Pécsi nagyágyúk és Ákos az idei PEN-en

Április 29-én, a nulladik napon Ákos koncertjével kezdődik a Zsolnay Kulturális Negyedben a szervezők szerint a minden eddiginél nagyobb szabású Pécsi Egyetemi Napok (PEN) rendezvénysorozata. A 60 millió forintos összköltségvetésű fesztivál hat főfellépője közül három pécsi illetőségű. A fesztiválról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Zsolnay-negyedben.

hirdetés

Amint arról lapunk már korábban is többször beszámolt, két év után ismét megrendezik a Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozatát. Az április 30. és május 2. között zajló fesztivál a Zsolnay-negyedet veszi birtokba, ahol a nulladik napon, április 29-én Ákos koncertjével veszi kezdetét a koncertdömping.

A népszerű zenész a csütörtöki sajtóeseményen elmondta, hogy a legutóbb megrendezett PEN-en is fellépett a 2084 elnevezésű turnéja első állomásaként, ami igazi diadalmenetté vált, s reméli, ugyanez történik majd a mostani előadás-sorozata alkalmával is.

pen-4

– A mostani koncertre a saját honlapunkon is lehet jegyeket vásárolni, s a fesztivál népszerűségét jelzi, hogy két nap alatt elfogytak a koncertre érvényes, “early bird” elnevezésű jegyek – fogalmazott a zenész, aki hozzátette, hogy ezúttal a szintirock műfajában lép színpadra társaival, a Bonanza Banzai nevű együttes korábbi tagjaival.

Gellai Gergő, a fesztivál szervezését végző cég vezetője közölte, idén a Zsolnay-negyed négy helyszínén közel száz produkcióval várják a látogatókat, napközben ingyenes családi rendezvények szórakoztatják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Fontos szempont volt, a városlakókat és az egyetemi polgárokat közelebb hozzák egymáshoz, ennek szellemében kerülhet majd sor olyan programokra, mint például az egyetemi diákrektor-választás.

Márta István, a kulturális negyedet működtető Zsolnay Örökségkezelő Nkft. vezetője hozzátette, hogy az E78-ban történt átalakítások is azt szolgálják, hogy mind a programok, mind a vendéglátás területén minél színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a látogatókat.

– Tudatosan nyitunk az egyetem felé, az együttműködés ugyanakkor nem csupán erre az egy alkalomra szól, hiszen a jövőben is szoros kapcsolatot szeretnénk kialakítani mind a PTE, mind a családok, városlakók irányában.

Az idei PEN abban a vonatkozásban is újdonságokat hoz, hogy a nyáron Pécsett megrendezendő Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál is megmutatkozási lehetőséget kapott a szervezőktől; egy német a cappella együttes és egy karnagy segítségével népszerűsítik a résztvevő körében a dalfesztivált. Szintén új színfolt a Zenélő Egyetem égisze alatt zajló Zen ‘n’ Roll színpad, ahol tehetséges ifjú zenekarok bűvölhetik el a közönséget.

[box title=”Sztárok Pécsen”]Az idei PEN a negyed két hektárján közel 100 produkcióval, négy zenei és közéleti helyszínnel várja a vendégeket. A fellépők között találhatjuk Ákoson kívül a pécsi illetőségű Punnany Massif, Halott Pénz és 30Y zenekarokat, de koncertet ad például a Tankcsapda, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, a Supernem, és a Magashegyi Underground is.[/box]