A kormány 2000-ben meghozott döntése nyomán 2001-től országosan április 16-án emlékezünk a holokauszt áldozataira. A körülményekre való tekintettel a rendezvények Pécsen is elmaradnak, mégis fontos, hogy külön-külön, a négy fal között is fejet hajtsunk a hitleri diktatúra áldozatai, mártírjai előtt.

Pécsről mintegy ötezer zsidót, romát hurcoltak el és gyilkoltak meg a haláltáborokban. Döbbenetes adat: körülbelül 300 fő tért vissza a háború végén.

A városban április közepén kezdődött a gettósítás, a gettó kialakítása. A mai Bánffy Dezső, Ispitaalja, Vas Gereben utcák által közrefogott területre terelték a zsidókat. Május közepére a tömeg mintegy 3400 főre duzzadt. Később a régióból még 1-2 ezer fő csatlakozott a pécsi zsidósághoz.

Július elején kezdték vagonokba terelni a kisemmizett családokat, majd útjukra indultak Auschwitz felé, marhavagonokban.

A holokauszt áldozatainak emlékműve a pécsi vasútállomáson

1945 februárjától szállingóztak haza a túlélők, és ha hinni lehet a korabeli adatoknak, 267-en tértek vissza Pécsre.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk az 1944-es eseményekről, archív fotókkal illusztrálva. A mártírokról tanúskodó temető krónikáját pedig ITT találhatják meg.

Hirdetés