Munkácsyt Pécsen mázolónak hívták

Munkácsy Mihály: Műteremben

Munkácsy Mihály többször járt Pécsett, ezt sokan tudják, de vajon azt is, hogy milyen becenevet kapott itt, vagy, hogy imádta az üszögpusztai aludttejet? És hogy a város mellett vadászott nyúlra?

Munkácsy Mihályról, minden idők egyik legnagyobb magyar festőjéről talán már sokan tudják, hogy járt a városban, hiszen az egyik belvárosi utca is az ő nevét viseli. Nem véletlenül, hiszen az egykor Nepomuk utcában lakott a festő 1865 és 1867 között.

Az ifjú Munkácsy – mivel árva volt – sokáig nem találta a helyét a világban, volt asztalos inas Békéscsabán, de ez annyira nehéz volt számára, hogy bele is betegedett. Ekkor, betegen döntötte el: festő lesz. Ekkor – az 1850-es években – Reök István, Munkácsy nagybátyja volt a gyámja. A nagybácsi segített neki, hogy eljusson a festőiskolákba, a neves festőmesterekhez.

A fiatal Munkácsy nagyon szerette Pécset (kép: szeretlekmagyarorszag.hu)

Amikor már Munkácsy ismert művész volt, egy másik nagybácsi is meghívta magához, akit szintén Reöknek hívtak, Reök Lajosnak. A pécsi ügyvédnél és családjánál először 1863-ban, majd 1865-ben, és 1867 farsangján járt a festő, akit ők csak Miskának hívtak.

Trebbin Ágost pécsi történész kutatómunkájának köszönhetően tudjuk, hogy Miska nagyon kedvelte a pécsi dalárda előadásait, farsangkor például a pécsi Hattyú étteremben léptek fel, és Munkácsy nem hagyta volna ki. Ahogy nyilván nem mulasztotta el lefesteni pécsi vendéglátóit sem. Reök Lajosról, feleségéről, és négy lányukról készített itt portrékat 1864-ben – ezek a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban láthatók.

Reök László képét Pécsett festette

Korabeli újságcikkeket bújva Trebbin rábukkant egy visszaemlékezésre, mely érdekes módon pont a Reök-portrék megfestésének idejéből való. A Reök-család ismerőse az egyik Reök-lányt ábrázoló félkész kép láttán nevezte el barátian Munkácsyt „Öcsém, a mázolónak”, ami ugyan annak tükrében degradáló, hogy a mai napig Munkácsy csodájára járnak világszerte, de állítólag Miska nagyon jól elvolt a ráragadt becenévvel.

Munkácsy Mihály: Műteremben

Egy másik kedves történetből kiderül, hogy Munkácsy kedvence volt az aludttej, amiben állítólag akkoriban Pécs nem jeleskedett, ezért egy családi baráthoz sétált ki Üszögpusztára, ahol olyan aludttejet ihatott, amilyenre akkor már régóta vágyott. Itt mindig rendeztek nagyobb összejöveteleket is, melyekről így mesélt Munkácsy vendéglátója:

„Ilyenkor összejöttek nálunk a helybeli gazdatisztek is családjaikkal. Munkácsy barátom kedve tetőpontjára lépett, kifogyhatatlan kellemes elbeszéléseivel és szép magyar dalaival késő estig mulattatta az egész társaságot. Kedves emléket hagyott vissza maga után, kivétel nélkül mindenki megszerette”.

Munkácsy nem csak dalolt és aludttejet ivott Pécsett, hanem vadászott is. Pontosabban vadászott volna, ha tudott volna vadászni. Barátai egyszer elvitték nyúlvadászatra, amibe lelkesen vetette bele magát, de tapasztalatlanul. A vadászatra visszaemlékező ismerős a korabeli sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy nem mert közel menni a fegyveréhez nem nagyon értő Munkácsyhoz, mert félt, hogy a festő véletlenül a nyúl helyett őt „pingálja le”. Sorra ugráltak az üszögi szántásban a nyulak Munkácsy előtt, de egyet sem tudott eltalálni, vagy lassan célzott vagy csak simán rosszul.

 

Forrás: Hetedhéthatár