10 méteres kútból mentették meg ezt a cuki kutyust

Egy egész éjszakát töltött a mélyben az a két hónapos kiskutya, aki még péntek délután esett a vízzel teli kútba. A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület épségben hozta fel a rémült állatot.

hirdetés

Újhegyre riasztották az önkéntes tűzoltókat szombat délelőtt, mert egy családi ház udvarán kútba esett egy kiskutya. Az állat a 40 centi magas épített kút falát ugrotta át, de mivel annak ajtaja nyitva maradt az állat a mélybe zuhant.

kutyamentés1

– Az állat egész éjjel az életéért küzdött, de ügyesen megoldotta a helyzetet. Talált a kút falában egy kis mélyedést és abba kapaszkodott, amíg le nem ereszkedtünk hozzá – meséli Bodor Csaba, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület vezetője.

A két hónapos keverék kutyust több mint 12 órával a balesetet követően tudták csak kiemelni, speciális alpin eszközök bevetésével.

– Drótkötél létrán mentünk le, kötélbiztosítás mellett. Egy alpin zsákba tettük bele a kutyát, amelynek segítségével felhúztuk az állatot – mondja Bodor Csaba.

A megijedt kutyus sértetlenül megúszta a balesetet, miután kihúzták a kútból szépen mozgott és nem volt rajta látható sérülés.

kutyamentés2

A segítség a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon keresztül érkezett be a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesülethez, mert az új katasztrófavédelmi törvény életbelépése óta, azaz 2011 óta a tűzoltók nem végeznek ilyen beavatkozást.

kutya0

A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesületben egyébként huszonhét fő várja napi 24 órában a segélyhívásokat. A fő tevékenységük az önkéntes tűzoltás, de az ilyen feladatokat is elvégzik, ha van szabad kapacitás. Legalább évi 50-60 alkalommal vonulnak ilyen esetekhez. A legtöbb ilyen hívás a macskák miatt érkezik, mert azok sokszor a fán maradnak.