A pécsieknek hozták le először a csillagokat

Bő negyvenöt évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy Pécsen épülhet fel hazánk első planetáriuma. Akkor hatalmas előrelépésnek számított, hogy a Mecseken egy ilyen vetítőberendezést helyeznek el. És ez még nem minden. A hetvenes évek elején olyat képzeltek el Pécsre, ami akkor igazi kuriózum lett volna. 

hirdetés

A tervek szerint ugyanis a Pálos templomtól libegő vitte volna a vidámparkig a kirándulókat, amelynek két megállója lett volna: az egyik a Szőlő utcai planetárium, a másik pedig az állatkert. Bár rábólintottak az elképzelésre, a libegőből nem lett semmi, viszont a planetárium megépült. A pécsiek nagy örömére, hiszen a ’70-es, ’80-as években nem volt olyan család, amely ne tett volna látogatást a hat méter átmérőjű planetáriumban és a mellé épült csillagvizsgálóban. Volt olyan év, hogy húszezren ültek be az ott megtartott több mint félezer előadásra.

170227_planetrium3
A hat méter átmérőjű planetárium és a mellé épült csillagvizsgáló (Fotó: www.csillagaszat.hu)
A 290 méteres tengerszint feletti magasságával egyike volt az ország legmagasabban lévő bemutató csillagvizsgálóinak.

Eljárt az idő felette

A planetárium felett azonban eljárt az idő: a Mecsekoldal egyre jobban beépült, így a csillagvizsgáló már túl közel került a városi fényekhez, hatalmas kupolája pedig egy idő után már teljesen mozdíthatatlanná vált. Megjavítására többször is tettek kísérletet, de végül szép lassan elkerültek a távcsöves bemutatók a Szőlő utcából. Az utolsó csoportot 1989 áprilisában fogadták. Ezután bezárta kapuit a csillagvizsgáló, alkalmi jelleggel 2005-ig még működött, de 2010-re elkészültek az új planetárium tervei és 2012 tavaszán már látogatható volt a nyolcméteres kupola a Zsolnay Kulturális Negyedben.

170227_planetraium
A ’80-as években nem volt olyan család, aki ne látogatta volna meg

Március elején egy igazi meteoritot hoznak Pécsre

A csillagok iránti vonzalom viszont nem hunyt ki a pécsiekből, a mai napig több ezren érdeklődnek az égitestek iránt a Zsolnay-negyedben lévő új planetáriumban. Egész pontosan most érik el a százezer látogatót. Március 6–12. között tartják a Csillagászati Hetet, amelyre többek közt még egy meteoritdarabot is elhoznak. Az egy héten át tartó előadás-sorozat alatt olyanokkal találkozhatnak kicsik és nagyok, akik foglalkoznak a földön túli élettel, a sci-fi-filmek valóságtartalmával és persze távcsöves megfigyelésekkel is.

A Zsolnay Negyedben található új planetáriumot 100.000 látták már
A Zsolnay Negyedben található új planetáriumot 100.000-en látták már
A planetáriumban olyan filmet vetítenek, ami élethűen tükrözi a csillagos égboltot és szabad szemmel is láthatóvá teszi azt a több mint 5100 csillagot, amit egy tiszta és sötét égen láthatunk. A tökéletes illúzióhoz a kupola is hozzájárul.

A pécsi csillagászok egyébként nemrég lerajzolták a “magyar égboltra” jellemző csillagokat és illesztették őket a kupolaformához. Ez azt jelenti, hogy mostantól a világ számos pontján új történeteket mutathatnak majd be a pécsi csillagászoknak köszönhetően. Ezekről is hallhatnak majd a márciusi csillagászati héten.