Akinek rengeteget köszönhet Pécs

Hiába volt Pécs már a római korban jelentős település, a püspökség alapítása nélkül valószínűleg nem emelkedett volna a régió társadalmilag legfontosabb központjává. Mindezt Szent Istvánnak, államalapító királyunknak köszönhetjük, mindenekelőtt azért, mert 1009-ben lerakta a Pécsi Egyházmegye alapjait. Próbáltunk összegyűjteni mindent, ami Pécset neves első királyunkkal összekapcsolja, augusztus 20-át ünnepelve.

hirdetés

Noha a krónikák nem tudnak róla, hogy István valaha is Pécsen járt volna, a püspökség alapításáért nem lehetünk elég hálásak neki.

Valóságalapja nincs, ám szép legenda az, hogy a Szent Korona Pécsen is járt. Ibrahim Pecsevi, a neves korabeli történetíró szerint 1529-ben pár napig itt őrizték az ereklyét, mielőtt a török szultánhoz került. A valóság az, hogy városunkban sajnos nem fordult meg a Szent Korona, a törökök Visegrádon találtak rá, onnan vitték Szulejmánhoz.

Az is igaz, hogy az eredeti Szent Korona valószínűleg addigra már régen elveszett, és a szóban forgó is csak a sokadik, annak nevezett változat volt már.

A Szent Jobb viszont többször is bizonyíthatóan meglátogatta városunkat!

szent jobb
Első királyunk jobbkeze: a krónikák szerint Szent László vetette ki István sírjából és tette nemzeti kinccsé

1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulóján indult a Szent Jobb Körmenet az “Aranyvonaton” 22 városba, ekkor Pécsre is eljutott az ereklye, óriási tömeg fogadta.

Ugyan csupán képek maradtak fenn, de így nézett ki az 1938-as Szent Jobb Körmenet az országban:

Ezt követően csak 1988-ban járt újra a városban, sokezres tömeg követte a menetet, a környező régiókból, határon túlról is elzarándokoltak, csak hogy láthassák első királyunk ezeréves jobbkezét. Először a gyárvárosi templom udvarán lehetett megtekinteni a kincset, majd a Dóm téren celebrált ünnepi szentmisét Dr. Cserháti György megyéspüspök.

Az 1988-as ünnepségről való tudósítás:

Legutóbb pedig 2009. augusztus 23-án, a Pécsi Egyházmegye alapításának 1000. évfordulóján tekinthették meg a pécsiek a Szent Jobbot. A Székesegyházban, a Szent Jobb jelenlétével tartott mise jelentette az ünnepi programsorozat csúcspontját.

Szent István közvetlen szomszédságunkban, Pécsváradon is tett a keresztény tanok terjesztéséért: a 998-ban ott alapított monostor romjai máig is állnak a településen, tévesen várként emlegetve.