A valóban sivatagi testvérünk, Tucson

Város a sivatagban

A Pécs testvérvárosait bemutató sorozatunkban Seattle után most Tucsonba látogatunk. Pécs második amerikai testvérvárosa Arizona második legnagyobb – több mint félmilliós lakosságú – városa. Ott valóban sivatag van, Pécsen talán azért még a nyári kánikula nem annyira veszélyes. 

hirdetés

Mexikóé volt, az Államoké lett

Tucson az Egyesült Államok egyik legrégebben lakott területén fekszik, amit már 12 ezer évvel ezelőtt is laktak indiánok. Történelmi belvárosának közelében egy ősi falu állt, ezért hívják a várost a mai napig  „az öreg falunak”.

Város a sivatagban

A mai Tucsont 1775-ben a spanyolok alapították és korábban még Mexikóhoz is tartozott az 1800-as évek elején, de az Egyesült Államok megvásárolta magának.

Vendetta Tucsonban

Komoly kis western-történet is lejátszódott a város területén az 1880-as években. Morgan Earpöt, a legendás békebíró, Wyatt Earp testvérét ekkor ugyanis meggyilkolták, a tettes egy bizonyos Frank Stilwell volt, akit Wyatt Earp érthetően eléggé meg akart büntetni.

Wyatt Earp kemény sheriff és békebíró volt

Összeszedte tehát pár barátját és családtagját, és a gyilkos után eredt, akit a tucsoni vasútállomáson a síneken fekve találtak meg. Ott pihengetett, amikor Wyatt Earp lelőtte. Utána még három banditát kinyírt a környéken, majd lelépett az államból.

Multikulti, sivatagmúzeum, kőkiállítás

Ahogy Pécset a római és a török kultúra hatásai formálták, úgy alakította Tucsont a spanyol és az angolszász örökség, ami az építészetben, a helyi művészek munkáiban, a spanyol-angol kétnyelvűségben, és persze a gasztronómiában is erősen megnyilvánul.

A sivatagmúzeum bejárata

Ha Arizona, akkor mindenkinek a sivatag ugrik be először, és bizony Tucsonban annyira büszkék a Sonora-sivatagra, mint a pécsiek a Mecsekre. Csak nekünk nincs Mecsek-múzeumunk, nekik viszont van sivatagmúzeumuk, az Arizona-Sonora Desert Museum, ami a város ékkövét jelentő Szent Augusztin Katedrális és a Tucsoni Művészeti Múzeum mellett a város egyik legnégyszerűbb kulturális intézménye.

Az ő székesegyházuk

A turisták – akik évente közel 4 millióan látogatnak el ide – egy évben több mint 2 milliárd dollárt hagynak a városban, és nem csak a fenti látványosságok miatt, hanem például a legfőbb tucsoni attrakció, a minden évben megrendezett Tucsoni Drágakő és Ásvány Show miatt is. Igen, akármilyen szürreálisan hangzik, Tucson legnépszerűbb fesztiválja egy hatalmas kőkiállítás.

Egyetemek barátsága

Akárcsak Pécs, Tucson is egyetemváros, hiszen itt található az 1885-ben alapított híres egyetem, a University of Arizona, ami a város gazdaságának motorja is. Mindennel együtt több mint 12 ezer embert foglalkoztatnak itt, ami csak kicsivel kevesebb, mint a város szélén található katonai légibázisnál foglalkoztatottak száma. De amúgy olyan nagy cégek is képviseltetik magukat a városban, mint például az IBM, vagy a Texas Instruments.

A tucsoni egyetem a levegőből

De honnan ered Pécs és Tucson barátsága? Először is, Tucson választotta Pécset testvérvárosának, a ’90-es évek elején, amikor egy magyar politológus, Völgyi Tamás (azaz Tom Volgyi) volt Tucson polgármestere. Völgyi még 1956-ban hagyta el az országot. A polgármester a két egyetemet hozta össze, a University of Arizona ugyanis kötött egy szerződést a Pécsi Tudományegyetemmel, azért, hogy együtt szervezhessék és alakíthassák ki a közös tudományos kapcsolatokat a két város között.

A szerződésben a diák- és tanárcsere programra nagy hangsúlyt fektettek. Tucsoni politológus diákok gyakran látogatnak Pécsre egy-egy szemeszter erejére, és tucsoni professzorok is adtak és adnak elő a pécsi egyetemen is.