A 300 éves luxusgyógyszertár Pécsen!

Újra a pécsieké lesz az ország egyik legnagyobb hagyományával rendelkező gyógyszertára! A többször bezárt, majd újranyílt patinás üzlet először 1697-ben nyitotta meg kapuit, több száz évig szolgálta a helyieket. Év elején lemondott róla a bérlő, most a Janus Pannonius Múzeum kapta meg a helyiséget, a páratlan, muzeális kincsekkel. 

hirdetés

A város legrégebbi gyógyszertárát minden pécsi ismeri, már csupán névről is. A Szerecsen Patika kis megszakítással több mint háromszáz évig működött Pécs szívében. A Sipőcz család sok generáción át vitte az üzletet, ezért az ő nevük is ráragadt a boltra, van, akinek Szerecsen helyett Sipőcz Patikaként él az emlékezetében.

Egészen a 17. századig vissza kell nyúlnunk, ha az alapítástól kezdve szeretnénk végigkövetni a történetét.

Honnan jött a név? Szerecsen Jakab, Nagy Lajos király udvari gyógyszerésze az 1370-es években Pécsett élt. A legenda szerint nagy birtokokat kapott a királytól, mert kigyógyította őt betegségéből. Ez a sztori adhatta az inspirációt a névválasztáshoz az 1600-as évek végén.

A Szerecsen volt a város első nyilvános „apotékája”, amit 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János „ad Aethiopem zum Mohren” néven a város főterén. Ez lett az őse a mai patikának. 1711-ben anyagi gondok miatt bezáratta, ám egy évvel később a város maga nyitott egy újat.

Az évszázadok során a tulajdonosok sűrűn váltották egymást. A Szerecsen Patika élére az első Sipőcz 1851-ben állt. Őt, Sipőcz Ferencet, Sipőcz István követte 1857-ben. A legendás patikárius az „őspatika” alapításának 200. évfordulójára, 1897-ben nyitotta meg újra a Szerecsen Patikát az Apáca utca 1. szám alatt, ahol tulajdonképpen már a 18. század vége óta, 1764 óta működött egy kisebb üzlet, szintén gyógyszertárként.

A patika hirdetése 1910-ből (forrás: Régi Pécs Facebook)

A belső pompás neorokokó bútorzat a bolt átvételének évéből való, Hoffmann Károly keze munkája. Mára műemlék-védettség alá helyezték. A 68 darab virágmintás pyrogránit kerámiabetét a Zsolnay-gyárban készült.

A korabeli Gyógyszerészeti Hetilap kiadása így számol be a nyitásról:

„oly díszes, a közegészségügyi követelményeknek annyira megfelel, hogy a hatósági közegészségügyi bizottság, mely a gyógyszertárt az újra megnyitás előtt megvizsgálta, úgy nyilatkozott, hogy ily luxuriosus és ily minden tekintetben megfelelő gyógyszertár nincs az országban”

Jellegzetessége a helyiségnek az az 1884-ben felállított Szerecsen-kút, ami szintén a nagy pécsi iparoscsaládhoz köthető, ugyanis Zsolnay Gyula szobrász munkája – ő a gyáralapító Vilmos unokaöccse volt.

A négycsapos ivókút közepén az a szerecsen kisfiú áll, akit a bejárat fölött, az épület homlokzatán is megcsodálhatunk. A külső szobrocskát is Zsolnay Gyula készítette, ezt 1891-ben helyezték el.

A Zsolnay-kút a szerecsen fiúval – ezen a képen már kis csemegeboltként funkcionált a hely

A bejárat fölötti felirat hirdeti az egykori legendás tulajdonost. Belül, a bejárati ajtó felett ismeretlen pécsi festő portréja látható Sipőcz Istvánról, azzal szemközt pedig egy festett díszedény „Theriac andromac” felirattal.

Sipőcz István egészen 1899-ig vezette a boltot, őt vője követte, Frank-Fónagy Sándor, majd 1926-tól unokavője, Jónás Géza.

1950-ben államosították az üzletet, Csak 1990-ben nyitották ki újra, mint már patikamúzeumot, a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakkal, ekkor egy restaurátor felújította a bútorokat. Az 1990-ben létrehozott múzeum állományát huszonnyolc helyről gyűjtötték össze, köztük találhatóak gyógyszerészek képei, pergamenjei, a gyógyszerkészítés kellékei – drogvágók, mozsarak, herbáriumprések –, gyógyszerkülönlegességek, fecskendők, sőt, gyógyszerészeti szakkönyvek még a 17. század végéről is!

2010-ben viszont be kellett zárni az alacsony látogatószám miatt.

2011-ben újranyitották bő egy év múlva turisztikai céllal, egy információs pontként működött, ahol helyi, térségi hungarikumokat, termékeket árusítottak, majd egy marcipánmúzeumot is berendeztek további vonzerő gyanánt. Azonban a bérlő 2016 végén bejelentette a zárást, februárban pedig lakatot helyezett az ajtókra.

Mindez szerencsére nem marad sokáig így, hiszen az önkormányzat a legutóbbi közgyűlésen úgy döntött, hogy a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe kerül a patika, és Sipőcz Patika Múzeumként működik tovább – várhatóan még idén nyáron újra ki is nyit.

(Forrás: Pécs Lexikon)