Havihegy: mert szeretünk szemetelni

Negyedszázados szeméttől tisztult meg a Havihegyi szikla és környéke a hét végén. Az Új Akropolisz egyesület 18 önkéntessel harminc zsáknyi szemetet gyűjtött össze a szikláról és környékéről szombat délelőtt.

hirdetés

Hat Trabant gumi, félig elégetett személyi igazolvány, rendszerváltás kori kólás és sörös üvegek, játékautók, kések, erősáramú villanyoszlopokon használt porcelán szigetelők – néhány érdekesség, amelyek előkerültek a szikláról és környékéről.

mix2

A szemét nagy részét műanyag zacskók és PET-palackok és sörös dobozok tették ki, nagy része az elmúlt 10 év terméke, leginkább a palackok dizájn elemein követhető az idő múlása. A legrégibb darabok a 80-as évekből származó Pepsi kólás üvegek és egy szintén hasonló korú Baranyatejes 1 forint 20 filléres tejfölös doboz.

mix1

A mocsok szép lassan került oda, a bámészkodó turisták és sziklán lazító fiatalok szórták a mélybe. A sziklamászók is jelentős mennyiségű koszt hagytak maguk után, nem zavarta őket, hogy műanyag palackok között sportolnak. A szemét valójában elrejtőzött a szikla alatti közterületen és a szikla kitüremkedéseiben, mélyedéseiben, azt csak sziklamászók és a bátrabbak láthatták, akik lemerészkedtek a mélybe.

egyesulet2

A város feletti parkokban jellemző, hogy az emberek egy része az ott az elfogyasztott ital és élelmiszer csomagolóanyagát már nem viszi magával, még a kukáig sem, egyszerűen kiesik a kezükből a hulladék.

Az Új Akropolisz Közhasznú Kulturális Egyesület 2008 óta szervez önkéntes parktisztításokat.

-Eddig évente kétszer a mecsekoldali Felszabadulás emlékmű park környezetét tisztítottuk meg az eldobált szeméttől, a területet fenntartó Biokom Kft.-vel együttműködve – mondta lapunknak Császár Tímea, az egyesület pécsi vezetője. – Szükség van arra is, hogy az emberi figyelem kiterjedjen a személyes élet keretein túl is, és vegyük észre, hogy lehet tenni a világért. Lehet úgy élni, hogy az embernek van egy szép és nemes célja, ebben az esetben a természetért felelősen élni és segíteni.