Pécsi virológus már évekkel ezelőtt megjósolta a világjárványt

Kemenesi Gábor pécsi virológus nagyon sok expedíción vett már részt különböző vírusokat kutatva, többek között épp olyanokat, mint ami most óriási mértékben érinti az egész világot. A kutató néhány éve már azt is megjósolta, hogy a denevérek robbanthatnak be egy világjárványt, és lám, itt van a koronavírus.

Mint a Hello Vidéknek elmondta a pécsi kutató, elsősorban az állatról emberre terjedő vírusokkal foglalkozik. Vizsgálták már a rágcsálókat, és a szúnyogok által terjesztett vírusokat, majd a denevérekkel is megindultak kutatások. Mint kiderült az interjúból, bár a nemzetközi közösség egyre aktívabban foglalkozott vele, hazánkban és a régióban viszont nem nagyon vizsgálták a „bőregerekből” származó vírusokat.

hirdetés

Majd Európában, Németország után, másodikként kezdte el hazánk a kutatásokat a denevérekkel, mik fertőzhetik meg bennük tulajdonképpen az embert.

A kutató azt is hozzátette: már évekkel korábban megjósolta, hogy denevérekből fog indulni majd egy világjárvány:

„És lám itt van. Ezt nyilván nem én találtam ki, hanem a tudományos tények vetítették előre”.

És mivel ez a téma nagyon fontos, szükség lenne több támogatásra, hiszen a laboratóriumban végzett munka igen költséges – mondta a virológus.

Kemenesi Gábor a pécsi kutatási körülményekről és feltételekről elmesélte, a Szentágothai János Kutatóközpontban egy remek laborban tárják fel a vírusok genetikai sajátosságait.

Ott derül ki, mire képes, honnan jött, és hova tart az adott vírus.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Korábbi cikkünk, melyben a második hullám előtti felkészülésről beszélt a kutató, itt olvasható.

Hirdetés