A „haláltól” menekült meg az Apolló

Forog tovább?

Drámai hónapokat élt át az Apolló mozi még tavaly: azzal szembesültek, hogy szinte egyetlen új film sem jön ki 35 milliméteres tekerccsel, miközben nekik mindkét vetítőgépük csak ilyen kópiák lejátszására alkalmas. Pályáztak és állami forrást nyertek, így elkerülhették a biztos megszűnést.

hirdetés

A multikat nem kultiváló pécsiek egyetlen mozija 16 millió forintot költött fejlesztésre, így szélesedik a kínálat, javul a minőség. No meg életben marad a mozi. Így summázhatnánk azt a fejlesztést, amelyet a pécsi Apolló Moziban hajtottak végre a minap.

– A biztos halál, megszűnés várt volna ránk. Idén nyáron be kellett volna zárnunk a mozit, ha nem sikerül fejlesztenünk – magyarázza lapunknak Varga Gabriella, a pécsi Apolló Mozi vezetője, miért is volt létfontosságú a filmszínház számára, hogy lesz-e pénzük digitális vetítőgépre.

Júliusban bezárták volna, ha nincs fejlesztés

Az Apolló Mozit üzemeltető Cirkó Film Alapítvány 11 millió forintot nyert az államtól, s összesen 16 milliót költött fejlesztésre. Egy, a legújabb kor színvonalát képviselő berendezéssel gazdagodik így a mozi több mint száz néző befogadására alkalmas nagyterme, így már digitális technikával is vetítenek a közkedvelt, a multiknál nem látható európai filmeket is adó moziban. Az új gépet pénteken adják át hivatalosan.

– A fennmaradásunk mellett az újítás azt is jelenti, hogy a régi, 35 milliméteres technika lecserélésével sokkal szélesebb lesz a filmkínálat. Így már olyan filmek vetítési jogait is meg tudjuk szerezni, amelyeket korábban éppen a koros, elavult technológiánk miatt nem tudtunk bemutatni – mondja Varga Gabriella.

Apolló ma: kasszasikerek az amcsi bemutatókkal egy időben

Az új kópiákból ugyanis igen kevés készül már a hagyományos technikával, gyakorlatilag a filmek kilencven százalékát digitálisan rögzítik. Ezért a kormány tavaly nyáron indított pályázatot a vidéki artmozik számára; ezzel akarták segíteni az átállást. Összesen százmillió forintot osztottak szét, a legtöbb pénzt Pécs kapta.

A régi, 35 mm-es filmek vetítésére alkalmas Csehszlovák gyártmányú, a 80-as években készült gép egyébként több mint 30 évig szolgált az artmoziban. Még ma is működőképes, mert az utolsó csapágyig mindent ki lehetett benne cserélni.

[frame]

Közönségfilmek is jönnek

Varga Gabriella elmondta, változó mennyien térnek be hozzájuk a filmekre: függ az időjárástól, hogy a hónap elején vagy végén járnak, s attól is, éppen milyen filmet adnak. Az viszont biztos, hogy az új géppel olyan filmeket is bemutatnak, amelyek nem illeszkednek feltétlenül a művészmozihoz. – A belvárosban ez az egyetlen mozi, így nem mondhatunk le az ilyen típusú nyitásról, ráadásul mi is a bevételeinkből élünk. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne adnánk le ugyanannyi vagy még több európai művet, tehát minden réteget igyekszünk kiszolgálni ezután is – mondja Varga Gabriella.

[/frame]