A pécsi csemegebolt, amire jó emlékezni

A "nagycsemege" emblémájára sokan emlékeznek (Forrás: Régi Pécs Facebook)

Nemrég bemutattuk az Állami Áruház történetét, melyet nagyon sokan olvastak és szerettek, ugyanakkor több olyan hozzászólást és megkeresést is kaptunk, melyekben azt kérték tőlünk, hogy ha már írtunk a Centrum Áruház elődéről, írjunk a múltban hasonlóan népszerű pécsi „nagycsemegéről” is. Tehát következzen Pécs legismertebb csemegeboltja!

Csemegeboltok Pécsett

Pécsett a csemegeboltok az 1910-es évek közepétől – kis túlzással – gombamód kezdtek el szaporodni. A Király utcán ott volt Molnár János csemegeüzlete (1917-től), a Vasváry házban az első pécsi Julius Meinl bolt várta a városiakat 1927-től (Meinl Gyula Rt. néven működött a bolt, de ez ne tévesszen meg senkit, nem magyar cégről van szó), az Irgalmasok templom közelében Római Róbert csemegeüzlete állt (1935 körül), a Széchenyi téren pedig a pécsiek a mai járásbíróság épületének földszintjén vásárolhattak Köves Gusztáv Fűszer és Csemege Kereskedésében, de az 1950-es években itt működött az államosítás után a 34-es számú csemege bolt is. Ezek egyike sem a híres pécsi „nagycsemege” volt – noha nyilván sokan vásároltak ezeken a helyeken is.

Köves Gusztáv boltja a mai bíróság épületében (Forrás: Régi Pécs Blog)
Köves Gusztáv boltja a mai bíróság épületében (Forrás: Régi Pécs Blog)

A 64-es számú népbolt

A „nagycsemege” története a mai városháza megépítésével kezdődik. Gyürüs Lajos, a Régi Pécs blogra írt szövegében számol be arról, hogy ekkor alakult ki a Városház köz, mely mellett épült meg a csemege üzlet épülete, ahol ma a Replay étterem áll.

A korábban pipere és illatszer boltként működő üzletből 1927 után Pohli Henrik pécsi vállalkozó csinált csemege boltot, melyet Pohli-csemegeként emlegettek a városiak, és emlegetnek talán még ma is. Nem is hiába, hiszen nem csak a legismertebb „közért” volt a városban, hanem a legtrendibb is.

A "nagycsemege" emblémájára sokan emlékeznek (Forrás: Régi Pécs Facebook)
A “nagycsemege” emblémájára sokan emlékeznek (Forrás: Régi Pécs Facebook)

Ráadásul Pohli nagy túlélő volt, aki az 1948-ban kezdődött államosításokat átvészelve 1949 után is élelmiszerboltként tudta továbbvinni üzletét. A Pohli-csemege ugyanakkor nevét nem tarthatta meg, de feltehetően nem sokan emlegették ezután „a 64-es számú népboltként”, mert hogy így nevezték át. Inkább „nagycsemegeként” hívták az 1952-es megnyitótól kezdve.

Bőséges kínálat és házhoz szállítás

A „nagy” pedig nem csak méretére, hanem a boltban található árukra és a kiszolgálás minőségére is utalt. Ahogy Gyürüs írja, a pécsi boltot – ahogy az ország többi hasonló üzletét is – amolyan “kirakat” boltnak szánták, melynek célja az volt, hogy a szorgos-dolgos pécsiek életébe egy „kis nyugatot” csempésszenek.

A tejtermékes pult csábító volt ((Forrás: Régi Pécs Blog)
A tejtermékes pult csábító volt (Forrás: Régi Pécs Blog)

Korabeli újságcikkekből ki is derül, hogy mit is jelentett akkoriban ez a “nyugatiság”.

“Kakaót és kandiszcukrot kapnak nagyobb mennyiségben fűszer és csemegeboltjaink. A gyermekek és felnőttek kedvelt csemegéit a közeljövőben árusítani is fogják” – írta 1950-ben a Dunántúli Napló. A „nagycsemege” 1953-ban (már az állami Csemege Vállalat boltjaként) is népszerű volt, és bizony a kínálat sem volt semmi. Erről tanúskodik egy 1955-ös újságcikk is, melyből némileg kiderül, hogy mi is számított hiánycikknek akkoriban:

“A húsvét közeledtével nagyobb mennyiségű áru érkezett a Csemegeboltba. Többek között tizennyolc mázsa füstölt hús: csavart sonka, hátsó sonka, karaj és csülök érkezett az üzletbe. Ezenkívül több sajtféleség is kapható, mint például ementháli, trapista, krém-sajt, liptói túró. Szegedről 6 kosár friss saláta és ugyanennyi retek érkezett. Az üzlet részére leszállítottak három mázsa citromot is, amit pénteken délután kezdtek árusítani.”

Bőség volt a legnagyobb hiánycikkekből is (Forrás: Régi Pécs Blog)
Bőség volt a legnagyobb hiánycikkekből is (Forrás: Régi Pécs Blog)

Sok különlegességet, kávét, banánt vagy narancsot és más egyéb “hiánycikket” a szocializmus 1950-es, 1960-as éveiben csak itt lehetett beszerezni. A csemegebolt naprakészségét jól jelzi az is, hogy – ellentétben a mai élelmiszerüzletek tetemes részével – 1953-ban megkezdték házhoz szállítási szolgáltatásukat.

Úttörők árulnak a csemegeboltban 1955-ben (Forrás: Régi Pécs Blog)
Úttörők árulnak a csemegeboltban 1955-ben (Forrás: Régi Pécs Blog)

A hiánypótló „akció” az akkori kormányprogram része volt, és azok a pécsiek élhettek vele, akik 30 forint felett vásároltak a boltban. A propagandaszöveg az volt, hogy a kormány „ezzel is a dolgozók kényelmét szolgálja, másrészt megszünteti az üzletben a vevők torlódását” – írja egy korabeli cikk.

A vég

A csemegét 1992-ben privatizálták, majd a boltot a már említett osztrák Meinl-cég vásárolta fel, így lett a „nagycsemege” a Julius Meinl bolthálózat része, de nem olyan sokáig.

A Julius Meinl bolt a csemege helyén 1992-ben (Forrás: Régi Pécs Blog)
A Julius Meinl bolt a csemege helyén 1992-ben (Forrás: Régi Pécs Blog)

Hét évvel később, 1999-ben ugyanis a Julius Meinl váratlanul bezárta és eladta magyar boltjait, majd kivonult az országból. A Replay étterem 2000-ben vette át a szép emlékű csemege helyét.

A „nagycsemege” és a templomfestő

A bolt emléke összefonódott Gebauer Ernő pécsi festőművész alkotásaival, melyeket a templomfestőként ismert alkotó az üzlet eladóterének párkányára festett fel a bolt 1952-es megnyitójára.

Gebauer freskói a boltban (Forrás: Régi Pécs Blog)
Gebauer freskói a mai napig láthatók (Forrás: Régi Pécs Blog)

Persze nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Székely Bertalan tanítványa világi tematikájú freskókat készített, hiszen olyan pécsi közintézmények falait is az ő képei díszítik, mint például a Nagy Lajos Gimnázium, vagy a belvárosi mozik. Szerencsére Gebauer freskói a mai napig láthatók az épületben.

A Replay étteremben még ma is látható ez a mű
A Replay étteremben még ma is látható ez a mű

 

Forrás: Régi Pécs Blog, Múlt-Kor, Pécs Lexikon, Dunántúli Napló archívum

hirdetés
Hirdetés