A pécsi bridzsbarlangban jártunk

Megkezdődik a licitálás, osztják a lapokat, indul a pontgyűjtés: minden hétfő este az egyik legpatinásabb kártyajátéknak, a bridzsnek hódolnak a pécsi kártyabarlangban. Kíméletlen taktikai harcok zajlanak a békés társaság csöndes tagjai között.

hirdetés

Megtelik a Vasutas Művelődési Ház hétfő esténként, összegyűlnek a legnagyobb pécsi bridzsesek, hogy összemérjék tudásukat baráti környezetben, egy kis fröccs, sör vagy ropi társaságában. Fél hétkor indul a verseny, három órán át játszanak, hogy az este végén győztest hirdessenek.

Jó barátok, ismerősök, most éppen ellenfelek

A Pécsi Vasutas Bridzs Klub tagjai először 1963-ban ültek le az asztalokhoz, Matavovszky Iván az alapítás óta jár bridzsezni.

– Voltak idők, mikor még hetvenen-nyolcvanan gyűltünk össze Pécsen, ma már legjobb esetben is csak huszonöt-harminc taggal lehet számolni. Megfogyatkoztunk, a társaság is öregszik, egyre kevesebb a fiatal. Sajnos az egyéb játékok, leginkább a póker, sokakat elcsalt, ráadásul már minden kártyajátékot online is lehet játszani. De mi azért szeretünk egymás társaságában összegyűlni – mondta.

Megfogyatkozott a csapat az évek során

Gyakorlatilag bárkit szívesen látnak – nyilván a kellő tudással –, bárki játszhat, feltéve, ha van párja, azaz le tud ülni egy négyes asztalhoz – a bridzset szigorúan négyen tudják játszani, két pár egymás ellen. Az este során cserélődnek a párok és az asztaltársaságok is felborulnak, újak állnak össze, egy „forgás” van a versenyben a szabályok szerint. A párok sem fixek.

A bridzs komoly versenysport, világversenyeket rendeznek belőle minden évben. A pécsieket is gyakran képviselték klubtagok regionális és országos megmérettetéseken.

– Voltak tagjaink, akik gyakran megfordultak országos versenyeken, sajnos ma már ritkább az ilyen. Az oka egyszerű: nincs aki finanszírozza ezeket az utakat, így saját zsebből kell megoldani az utazást, étkezést, ha messzire megyünk, a szállást is. És persze a nevezési költséget. Így nem azok mentek, akik az egyes esték eredményei során a legjobb játékosoknak bizonyultak, hanem azok, akik vállalták a költségeket – mondta az idős kártyás.

Tapasztalat, logika, taktika – a jó játék titka

Pécsen kívül jelentősebb vidéki klubok vannak még Kaposváron, Siófokon, Szegeden.

Amikor ott jártunk, öt asztalon ment a parti
A Bridzs
A kártyajátékok királynőjének hívott „bridge” a huszadik század elején alakult ki, a brit középosztály kedvelt játéka volt. Szigorúan négyen játsszák, két pár, egymással szemben ülve. Az egyik legnehezebb kártyajáték, akár évek is beletelhetnek, amíg valaki ügyes versenyzővé válik. Éppen ezért a lényegét nehéz összefoglalni. Egy pakli francia kártyával és speciális készletekkel lehet csak játszani, ami a játékhoz szervesen kapcsolódó licitrendszerhez kell. A magyar bridzsezés a második világháború előtt a világ élvonalához tartozott, azóta jócskán vesztett presztízséből. Ezzel együtt még ma is vannak világhírű, nagy eredményeket elért magyar kártyások.