60 éves óriási jegenyefenyő az idei mindenki karácsonyfája

Pécs idei mindenki karácsonyfáját egy pogányi hölgy ajánlotta fel a városnak. Az óriási, közel 20 méteres fenyő 60 éven át állt háza kertjében, most pedig már a Széchenyi teret díszíti. Nem volt egyszerű kivágni.

November 23-án reggel vágták ki azt a méretes, gyönyörű jegenyefenyőfát, ami idén a pécsi mindenki karácsonyfájaként fogja díszíteni a Széchenyi teret. Az idei városi karácsonyfa Pogányból érkezik a főtérre, felajánlója Meng Péterné, akinek a férje ültette a mára 16-17 méteresre nőtt fát, körülbelül 60 évvel ezelőtt.

A pogányi fát nem volt egyszerű kivágni

Nagy Ervin, a város főkertésze elmondta, hogy a 7 tonnás, egészséges, karcsú, kúp formájú fenyő kivágása összetett művelet volt: miután az áramszolgáltató lekapcsolta a környéken az áramot, a városüzemeltetési cég munkatársai nekifogtak a már nyáron felajánlott fa kivágásának.

A 60 éves fa 17 méter magasra nőtt

Ez nem volt egyszerű – mondta a főkertész –, ugyanis a fenyő egy meredélyen állt, magasabban, mint ahol a 70 tonnás daru végezte a kivágott fa kiemelését. A fát a daruval az áramvezetékek felett kellett átemelni, rendkívül óvatosan.

Kivágni nem volt nehéz, kiemelni már annál inkább

Az idei mindenki karácsonyfáját a Biokom Nkft. egy nagy, meghosszabbítható trélerrel szállította be a Széchenyi térre, ahol a közel 20 méteres öreg fa elnyerte méltó helyét.

Már a Széchenyi teret díszíti

– Idén összesen hat fenyő közül kellett választanunk, ami kevesebb a megszokottnál, de szerencsére a pogányi mellett találtunk még két megfelelő fát, egy ezüst- és egy lucfenyőt, amelyek a város közterületeit fogják díszíteni. A kertvárosi és az uránvárosi mindenki karácsonyfáját december 4-én és 5-én állítjuk fel, ezek a fák Újhegyről és a Rigóder városrészből származnak – mondta Nagy Ervin.

Az idei mindenki karácsonyfájának kivágása képekben: 

Így érkezett meg a térre:

hirdetés