Pécsen több helyen is leróhatjuk tiszteletünket az 1956-os hősök emléke előtt. Emléktáblák, szobrok, kopjafák a város több pontján. A forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tettünk egy virtuális sétát a városban és sorra vettük az akkori eseményeknek emléket állító köztéri alkotásokat.

hirdetés

A városban nem zajlottak harcok és nagyobb megmozdulások a forradalmi napok alatt, a szabadságharc vége annál nagyobb küzdelmeket hozott a környéken, nevezetesen a Mecsekben. Az országosan legendássá vált partizánok, a Mecseki Láthatatlanok voltak az utolsók, akik letették a fegyvert Magyarországon. Közülük sokan külföldre menekültek, számos nagy forradalmárral interjút is készítettünk visszaemlékezéseikkel.

Obeliszk a 48-as téren

A legismertebb talán a – kicsit ellentmondásosan – 48-as téren álló emlékoszlop. A fekete márványból készült oszlopot 1996-ban, a forradalom 40. évfordulóján avatták fel. Farkas Ádám szobrászművész alkotása, akinek édesapja még Nagy Imre kormányának volt államminisztere.

A vörös márványlappal együtt hat méter magas az obeliszk, egyik oldalán pedig puskagolyó nyomai láthatóak. Az, hogy az emlékmű megdőlt, töredezett a tetején, a szándék szerint az események tragikus bukását hivatott szimbolizálni.

Obeliszk a 48-as téren

A vörös talapzatra Siklós István a Csönd ereje c. művének sorait vésték: …el-NEM-földelhető. EL-nem emészthető. ami történt, mint vulkán kitörése, lávafolyója, építő tűz torka. EL-nem FELEDHETŐ.

Kopjafa az aradi vértanúk mellett

A másik, köztudatban benne élő ’56-os emlékmű az Aradi vértanúk útján álló kopjafa. A neves Szatyor Győző álmodta meg, 1989-ben állították fel. A kopjafa alsó részén egy kis réztáblán sorolják fel a forradalom és szabadságharc pécsi áldozatait. A hármas alkotás középső részén egy címer is látható, alatta pedig a „Tisztelet a hősöknek” felirat.

Szatyor Győző kopjafája az alkonyati megemlékezésen

Ez a kopjafa is gyakorta ad helyet a központi, városi megemlékezéseknek.

Dicsőség a szabadságharcosoknak

A Mecseki Láthatatlanokra 2016 óta emlékezik egy formabontó alkotás a Tettyén. Kuti László szobrász egy gránit domb formája helyezett egy másik kavics formájú, fényesre csiszolt felületű mészkőtömböt.

A művész indoklása szerint ez a furcsa forma a Mecseki Láthatatlanok harcmodorára emlékeztet: szabálytalan formáival, szabálytalanul érintkező idomaival a kiszámíthatatlan, trükkös szabadságharcosokra.

Az emlékműre rávésték a harcosok nevét, az avatás időpontját és a kezdeményezőket, a lyukas zászlót, az évfordulós dátumot: 1956-2016, és az „Ahol a hősöket nem feledik, ott mindig lesznek újak” – sort.

A 2016-ban avatott tettyei emlékmű

A szobor a tettyei romok szomszédságában, az úttest melletti parkban kapott helyet.

Egy pécsi ikon

Málics Ottó a Mecseki Láthatatlanok egyik legnevesebb hőse. A huszonöt éves férfi a híres pécsváradi összecsapásnál vesztette életét, amely a gárda egyik legkeményebb csatája volt a pufajkásokkal.

A pécsbányai temetőben nyugvó forradalmár sírjánál is rendszeresek a megemlékezések.

Málics sírja a pécsbányai temetőben

Utcát is kereszteltek el róla a Mecsekoldalban, társával, Hamerli Ivánnal együtt pedig a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának bejáratánál is van emléktáblája, amit a gimnazisták minden évben megkoszorúznak (mindketten a gimnázium diákjai voltak).

Hirdetés