Alig költözött be a városba, máris kinyírták

Felugrik a kerítésre, onnan üvölt minden hajnalban, majd pirkadatkor eltűnik. Legalábbis ezt mondták olvasóink, akik a Szigeti úton már napok óta látják a tivornyázó állatot. Utánajártunk. Nem aranysakált, hanem idei születésű róka komát láthattak. UPDATE: cikkünk megjelenése után elütötték az állatot.

hirdetés

Aranysakáltól tartottak, de csak egy kis róka borzolta a kedélyeket a Szigeti úton, az autószerviz környékén. Olvasóink jelezték, hogy olyan zajra keltek minden hajnalban, ami biztosan nem kutyától származhat.

A történet érdekessége, hogy a róka körülbelül egy másfél méteres kerítés tetejére ugrik fel minden hajnalban, majd onnan – mint aki jól végezné dolgát – balhézik egy sort. Amúgy a róka viszonylag csendes állat, inkább meghúzza magát vagy épp oson egyik helyről a másikra.

aranysakál
A szakértők szerint róka, de a hosszúkás pofája és rövid farka miatt még az is lehet, hogy aranysakál

– Azért tudtuk lefényképezni, mert napok óta halljuk, ahogy vonyít. Mi aranysakálra gondoltunk, mivel szó szerint üvölt, mint egy sakál – mondta Hajnalka, aki a képet készítette.

A képet három szakértőhöz is elküldtük. Látta vadász, a megyei vadászkamara titkára és a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője, Farkas Tamás is. Mindhárman azt mondták: az állat róka, amiből sajnos egyre több van Pécsen.

– Az aranysakál nem merészkedik be a városba, ezzel ellentétben egyre több rókával gyűlik meg a bajunk. Urbanizálódtak, kukákat borogatnak, de akár kisebb macskákat is simán el tudnak kapni – mondta Farkas Tamás, Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője.

Fent a róka, lent az aranysakál
Fent a róka, lent az aranysakál

Az aranysakál egyébként több évtizede eltűnt Magyarországról. Mostanában viszont egyre több vadász számol be arról, hogy újra megjelentek és kárt tesznek a vadállományban. Ezek az állatok ugyanis csoportosan vadásznak és veszélyesebbek, mint a rókák.