tervezőknél keresendő, és ahelyett, hogy a modellügynökségeket és modelleket bírságolnák meg emiatt, a divatmárkákat kellene inkább felelősségre vonni – vélekedik.