Ahol árnyékot vet a Tejút – csodás képek érkeznek Pécsre!

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumának égboltján a 4 millió beoltott elérése után újra „felragyognak a csillagok”, ráadásul egy különleges kiállítást nézhetnek meg az érdeklődők.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írja a ZSÖK közleményében, a május 4-én nyíló tárlaton Schmall Rafael asztrofotós munkáit nézhetjük meg, aki egy néhány főből álló fotóscsapat tagjaként 2018 májusában a messzi Namíbiába utazott, hogy megcsodálhassa az afrikai égboltot, mely szinte hihetetlen látványosságokat tár a szem elé.

Árnyékot vető Tejút, csillagoktól hemzsegő égbolt, égi jelenségek, melyeket hazánkból a déli horizont kitakar.

A fotós így mesélt élményeiről:

Számos fotót készítettem már a csillagos égboltról. Azonban a déli ég engem is meglepett, négy napig el sem hittem, hogy ennyire látványosan csillagos-kontrasztos, markáns tejutas égbolt létezik-e egyáltalán. 16 éjszakás expedícióm során igyekeztem a lehető legtöbb fotót elkészíteni. Hatalmas panorámaképektől kezdve a távcsöves asztrofotókon át a modern mobiltelefonos tájképekig összesen húszezer kép gyűlt össze. Ennek egy szeletét ez a kiállítás jeleníti meg.

Névjegy
Schmall Rafael 2008 óta foglalkozik fotózással, a csillagászati témájú képek készítését 2014-ben kezdte. A Zselici Csillagpark munkatársa, asztrofotókat és -tájképeket készít a Zselicben. Számos fotós díjat nyert már, fotója lett a nap csillagászati képe a NASA-nál, valamint a National Geographic Magyarországnál az év asztrofotója díjat is elnyerte. Legutóbb a IIAPY – Nemzetközi Asztrofotós Pályázaton lett kategóriagyőztes. A Földgömb magazinban többször jelent már meg különböző asztrotájképe. Elnökségi tagja a Magyar Asztrofotósok Egyesületének, valamint aktív résztvevője a Vega Nyári Amatőrcsillagász Megfigyelőtáboroknak.

A kiállítást a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontjának felső szintjén tekinthetjük meg május 4-e és június 1-e között keddtől vasárnapig 10–18 óráig.

A belépés Planetárium és Labor – Interaktív Varázstér jeggyel ingyenes, egyéb esetben 500 Ft/fő.