Nem csak az eszem-iszomról szól a Pécsi Napok: jön az idei Tanuló Város Fesztivál

Egy hét múlva kezdődik az ötödik Pécsi Tanuló Város Fesztivál, amely 3 napon át több mint 100 programmal várja az élethosszig tartó tanulás lehetőségei és módjai iránt érdeklődő fiatalokat és időseket egyaránt. A fesztiválról a PécsTV kérdezte Nyőgéri Lajos alpolgármestert és Vincze Csillát, a programot koordináló Civil Közösségek Háza vezetőjét.

A Pécsi Napok keretében szeptember 23. és 25. között rendezi meg a Nevelők Háza Egyesület az immár ötödik Pécsi Tanuló Város Fesztivált. Idén is szakmai rendezvényekkel, előadásokkal, koncertekkel, vetélkedőkkel, táncházzal és megannyi más programmal készülnek a szervezők, a programsor pedig egy nemzetközi – de online is követhető – konferenciával startol a nulladik napon, szeptember 23-án. Ahogy az már bizonyára ismert a pécsiek körében, a rendhagyó, 2017-ben – Pécs ekkor vehette át az UNESCO Globális Tanuló Város Díját – indult fesztiválon a tanulásé a főszerep.

A fesztivállal kapcsolatban a PécsTV kérdezte Nyőgéri Lajos alpolgármestert, aki elmondta, hogy az évek óta sikerrel megrendezett program idén a korábbiaknál nagyobb lesz, a programkínálat és a helyszínek sora is bővült. Mindez a számok tükrében:

3 NAP, 12 HELYSZÍN, 48 SZERVEZET, 102 PROGRAM

Mint mondta, a szakmai rendezvények, előadások és egyéb programok főként a belvárosban, a Széchenyi téren, a fesztivált koordináló Civil Közösségek Házában zajlanak majd.

– Pécsnek minden olyan rendezvény fontos, ami egy kicsit is pécsi lehet és bemutathatja, népszerűsítheti azt, amit mi úgy hívunk, hogy pécsiség. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények mindemellett azért is számítanak, mert a nagy szerepük lehet a pécsi és Pécsett tanuló diákok, egyetemisták megtartásában is. Ezt pedig városvezetői programunkban mi korábban is kiemelt célul tűztük ki – mondta az alpolgármester.

Vincze Csilla, a Civil Közösségek Háza ügyvezetője a városi tévének adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a fesztivál idén a Pécsi Napok egyik legfontosabb „törzsprogramja”, amelynek megszervezésekor a cél az volt, hogy lehetőleg minden korosztályt megszólítsanak, kicsiktől az idősekig.

– A lényeg az, hogy az idei fesztiválon is megannyi program keretében szeretnénk a részt vevő szervezetekkel közösen bemutatni az élethosszig tartó tanulás lehetséges módjait – mondta.

Az eseménysor öt témakör köré épül:

  • Pécs és Baranya értékei – Közösségek, kultúra és értékek kapcsolata
  • A fenntarthatóság tanulása – Környezet, település és közösség kapcsolata
  • Tanuló szervezet és szervezeti tanulás – Munka, teljesítmény és képességek kapcsolata
  • Intergenerációs és interkulturális együttműködések tanulása a sérülékeny társadalmi csoportok irányában – Önkéntesség, befogadás és segítség kapcsolata
  • A tanulás tanulása egyén és közösség összefüggésében, a koronavírus-pandémia idején – Tanár, tanuló és közösség kapcsolata

A fesztivál összes programja itt található.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés